ΓΔ: 2278.92 -0.43% Τζίρος: 311.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:10:42
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μελών σε συνεδρίαση Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη συνεδριάζει στη Μολδαβία στέλνοντας ένα μήνυμα στη Ρωσία

Η διοργάνωση αυτής της δεύτερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικογένειας είναι μια σημαντική πρόκληση στον τομέα της επιμελητείας για τη Μολδαβία που ζει υπό το φόβο της Μόσχας.

Η εικόνα θα είναι ισχυρή και γεμάτη συμβολισμούς: σχεδόν 50 Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται μεθαύριο, Πέμπτη, στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα που παρακολουθεί από πολύ κοντά την εισβολή του ρωσικού στρατού στη γειτονική Ουκρανία και ζει μέσα στο φόβο ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε ελιγμούς αποσταθεροποίησης σε βάρος της.

Σ' αυτή την πρωτοφανή συνάντηση ενδέχεται να συμμετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί, όμως θα μπορούσε να βρίσκεται στο ραντεβού της «ευρωπαϊκής οικογένειας» αφού τις τελευταίες εβδομάδες περιέτρεξε τον πλανήτη -Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαουδική Αραβία για τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής της G7.

Η διοργάνωση αυτής της δεύτερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικογένειας είναι μια σημαντική πρόκληση στον τομέα της επιμελητείας για τη Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με πληθυσμό μικρότερο των 3 εκατομμυρίων κατοίκων, πολύ εύθραυστη οικονομικά.

«Απλούστατα δεν έχει υπάρξει ποτέ γεγονός τέτοιας έκτασης στην ιστορία της Μολδαβίας», συνοψίζει ο Φελίξ Χέτ, ειδικός στους κόλπους του γερμανικού ιδρύματος Φρίντριχ-Έμπερτ-Στίφτουνγκ.

Για να υπάρξει η «οικογενειακή φωτογραφία» των 47 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που αναμένονται, έχει οργανωθεί μια περίπλοκη αεροπορική χορογραφία ώστε όλοι αυτοί οι ηγέτες να προσγειωθούν στο μικρό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Αναμένονται περίπου 2.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 700 δημοσιογράφοι, στο Κάστρο Μίμι, στο χωριό Μπουλμποάτσα, σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Κισινάου και άλλα τόσα από την Τιρασπόλ, τη μεγαλύτερη πόλη της Υπερδνειστερίας, μιας φιλορωσικής αυτονομιστικής περιφέρειας 300.000 κατοίκων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πρόκειται για μια συγκέντρωση πολύ ευρύτερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (20 προσκεκλημένες χώρες επιπλέον των 27 μελών της ΕΕ) και στο φόρουμ αυτό, την ιδέα για το οποίο είχε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχουν χώρες με πολύ διαφορετικά προφίλ και διαδρομές: η Αρμενία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σερβία, το Αζερμπαϊτζάν...

Σε σχέση με το πρώτο ραντεβού στην Πράγα, στο οποίο συμμετείχαν 44 χώρες τον Οκτώβριο του 2022, έχουν γίνει τρεις προσθήκες: η Ανδόρα, το Μονακό και ο Άγιος Μαρίνος.

«Πρέπει να δούμε ποιοί είναι στη φωτογραφία, αλλά και ποιοί δεν είναι», υπογραμμίζει ο Σεμπαστιάν Μαγιάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ. «Είναι επίσης ευκαιρία για να δείξουμε ότι οι Ευρωπαίοι συζητούν για τα στρατηγικά συμφέροντά τους μεταξύ τους, χωρίς τους Αμερικανούς», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μολδαβία δεν είναι μόνη

Για τη Μολδαβία, είναι μια σημαντική στιγμή και η ευκαιρία για να εκφράσει και πάλι με δύναμη τη βούληση και την ανυπομονησία της να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι μεγάλη πηγή αστάθειας τα επόμενα χρόνια και οφείλουμε να προστατευθούμε», συνόψιζε πριν από μερικές ημέρες, σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Μάγια Σάντου, η πρόεδρος αυτής της μικρής χώρας. «Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να σώσουμε τη δημοκρατία μας παρά μόνο αν γίνουμε μέρος της ΕΕ».

Καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής, η Μολδαβία διένειμε μέσω του Twitter μια σειρά σύντομων βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων των κύριων ευρωπαίων ηγετών, όπως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπόγραμμίζοντας τη σημασία αυτού του ραντεβού «της ενωμένης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Όλα τα μηνύματα συνοδεύονταν από το hashtag #MoldovaIsNotAlone (Η Μολδαβία δεν είναι μόνη).

Μολονότι αυτή η σύνοδος των 47 δεν είναι επισήμως το φόρουμ για να συζητηθεί το ενταξιακό χρονοδιάγραμμα, το ζήτημα θα είναι πανταχού παρόν στους διαδρόμους.

Τον Ιούνιο 2022, η ΕΕ χορήγησε στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς των επίσημων υποψηφίων. Οι δύο χώρες θέλουν πλέον να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Κατά την τελευταία επίσκεψη στο Κίεβο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ανυπομονησία του. «Ήρθε η στιγμή για να ληφθεί μια θετική απόφαση αναφορικά με την έναρξη διαπραγματέυσεων για την ένταξη», δήλωσε.

Μια τρίτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικογένειας προβλέπεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο στη Γρανάδα της Ισπανίας και μια τέταρτη το πρώτο εξάμηνο του 2024 στο Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει μιας εναλλαγής μεταξύ μελών και μη μελών της ΕΕ.

Η κοινότητα αυτή, η οποία δεν αποτελεί ένα νέο θεσμό και λειτουργεί χωρίς να εκδίδει τελική ανακοίνωση όπως γίνεται στις μεγάλες διεθνείς συναντήσεις, θα καταφέρει άραγε να διαρκέσει;

«Μετά τον πόλεμο, ίσως να μην υπάρχει τέτοια σπουδή να συναντηθούμε», παραδέχεται ο Σεμπαστιάν Μαγιάρ. Αυτό το άτυπο φόρουμ έχει όμως έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει και θα μπορούσε να διαρκέσει, εκτιμά ωστόσο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Πρώτα προετοιμασία ΕΕ πριν τον διάλογο με Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν βιάζεται να ξεκινήσει διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δίνοντας προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή συνεργασία και προετοιμασία. Ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει πρόθεση επανέναρξης διαλόγου από τον Δεκέμβριο.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλλας: Ενιαία γραμμή της ΕΕ πριν από απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία

Η Κάγια Κάλλας τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να καθορίσουν τι αναμένουν από τη Ρωσία πριν επικοινωνήσουν με τον Πούτιν, σχολιάζοντας τις προσπάθειες Μακρόν για επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλλας: Η ΕΕ να ορίσει όρους για ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι θα προτείνει να καταρτιστεί λίστα με όρους που η Ευρώπη θα θέσει στη Ρωσία για συμφωνία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως οι όροι αυτοί αφορούν τη Ρωσία και όχι τους Ουκρανούς.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συντονισμένος διάλογος με Πούτιν με λιγότερους συνομιλητές

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως επιθυμεί καλά οργανωμένο διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με λίγους συνομιλητές, σημειώνοντας ότι οι πρώτες τεχνικές επαφές έδειξαν πως η Ρωσία δεν επιδιώκει τώρα την ειρήνη.
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κιργιστάν ζητά διάλογο με ΕΕ για φημολογούμενες κυρώσεις

Η κυβέρνηση του Κιργιστάν επιδιώκει συνομιλίες με την ΕΕ μετά το δημοσίευμα του Bloomberg περί ενδεχόμενων κυρώσεων λόγω παράκαμψης μέτρων κατά της Ρωσίας. Ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον αρμόδιο της ΕΕ για το θέμα.