ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στην ανάπτυξη κυκλικής οικονομίας στην κλωστοϋφαντουργία στοχεύει η Κομισιόν

Μόνο το 22% των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργίας της ΕΕ συλλέγεται χωριστά για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση, ενώ το υπόλοιπο συχνά αποτεφρώνεται ή πηγαίνει για υγειονομική ταφή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων και την ενίσχυση των αγορών μεταχειρισμένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Η ΕΕ παράγει 12,6 εκατ. τόνους κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων ετησίως. Μόνο τα ρούχα και τα υποδήματα αντιπροσωπεύουν 5,2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, που ισοδυναμούν με 12 κιλά απορριμμάτων ανά άτομο κάθε χρόνο. Επί του παρόντος, μόνο το 22% των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργίας μετά την κατανάλωση συλλέγεται χωριστά για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση, ενώ το υπόλοιπο συχνά αποτεφρώνεται ή πηγαίνει για υγειονομική ταφή.

Η Επιτροπή προτείνει κανόνες για να καταστήσει τους παραγωγούς υπεύθυνους για τον πλήρη κύκλο ζωής των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και να υποστηρίξει τη βιώσιμη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι κοινοί κανόνες διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού της ΕΕ θα διευκολύνουν τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την απαίτηση χωριστής συλλογής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από το 2025, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι προτεινόμενοι κανόνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι τα χρησιμοποιημένα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα διαλέγονται για επαναχρησιμοποίηση και ότι αυτά που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν κατευθύνονται στην ανακύκλωση κατά προτεραιότητα.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη συλλογή και επεξεργασία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα επωφεληθούν από τις αυξημένες επιχειρηματικές ευκαιρίες και τη μεγαλύτερη αγορά μεταχειρισμένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η αύξηση της διαθεσιμότητας μεταχειρισμένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αναμένεται να δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας και να εξοικονομήσει χρήματα για τους καταναλωτές στην ΕΕ και πέρα από αυτήν.

Η σημερινή πρόταση θα προωθήσει επίσης την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την κυκλικότητα του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, όπως η ανακύκλωση από ίνες σε ίνες.

Η πρόταση αντιμετωπίζει επίσης το ζήτημα των παράνομων εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων σε χώρες που δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό για τη διαχείρισή τους. Ο νέος νόμος θα αποσαφηνίσει τι είναι απόβλητο και τι θεωρούνται επαναχρησιμοποιήσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, για να σταματήσει η πρακτική των εξαγωγών απορριμμάτων που μεταμφιέζονται ότι γίνονται για επαναχρησιμοποίηση.

Αυτό θα συμπληρώσει τα μέτρα στο πλαίσιο της πρότασης νέου κανονισμού για τις μεταφορές αποβλήτων που θα διασφαλίζει ότι οι αποστολές κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων πραγματοποιούνται μόνο όταν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η διαχείριση των αποβλήτων γίνεται με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο. Η πρόταση της Επιτροπής θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα δυνατά «χαρτιά» και οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας

Έκθεση της Κομισιόν, αναλύει τις εξελίξεις σε 9 τομείς που θεωρεί κομβικούς για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2022, στους οποίους περιλαμβάνει και τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελλάδα η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΕ για μεταναστευτικό

Από το συνολικό αυτό ποσό, η Ελλάδα εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 42,4 εκατ. ευρώ, για δυο προτάσεις που υπέβαλε και εγκρίθηκαν, ενώ πήρε το μεγαλύτερο ύψος χρηματοδότησης από κάθε άλλο κράτος-μέλος.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Σχοινάς: Το μίσος δεν έχει θέση στην ΕΕ, το ποτέ ξανά είναι τώρα

O αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη έχει δει μια αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού σε επίπεδο που θυμίζει μερικές από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα η διεύρυνση της ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι εξετάζονται μια σειρά από πολιτικές αξιολόγησης προ διεύρυνσης ενώ τόνισε ότι έχει επιστρατευτεί προσωπικό του FRONTEX και έχουν κινητοποιηθεί 63 εκ. ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την επιτήρηση των συνόρων.