ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Washington Post: Ενήμερη η CIA για το ουκρανικό χτύπημα στο Nord Stream

Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, οι ΗΠΑ μόλις ενημερώθηκαν για το φερόμενο σχέδιο επίθεσης, προειδοποίησαν τους συμμάχους τους, ενώ η ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών επεσήμανε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του Β. Ζελένσκι.

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της έκρηξης των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream που είχαν γίνει τον περασμένο Ιούνιο, μετά το άρθρο της Washington Post που επικαλούμενη πληροφορίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, ανέφερε ότι η CIA ενημερώθηκε τον Ιούνιο του 2022 από ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών ότι εξαμελής ομάδα των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας σκόπευε να ανατινάξει τους αγωγούς.

Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έκθεση, σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον γνώριζε για το ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream, αποτελεί μέρος της συντονισμένης προσπάθειας της Δύσης να προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο. 

«Η συντονισμένη εκστρατεία της Δύσης, υπό τις ΗΠΑ, να προκαλέσουν σύγχυση στη διεθνή κοινότητα εξυφαίνεται με άκομψο και προφανή τρόπο», σχολίασε ο Ρώσος διπλωμάτης Αντρέι Λεντένεφ στο Telegram που πρόσθεσε ότι  «ο λόγος για τη διάδοση διάφορων θεωριών και εκδοχών, που υποστηρίζονται σε διαβόητα ‘εμπιστευτικά’ στοιχεία της τοπικής κοινότητας Πληροφοριών, είναι τόσο απλός που καταντά κοινοτοπία».

Όπως ανέφερε σε χθεσινό άρθρο της η Washington Post, ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών προειδοποίησε τη CIA τον Ιούνιο του 2022 ότι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, που απαντούν απευθείας στον Ουκρανό επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, σχεδίαζαν να ανατινάξουν τους αγωγούς Nord Stream. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που προήλθαν από τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο νεαρός Αμερικανός στρατιωτικός Τζακ Τεξέιρα, προτού αποκαλυφθεί η διαρροή και συλληφθεί ο δράστης στα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα πάντα με την Washington Post, οι ΗΠΑ μόλις ενημερώθηκαν για το φερόμενο σχέδιο επίθεσης, προειδοποίησαν τους συμμάχους τους, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών επεσήμανε ότι την επιχείρηση αυτή επόπτευε ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, εν αγνοία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι ουκρανά παιδιά επιστρέφουν από Ρωσία και επανενώνονται με τις οικογένειες

Έξι παιδιά από την Ουκρανία πρόκειται να επιστρέψουν από τη Ρωσία στις οικογένειές τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ ένα έβδομο παιδί θα επιστραφεί αργότερα. Συνολικά, σχεδόν 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παράνομα στη Ρωσία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Σε "παύση" οι συνομιλίες για Ουκρανία λόγω επιθέσεων σε αέριο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι τριμερείς συνομιλίες για την Ουκρανία με ΗΠΑ και Κίεβο έχουν «παγώσει» λόγω συγκυριών, ελπίζοντας σύντομα σε νέα συνάντηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Πεσκόφ.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.