ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βoήθεια σε σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας μέσω κυβερνητικού εδάφους

Η αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστικές προμήθειες πέρασε από μια ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή στην επαρχία του Χαλεπίου και εισήλθε στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε βοήθεια του ΟΗΕ εισήλθε στον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Συρίας από κυβερνητικά εδάφη την Παρασκευή, η πρώτη τέτοια αποστολή που διέσχισε τις γραμμές μάχης μετά τον φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών του Φεβρουαρίου που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Η αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστικές προμήθειες πέρασε από μια ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή στην επαρχία του Χαλεπίου και εισήλθε στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Η τελευταία αποστολή βοήθειας που διέσχισε τις γραμμές του μετώπου στη σύγκρουση ήταν στις αρχές Ιανουαρίου.

Μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου που έπληξε την Τουρκία και τη βόρεια Συρία, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, οι αυτοκινητοπομπές εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην επαρχία Ιντλίμπ από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση από τη μαχητική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, η οποία κυριαρχεί στην περιοχή. Η ομάδα προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την Αλ Κάιντα τα τελευταία χρόνια. Μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ένας διοικητικός βραχίονας της ομάδας κατηγόρησε την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ότι προσπαθεί «να επωφεληθεί από τη βοήθεια που προορίζεται για τα θύματα του σεισμού».

Στον απόηχο του σεισμού, οι παραδόσεις βοήθειας στις πληγείσες περιοχές έγιναν πολιτικό πεδίο μάχης, με τους αντιπάλους του Άσαντ και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις να πιέζουν τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν περισσότερες αποστολές βοήθειας στη βόρεια Συρία μέσω της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση και ο σύμμαχός της, η Ρωσία, πίεσαν για την αποστολή βοήθειας μέσω της Δαμασκού. Ο ΟΗΕ συνήθως επιτρέπεται να παραδίδει βοήθεια μόνο μέσω ενός μόνο συνοριακού περάσματος από την Τουρκία, στο Bab al-Hawa, κατόπιν επιμονής της Ρωσίας, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τον σεισμό, ο Άσαντ συμφώνησε στο άνοιγμα δύο νέων σημείων διέλευσης από την Τουρκία, στο Bab al-Salam και στο al-Raee σε προσωρινή βάση. Στην πράξη, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της διασυνοριακής βοήθειας συνέχισε να παρέχεται μέσω της Bab al-Hawa. Η εντολή για διασυνοριακές παραδόσεις βοήθειας στο Bab al-Hawa πρόκειται να ανανεωθεί τον επόμενο μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εκπρόσωποι της Hayat Tahrir al-Sham αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους λόγους για την αλλαγή στάσης τους σχετικά με τη βοήθεια που προέρχεται από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Σαμ Χέλερ, συνεργάτης του ερευνητικού κέντρου Century International με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η απόφαση της ομάδας μπορεί να σχετίζεται με την ψηφοφορία του επόμενου μήνα στον ΟΗΕ.

Είπε ότι ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ έχει παραπονεθεί για την έλλειψη διασυνοριακών παραδόσεων και το να επιτραπεί τώρα μπορεί να είχε ως στόχο να ενθαρρύνει τη Μόσχα να εγκρίνει τη συνέχιση της διασυνοριακής βοήθειας. «Η διασυνοριακή εντολή θα ανανεωθεί μόνο με τη συγκατάθεση της Ρωσίας», είπε.

Η Ομάδα Συντονισμού Αντίδρασης στη Συρία, μια ανθρωπιστική οργάνωση που εργάζεται στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές βρίσκονται στο έλεος των διεθνών πολιτικών εντάσεων» και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να βρουν τρόπους για να αυξήσουν το ποσό της βοήθειας που φτάνει στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα για τους χιλιάδες αγνοούμενους στη Συρία αποφάσισε ο ΟΗΕ

Η απόφαση καλεί όλες τις χώρες και «τις αντιμαχόμενες πλευρές» στη Συρία να «συνεργαστούν πλήρως» με τον νέο οργανισμό, με τη Δαμασκό να εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στη σύσταση του οργανισμού.