ΓΔ: 1203.06 -1.35% Τζίρος: 39.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:05:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βρετανία: Νέες απεργίες στις σιδηροδρομικές μεταφορές σήμερα και αύριο

Η κινητοποίηση αυτή είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην κοινωνική σύγκρουση που διαρκεί εδώ και μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και που δεν επηρεάζει μόνο τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Οι σιδηροδρομικοί πραγματοποιούν εκ νέου απεργία σήμερα και αύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζητώντας αυξήσεις μισθών λόγω του πληθωρισμού, έχοντας απορρίψει τις σχετικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα από τις εταιρίες.

Οι οδηγοί τρένων κατεβαίνουν σε απεργία σήμερα μετά την προκήρυξη της κινητοποίησης από το συνδικάτο Aslef, ενώ το συνδικάτο RMT καλεί τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες συντήρησης και ελέγχου να απεργήσουν αύριο.

Οι σιδηροδρομικές εταιρίες έχουν ανακοινώσει καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

Η κινητοποίηση αυτή είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην κοινωνική σύγκρουση που διαρκεί εδώ και μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και που δεν επηρεάζει μόνο τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Νοσηλευτές, προσωπικό ασθενοφόρων, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους έχουν κατέβει σε απεργία πολλές φορές από το φθινόπωρο για να εξασφαλίσουν αυξήσεις μισθών καθώς το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί με τον πληθωρισμό να είναι πάνω από 10% εδώ και μήνες.

Ενώ άλλα μικρότερα συνδικάτα έδωσαν τέλος στις κινητοποιήσεις τους, το Aslef και το RMT απορρίπτουν έως τώρα τις προτάσεις για αύξηση μισθών 4% φέτος (ύστερα από +4 έως +5% πέρυσι), συνοδευόμενη από αλλαγές στις συνθήκες εργασίας.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε απεργία…δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί, αλλά ύστερα από τέσσερα χρόνια χωρίς αύξηση σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε επιλογή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Aslef Μικ Γουέλαν στο BBC.

Οι οδηγοί των τρένων σχεδιάζουν να απεργήσουν εκ νέου στις 31 Μαΐου και στις 3 Ιουνίου.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, αρμόδιος για τους σιδηροδρόμους, Χιου Μέριμαν εκτίμησε στο Sky News ότι η πρόταση στο τραπέζι είναι «αρκετά ικανοποιητική». Επεσήμανε επίσης τις συνέπειες των απεργιών, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη μετακίνηση όσων θέλουν να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό της Eurovision που γίνεται αύριο στο Λίβερπουλ και των υποστηρικτών της Manchester City και της Manchester United στο Λονδίνο στις 3 Ιουνίου για τον τελικό αγώνα ποδοσφαίρου του FA Cup.

«Είναι πραγματικά κρίμα…να γίνονται στόχος πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις, κυρίως αυτές», δήλωσε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέες απεργίες στα νοσοκομεία και τους σιδηροδρόμους

Η χώρα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση κόστους διαβίωσης, πλήττεται εδώ και μήνες από απεργιακές κινητοποιήσεις στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, των ταχυδρομείων κλπ.
ΔΙΕΘΝΗ

Τετραήμερη απεργία ξεκινούν στην Βρετανία οι ειδικευόμενοι γιατροί

Δεκάδες χιλιάδες ειδικευόμενοι γιατροί σχεδιάζουν να απεργήσουν ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες με τον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ακύρωση πολλών εργασιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Απεργία 5 εβδομάδων των εργαζομένων στις εκδόσεις διαβατηρίων

Το συνδικάτο εργαζομένων ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μαζί τους, όπως το έχει ήδη πράξει με άλλες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων, κυρίως τους νοσηλευτές και τους εκπαιδευτικούς.