ΓΔ: 1271.2 0.51% Τζίρος: 103.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απαισιοδοξία ΟΗΕ για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου - Μόσχας

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, οι προσπάθειες του Οργανισμού επικεντρώνονται στο να υπάρξει παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που εκπνέει στις 18 Μαΐου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως δεν βλέπει άμεση δυνατότητα να επιτευχθεί συνολική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες πως μπορούν να νικήσουν, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος βρίσκεται στην Ισπανία για να παραλάβει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κάρολος Ε', δήλωσε στην El Pais πως ο ΟΗΕ επικεντρώνει αντ' αυτού σε συνομιλίες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως η παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που πρόκειται να εκπνεύσει στις 18 Μαΐου. «Δυστυχώς πιστεύω πως σ' αυτό το στάδιο μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή. Και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες ότι μπορούν να νικήσουν», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω οποιαδήποτε δυνατότητα να επιτευχθεί αμέσως -δεν μιλάμε για το μέλλον- μια συνολική κατάπαυση του πυρός, μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Κίνας ή του Bραζιλιάνου προέδρου Λούλα, ο Γκουτέρες υπογράμμισε πως η επίτευξη της ειρήνης στη σύγκρουση δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή, αν και ελπίζει πως «στο μέλλον θα μπορέσει».

Ο Γκουτέρες εγκωμίασε επίσης τη θέση του Πεκίνου ότι μια πυρηνική κλιμάκωση είναι «απαράδεκτη», λέγοντας πως είναι «πολύ σημαντική για να αποφευχθεί ένας πειρασμός που θα ήταν αφόρητος παραλογισμός».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις από Ρωσία στις προτάσεις ΟΗΕ για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ως μη ρεαλιστικές χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ που επανέλαβε ότι η η Μόσχα θα επαναφέρει τη συμφωνία, αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει θέσει.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Αμετακίνητη παραμένει η Μόσχα, καθώς μετά τη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα θα επιστρέψει στη συμφωνία μόλις εκπληρωθούν τα ρωσικά αιτήματα.
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για πιθανό τερματισμό της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας

Για σοβαρές επιπτώσεις στην Αφρική κάνει λόγο ο ΟΗΕ σε περίπτωση που τερματιστεί η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών καθώς η κλιματική αλλαγή επιτείνει την επισιτιστική ανασφάλεια.