ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ως τις εκλογές θα κρατήσει ο Τραμπ τους δασμούς κατά της Κίνας

Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις δασμών ως τον Νοέμβριο πέραν αυτών που προβλέπονται στη συμφωνία πρώτης φάσης, η οποία υπογράφεται σήμερα στον Λευκό Οίκο. Αρνητική αντίδραση στις αγορές.

Σκληρή στάση έναντι της Κίνας, παρότι υπογράφεται η συμφωνία πρώτης φάσης για το εμπόριο, υιοθετεί η αμερικανική κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υφιστάμενοι δασμοί σε κινεζικά αγαθά που εξάγονται στις ΗΠΑ θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οποιαδήποτε κίνηση για νέα μείωση δασμών, πέραν αυτής που έχει ήδη ανακοινωθεί, θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση του Πεκίνου με τους όρους της εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης, αλλά και με την επίτευξη της συμφωνίας δεύτερης φάσης, που θεωρείται πολύ πιο δύσκολη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε διεθνή πρακτορεία ότι, το αργότερο δέκα μήνες μετά τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την πρόοδο και ενδεχομένως θα εξετάσουν πρόσθετες περικοπές στους δασμούς, που επηρεάζουν εισαγωγές αγαθών αξίας 360 δισ. δολ. από την Κίνα.

Ο χρόνος επανεξέτασης των δασμών δεν θα αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας πρώτης φάσης. Στόχος της αμερικανικής πλευράς είναι να έχει επαρκή χρόνο για να διαπιστώσει αν τηρείται από την Κίνα η συμφωνία πρώτης φάσης, βάσει της οποίας θα κοπούν στο μισό οι δασμοί με συντελεστή 15% σε προϊόντα αξίας 120 δισ. δολ., όπως είχε ανακοινωθεί από τον Δεκέμβριο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ανέφερε ότι οι επόμενες περικοπές δασμών θα εξαρτηθούν από την επίτευξη της συμφωνίας δεύτερης φάσης, χωρίς να αποκαλύψει κάποιο χρονοδιάγραμμα συνομιλιών για αυτή τη συμφωνία.

«Οι δασμοί θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία δεύτερης φάσης. Αν ο πρόεδρος εξασφαλίσει αυτή τη συμφωνία γρήγορα, θα εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής των δασμών ως μέρος της δεύτερης φάσης», ανέφερε ο Μανούτσιν. «Αν όχι, δεν θα υπάρξει καμία δασμολογική ελάφρυνση. Οπότε δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές ή οτιδήποτε άλλο. Δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες».

 

 

 

 

Η είδηση ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των δασμών είναι απίθανη πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου εξανέμισε τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, οδηγώντας τον S&P 500 και τον Nasdaq σε πτώση, ενώ υποχώρησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και ενισχύθηκε το γιεν έναντι του δολαρίου.

 

Ο Λευκός Οίκος έχει επιμείνει ως τώρα σε μια μυστικοπάθεια για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Κίνα, η οποία δεν έχει καν διαβιβασθεί στο Κογκρέσο, κάτι που εκτιμάται ότι έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η άσκηση κριτικής. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Τραμπ επιδιώκει να κρατήσει τους δασμούς μέχρι να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι αν θα πάρει και δεύτερη θητεία, ώστε να μην απαιτηθεί να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του γιατί προχώρησε σε μειώσεις δασμών.

Σημειώνεται ότι μετά τη μείωση που θα γίνει σε ορισμένους δασμούς με βάση τη συμφωνία πρώτης φάσης, θα διατηρηθούν δασμοί 25% σε προϊόντα αξίας 250 δισ. δολ. που εισάγονται από την Κίνα και 7,5% σε προϊόντα αξίας 120 δισ. δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Κίνας από την Ουάσιγκτον

H Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή στις ΗΠΑ πολλών προϊόντων που παρασκευάζονται στη Σιντζιάνγκ, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας του Ουιγούρων.
ΔΙΕΘΝΗ

RCEP: Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στην Ασία

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, σε σύνοδο στο Ανόι, χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο Μ. Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ν. Τραμπ το 2017.