ΓΔ: 1203.57 -1.31% Τζίρος: 42.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:22:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αυξήσεις μισθών για δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους σε δήμους στη Γερμανία

«Καταλήξαμε σε μια υπεύθυνη μισθολογική συμφωνία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, αρμόδια για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.

Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στους δήμους της Γερμανίας πέτυχαν σταδιακή αύξηση των μισθών τους, έπειτα από συμφωνία που επετεύχθη τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή και η οποία θα αποτρέψει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. «Καταλήξαμε σε μια υπεύθυνη μισθολογική συμφωνία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, αρμόδια για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.

Η πίεση ήταν μεγάλη έπειτα από αρκετές εβδομάδες άκαρπων διαπραγματεύσεων και απεργιών σε διάφορους κλάδους του δημόσιου τομέα – μεταφορές, νοσοκομεία, ταχυδρομεία—την ώρα που ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε το 7,4% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 22,3%.

Περίπου 2,5 εκατ. εργαζόμενοι στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τους δήμους θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 5,5% ή τουλάχιστον κατά 340 ευρώ μηνιαίως από τον Μάρτιο του 2024. Από τον Ιούνιο του 2023 θα τους καταβληθεί σε αρκετές δόσεις αφορολόγητο ποσό 3.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Αποφασίζοντας να δεχθούμε αυτόν τον συμβιβασμό φτάσαμε στα όριά μας», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Φρανκ Βέρνεκε πρόεδρος του συνδικάτου Verdi που εκπροσωπεί τους δημόσιους υπαλλήλους. Το Verdi και η ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων ζητούσαν μισθολογική αύξηση 10,5% και τουλάχιστον 500 ευρώ μηνιαίως για 12 μήνες. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει να αποφευχθούν νέες απεργίες, έπειτα από πολλές ημέρες κινητοποιήσεων από την αρχή του έτους. Το Verdi συμμετείχε στα τέλη Μαρτίου σε μια τεράστια, εθνική απεργία που προκάλεσε παράλυση στις μεταφορές στη Γερμανία.

Οι διαπραγματεύσεις για το μισθολογικό συνεχίζονται με άλλους κλάδους, όπως οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι την Παρασκευή πραγματοποίησαν στάση εργασίας. Στα τέλη του 2022 σχεδόν 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη βιομηχανία στη Γερμανία κέρδισαν μισθολογική αύξηση 8,5% για δύο χρόνια. Στον κλάδο των αερομεταφορών το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου του Βερολίνου έχει κηρύξει απεργία τη Δευτέρα, έπειτα από έκκληση του Verdi.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Καμία αναχώρηση σήμερα από το αεροδρόμιο του Βερολίνου, λόγω απεργίας

Η σημερινή απεργία, η τρίτη για το αεροδρόμιο του Βερολίνου από την αρχή του έτους, έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες της χώρας τους τελευταίους μήνες.
germania-train
ΔΙΕΘΝΗ

Απεργιακές κινητοποιήσεις παραλύουν τραίνα και αεροπλάνα στη Γερμανία

Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους ζητούν αύξηση μισθών 12% ή τουλάχιστον επιπλέον 650 ευρώ τον μήνα, ενώ η κρατική Deutsche Bahn έχει προσφέρει επιπλέον 5% και έκτακτες πληρωμές ύψους έως 2.500 ευρώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Verdi καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία στη Γερμανία

Το συνδικάτο EVG εκπροσωπεί περί τους 230.000 εργαζόμενους στην Deutsche Bahn και στις εταιρείες των λεωφορείων. Το συνδικάτο Verdi ζητά αύξηση των μισθών κατά 10,5%, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον μηνιαίως.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν την γερμανική αγορά με ελλείψεις

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνολικά 500.000 εργαζομένων στα τρένα, στα υπεραστικά λεωφορεία, σε πολλά αεροδρόμια και στο προσωπικό των αυτοκινητοδρόμων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει άνευ προηγουμένου προβλήματα σε όλη τη Γερμανία.
germania-train
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία παραλύουν τη χώρα

Τα γερμανικά συνδικάτα Verdi και EVG καλούν τους εργαζομένους στις μεταφορές, στα αεροδρόμια και τους σιδηρορόμους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ζητούν αύξηση πάνω από 10% ή το λιγότερο 500 ευρώ περισσότερα χρήματα τον μήνα.