ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nhs-britain
Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Νέα πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών τον Ιούλιο

Από τις 13 Ιουλίου στις 07:00 ξεκινούν νέα απεργία για διάστημα πέντε ημερών, το μεγαλύτερο στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), σύμφωνα με το συνδικάτο τους BMA.

Χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί στην Αγγλία θα απεργήσουν επί πέντε ημέρες τον Ιούλιο, μία πρωτοφανούς διάρκειας κινητοποίηση, με αίτημα καλύτερους μισθούς εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο που τους εκπροσωπεί.

Οι εκπαιδευόμενοι γιατροί αυξάνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας την ακύρωση πολλών μη επειγόντων ιατρικών ραντεβού. Η πιο πρόσφατη κινητοποίησή τους ήταν στα μέσα Ιουνίου.

Από τις 13 Ιουλίου στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) ξεκινούν νέα απεργία για διάστημα πέντε ημερών, το μεγαλύτερο στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), σύμφωνα με το συνδικάτο τους BMA.

Περίπου οι μισοί νοσοκομειακοί γιατροί στη Βρετανία ανήκουν στην κατηγορία των εκπαιδευόμενων, στην οποία περιλαμβάνονται από τους γιατρούς που μόλις έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι αυτούς που έχουν ακόμη και περισσότερα από οκτώ χρόνια εμπειρία.

«Ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη απεργία γιατρών στην ιστορία του NHS αλλά δεν είναι ένα ρεκόρ για τα βιβλία της ιστορίας», δήλωσαν ο Ρόμπερτ Λόρενσον και ο Βίβεκ Τριβέντι του BMA.

«Το NHS είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία αυτή η χώρα είναι περισσότερο περήφανη και είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση που φαίνεται να ικανοποιείται να το αφήνει να παρακμάζει ως την κατάρρευση», πρόσθεσαν.

Το συνδικάτο BMA αναφέρει ότι οι εκπαιδευόμενοι γιατροί έχουν χάσει το 26% του μισθού τους σε πραγματικούς αριθμούς από το 2008, όταν επιβλήθηκε πρόγραμμα λιτότητας στις υπηρεσίες υγείας. Τώρα ζητούν αύξηση κατά 35% των μισθών τους, κάτι στο οποίο είναι αντίθετη η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Το NHS διέρχεται μια βαθιά κρίση, καθώς είναι αποδυναμωμένο από τις πολιτικές λιτότητας και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του BMA, περίπου 7,42 εκατομμύρια άνθρωποι ανέμεναν τον Απρίλιο για θεραπεία στην Αγγλία, με λίγους περισσότερους από 3 εκατομμύρια να περιμένουν εδώ και περισσότερους από 18 μήνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέες απεργίες στα νοσοκομεία και τους σιδηροδρόμους

Η χώρα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση κόστους διαβίωσης, πλήττεται εδώ και μήνες από απεργιακές κινητοποιήσεις στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, των ταχυδρομείων κλπ.
ΔΙΕΘΝΗ

Τετραήμερη απεργία ξεκινούν στην Βρετανία οι ειδικευόμενοι γιατροί

Δεκάδες χιλιάδες ειδικευόμενοι γιατροί σχεδιάζουν να απεργήσουν ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες με τον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ακύρωση πολλών εργασιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Απεργία 5 εβδομάδων των εργαζομένων στις εκδόσεις διαβατηρίων

Το συνδικάτο εργαζομένων ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μαζί τους, όπως το έχει ήδη πράξει με άλλες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων, κυρίως τους νοσηλευτές και τους εκπαιδευτικούς.