ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων
Φώτο: Shutterstock

Τα ΗΑΕ απελευθέρωσαν υπηκόους Λιβάνου που συνελήφθησαν το Μάρτιο

Είχαν τεθεί υπό κράτηση τον Μάρτιο από τις αρχές των ΗΑΕ που τους πρόσαψαν σχέσεις με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου.

Δέκα υπήκοοι Λιβάνου που είχαν συλληφθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απελευθερώθηκαν προτού συμπληρωθεί ένας μήνας από τον θάνατο συμπατριώτη τους στη φυλακή, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το λιβανέζικο υπουργείο Εξωτερικών. Είχαν τεθεί υπό κράτηση τον Μάρτιο από τις αρχές των ΗΑΕ που τους πρόσαψαν σχέσεις με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, εξήγησε ο Αφίφ Σόμαν, εκπρόσωπος των οικογενειών των λιβανέζων κρατούμενων στα Εμιράτα.

«Αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά παραμένουν στα ΗΑΕ», διευκρίνισε. Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το ΥΠΕΞ του Λιβάνου έκανε λόγο περί «αποφυλάκισης δέκα λιβανέζων κρατούμενων που είχαν συλληφθεί στα ΗΑΕ πριν από περίπου δυο μήνες». Ένας από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν τον Μάρτιο, ο Γάζι Εζεντίν, πέθανε υπό κράτηση στις αρχές Μαΐου, προκαλώντας κατακραυγή από μέρους οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι υπόλοιποι «αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις αρνητικές αντιδράσεις και την εκστρατεία στα ΜΜΕ που ακολούθησαν τον θάνατο» του Λιβανέζου υπηκόου, σύμφωνα με τον κ. Σόμαν. Ο Γάζι Εζεντίν, 55 ετών, συνελήφθη την 22η Μαρτίου, δήλωνε προ ημερών στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σίμα Ουάτλινγκ της ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με την ίδια, οι Λιβανέζοι συνελήφθησαν τον Μάρτιο χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Πέθανε υπό κράτηση την 4η Μαΐου, όμως, σύμφωνα με την κυρία Ουάτλινγκ, οι αρχές δεν ενημέρωσαν την οικογένεια παρά πέντε ημέρες μετά τον θάνατό του, όταν ζήτησαν από γιο του να πάει να τον αναγνωρίσει. «Φαίνεται σαν οι αρχές των Εμιράτων να προσπαθούν να κρύψουν την πραγματική αιτία του θανάτου και να συγκαλύψουν την υπόθεση», είχε προσθέσει.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Λιβάνου, ο Γάζι Εζεντίν κηδεύτηκε στο Ντουμπάι, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας. Οι αρχές των ΗΑΕ δεν έχουν κάνει κανένα απολύτως σχόλιο για τον θάνατό του. Οι υπήκοοι του Λιβάνου που ζουν στις μοναρχίες του Κόλπου βρίσκονται ενίοτε σε διασταυρούμενα πυρά λόγω των εντάσεων στην περιοχή και των μπραντεφέρ ανάμεσα στις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου και το σιιτικό Ιράν, που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ.

Τον Μάιο του 2019, η Αμνηστία είχε κάνει λόγο για επιβολή ποινών φυλάκισης σε τρεις υπηκόους Λιβάνου που κατηγορήθηκαν από τα ΗΑΕ ότι είχαν σχηματίσει «τρομοκρατικό πυρήνα» και «σχεδίαζαν επιθέσεις» κατά διαταγή της Χεζμπολάχ. Τον Φεβρουάριο του 2021, περίπου δέκα Λιβανέζοι φυλακισμένοι στα Εμιράτα αφέθηκαν ελεύθεροι, έπειτα από προσπάθειες των αρχών του Λιβάνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άποψη Αλγέρι παραλιακά
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αλγερία προχωρά σε ακύρωση αεροπορικής συμφωνίας με τα ΗΑΕ

Η Αλγερία ακύρωσε τη συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είχε υπογραφεί το 2013, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα ο λόγος ή να δοθούν διευκρινίσεις από τις αρμόδιες αρχές
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Βηρυτού-Δαμασκού για μεταφορά Σύρων κρατουμένων

Ο Λίβανος συμφώνησε να παραδώσει 300 Σύρους κρατούμενους στη Συρία, στο πλαίσιο προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεών τους. Συνολικά, 2.250 Σύροι κρατούνται στις λιβανικές φυλακές, που είναι υπερπλήρεις, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ανοιχτές νέες συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ για πυρηνικά όπλα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν να διατηρήσουν υπεύθυνη στάση μετά τη λήξη της συνθήκης New Start και δηλώνουν έτοιμες να διαπραγματευτούν για τον πυρηνικό αφοπλισμό, όπως συζητήθηκε στο Αμπού Ντάμπι.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Χαϊκάλ με τον Αμερικανό ομόλογό του Κέιν στην Ουάσιγκτον

Ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Νταν Κέιν, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του λιβανικού στρατού, Ροντόλφ Χαϊκάλ, λίγους μήνες μετά την ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψης του Χαϊκάλ στην Ουάσιγκτον.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αμπού Ντάμπι: «Παραγωγικές» οι συνομιλίες, συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Ολοκληρώθηκαν στο Αμπού Ντάμπι οι διήμερες συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας-ΗΠΑ για τον πόλεμο. Ο Μπουντάνοφ τις χαρακτήρισε «εποικοδομητικές», ενώ ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ ανέφερε συμφωνία για νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων, την πρώτη μετά από πέντε μήνες, με τα ΗΑΕ να έχουν ρόλο διαμεσολαβητή.