ΓΔ: 1482.74 -0.91% Τζίρος: 89.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:25:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έτοιμη η Ουκρανία να στείλει πιλότους για εκπαίδευση στα F-16

Η Ολλανδία και η Δανία ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την εκπαίδευση των πιλότων και του προσωπικού υποστήριξης καθώς και την προμήθεια των F-16 στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να στείλει αρκετές δεκάδες πιλότους μαχητικών για να εκπαιδευτούν στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα F-16, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ, καθώς δυτικοί σύμμαχοι έχουν ετοιμάσει τα απαραίτητα εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Γίνονται τα πάντα για να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ιχνάτ στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση, προσθέτοντας πως οι πιλότοι που θα επιλεγούν για την εκπαίδευση θα έχουν πολεμική εμπειρία. «Δεν είναι εκπαίδευση, είναι επανεκπαίδευση», δήλωσε ο Ιχνάτ.

Η Ουκρανία, η οποία έχει εξαπολύσει μια από μακρού αναμενόμενη αντεπίθεση, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται νέα δυτικά αεροσκάφη για να απαντήσει με επιτυχία στην αεροπορική κυριαρχία της Ρωσίας.

Η Ολλανδία και η Δανία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού υποστήριξης, για τη συντήρηση αεροσκαφών και τελικά για την προμήθεια των F-16 στην Ουκρανία.

Η Oλλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Reuters πως η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16 θα μπορούσε να αρχίσει αυτό το καλοκαίρι. Η ίδια πρόσθεσε πως ο στόχος είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να είναι πλήρως επιχειρησιακό μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Η Δανία, όπου υπάρχουν προσομοιωτές πτήσεις, είναι πιθανό να φιλοξενήσει το πρόγραμμα.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για δεκάδες F-16, δήλωσε η Ολόνγκρεν. Η ίδια πρόσθεσε πως στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περληφθεί το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία έχουν προσφέρει βοήθεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ασφαλείας ύψους δύο δισ. ευρώ υπέγραψαν Ουκρανία - Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι η έβδομη χώρα η οποία υπογράφει 10ετή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο. Οι συμφωνίες έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας μέχρι να γίνει μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, ΝΑΤΟ.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κατά τη περυσινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δεν είχε καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Όλα τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι η προσχώρηση δεν είναι δυνατή όσο η Ουκρανία παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση.