ΓΔ: 1375.56 0.74% Τζίρος: 9.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:13:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σήμα κινδύνου από Μ. Λεμέρ και για το γαλλικό χρέος που αυξάνεται

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η μείωση του χρέους, αλλιώς η Γαλλία θα πληρώσει το τίμημα της αύξησης των επιτοκίων.

Τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας έκρουσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τα άλλα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης είπε ότι «πρέπει να σταματήσουμε τις επιπλέον δαπάνες» και ότι «ένας υπουργός είναι καλός υπουργός, όταν έχει αποτελέσματα, όχι όταν ξοδεύει περισσότερα».

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Figaro, κατά τη συνεδρίαση χθες, Δευτέρα, του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος και, αναφερόμενος στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από τον οίκο Fitch, είπε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε τη μείωση των χρεών της Γαλλίας, διότι διαφορετικά θα πληρώσουμε το τίμημα της αύξησης των επιτοκίων. Θα πληρώσουμε δισεκατομμύρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικολογική μετάβαση και θα χάσουμε την αξιοπιστία μας».

Τέλος, αναφορικά με το νέο νόμο για το μεταναστευτικό που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της κυβέρνησης της Γαλλίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «πρέπει να είμαστε σαφείς ως προς τη μεταναστευτική πολιτική» τονίζοντας την προσδοκία των Γάλλων για αυστηρότητα. «Αυστηρότητα δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε πράγματα αντίθετα με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή το Σύνταγμα. Σημαίνει πως ένας ξένος σε παράτυπη κατάσταση πρέπει να φύγει, αλλά και ότι ένας ξένος πρέπει να μιλήσει γαλλικά, αν θέλει να μείνει στη Γαλλία», υπογράμμισε.

Για την οικολογική μετάβαση, ο Ζαν Πιζανί-Φερί, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και εμπειρογνώμονας του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel, τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός έκτακτου φόρου επί του χρηματοοικονομικού πλούτου των πλέον εύπορων Γάλλων με στόχο την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται.

Το κόστος της οικολογικής μετάβασης για να γίνει αποδεκτό θα πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένο, επισημαίνει σε άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde o Γάλλος εμπειρογνώμονας, υπογραμμίζοντας ότι «αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίου κατά 55% ως το 2030 θα πρέπει να κάνουμε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αυτά που δεν κάναμε τα προηγούμενα 30 χρόνια».

Κατά τον Γάλλο οικονομολόγο η οικολογική μετάβαση κατά την πρώτη φάση της δεν θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αντιθέτως, υπογραμμίζει, ενδέχεται να δημιουργήσει ένα αρνητικό οικονομικό σοκ. Ωστόσο, συνεχίζει ο Πιζανί-Φερί, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι, μετά το 2030, η οικολογική μετάβαση θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη».

Κατά τον Γάλλο οικονομολόγο «η περίοδος κατά την οποία καταναλώναμε άφοβα πετρέλαιο και αέριο έχει πλέον τελειώσει και τα νοικοκυριά θα πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη να εξοικονομούν ενέργεια». Τάχθηκε επίσης υπέρ της εξεύρεσης πόρων μέσω του κρατικού δανεισμού επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες αξιολόγησης δεν θα υποβαθμίσουν την γαλλική οικονομία αντιλαμβανόμενες πως πρόκειται για δανεισμό για καλό σκοπό, ο οποίος θα αποδώσει οικονομικά στο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Πεντάγωνο: Συντόνισε κατάρριψη ιρανικών drones και πυραύλων στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιορδανία, βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει τον κύριο όγκο του καταιγισμού το Σαββατοκύριακο και ενδεχομένως να αποτρέψει μια κλιμάκωση μεταξύ των δύο εχθρών στην περιοχή.
Sudan
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η κατάσταση του λιμού στο Σουδάν είναι σχεδόν καταστροφική

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους επόμενους μήνες, σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βυθιστούν σε «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια», στην υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακας του δείκτη επισιτιστικής ασφάλειας, IPC.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Παρίσι καλεί κάθε Γάλλο πολίτη να εγκαταλείψει άμεσα από το Ιράν

Η Γαλλία είναι παρούσα σε αρκετές βάσεις στη Μέση Ανατολή, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ, και αναπτύσσει τακτικά θαλάσσια και αεροπορικά μέσα στην Ανατολική Μεσόγειο και περιμετρικά της Ερυθράς Θάλασσας.