ΓΔ: 2285.92 -0.13% Τζίρος: 150.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:09:42
Φώτο: Shutterstock

Η Βάγκνερ κατέλαβε εξαπίνης την γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, σε περίπτωση που οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας γνώριζαν και δεν μοιράστηκαν το στοιχείο αυτό με το Βερολίνο, θα πρέπει να επανεξεταστεί η ανταλλαγή πληροφοριών.

Η ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ κατέλαβε εξαπίνης της ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, τη BND, δήλωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Έκανε το σχόλιο αυτό σε εκπομπή του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, τονίζοντας πως «ααφαλώς [η BND] δεν γνώριζε κάτι εκ των προτέρων», πάντως «υπέβαλε συνεχώς αναφορές για όσα παρατηρούνταν» στην κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πληροφορίες από τα μέσα του Ιουνίου πως ο επικεφαλής της Βάγκνερ, ο επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε ένοπλη ανταρσία εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Κατά τις πληροφορίες της, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ενημερωθεί για τα σχέδια του κ. Πριγκόζιν, όμως η ακριβής φύση τους, το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος εκτέλεσής τους δεν είχαν αποσαφηνιστεί.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας New York Times, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν ενημερώσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία την περασμένη Τετάρτη πως ο κ. Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να κινηθεί εναντίον των επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο υποβάθμισε το δημοσίευμα των Τάιμς, το χαρακτήρισε «σπέκουλα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σολτς στο ARD, σε περίπτωση που οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας πράγματι γνώριζαν πως η Βάγκνερ του κ. Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε ανταρσία και δεν μοιράστηκαν το στοιχείο αυτό με το Βερολίνο, θα πρέπει να επανεξεταστεί η ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο του NATO.

«Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί να κουβεντιάσουμε», έκρινε, όπως και το «ποια είναι η κατάσταση τώρα» και «τις υποθέσεις που γίνονται».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μονάχο: «Η Ευρώπη να μιλά ενιαία στη Ρωσία», λέει επικριτής Πούτιν

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να μιλά ενιαία στη Ρωσία και ίσως αντιμετωπίσει χρόνια εντάσεων ή νέο ψυχρό πόλεμο, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για αποφυγή στρατιωτικής σύγκρουσης.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Απέλαση Γερμανού διπλωμάτη σε «συμμετρική απάντηση» στο Βερολίνο

Η Ρωσία απέλασε Γερμανό διπλωμάτη, απαντώντας σε αντίστοιχη κίνηση του Βερολίνου που απέλασε Ρώσο διπλωμάτη για κατασκοπεία. Η Μόσχα κατηγορεί το Βερολίνο για κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Χάρτης Ρωσίας με σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς ρωσική συμμετοχή η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Οι διοργανωτές της Διάσκεψης Μονάχου (13–15/2) λένε πως δεν υπήρξε ρωσικό αίτημα συμμετοχής. Ο Ίσινγκερ μιλά για «μηδενικό ενδιαφέρον» και βλέπει πιθανό φόρουμ για διπλωματικές κινήσεις, με αναμενόμενη παρουσία Ζελένσκι.
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πέντε συλλήψεις για εξαγωγή οπλικού εξοπλισμού στη Ρωσία

Στη Γερμανία συνελήφθησαν πέντε άτομα για παράνομες εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής όπλων προς τη Ρωσία μέσω εικονικών εταιριών, με τις αρχές να υποψιάζονται εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ρωσία κρατά το κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία εξαρτάται από τη Μόσχα. Τόνισε ότι οι κυρώσεις πρέπει να ενταθούν, ενώ απέκλεισε για τώρα άμεση επικοινωνία με Πούτιν λόγω έλλειψης διάθεσης για ειρήνη.