ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

BP: Πτώση κερδών 70% στο β' τρίμηνο, αυξάνει κατά 10% το μέρισμα

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,6 δισ. δολάρια, σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στο επίπεδο των 3,5 δισ. δολαρίων.

Πτώση κερδών κατά 70% στο β' τρίμηνο, λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου, ανακοίνωσε ο κορυφαίος πετρελαϊκός όμιλος ΒΡ, με την τάση αυτή να χαρακτηρίζει σχεδόν το σύνολο της πετρελαϊκής βιομηχανίας. 

Η μεγάλη βρετανική ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη δευτέρου τριμήνου  ύψους 2,6 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η BP θα ανακοίνωνε κέρδη δευτέρου τριμήνου ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συνέλεξε η Refinitiv. Το αποτέλεσμα του δεύτερου τριμήνου συγκρίνεται με κέρδη 4,96 δισ. δολαρίων που καταγράφηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και με τα 8,5 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022. 

Η BP ανέφερε ότι τα κέρδη αντανακλούν σημαντικά χαμηλότερα πραγματοποιημένα περιθώρια διύλισης, υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας αποκατάστασης και συντήρησης και αδύναμο αποτέλεσμα εμπορίας πετρελαίου.

Παρ' όλα αυτά, ο ενεργειακός κολοσσός αύξησε το μέρισμά του κατά 10% στα 7,27 σεντς ανά συνήθη μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο. Η BP δήλωσε επίσης ότι θα επαναγοράσει μετοχές της αξίας 1,5 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες.

«Ένα πολύ καλό τρίμηνο και αυτό έδωσε στο διοικητικό συμβούλιο ... την αυτοπεποίθηση να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς 1,5 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο και επιπλέον αυξήσαμε το μέρισμα κατά 10%», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπ. Λούνι στο  CNBC και προσέθεσε ότι «Έτσι, συνολικά, κάνουμε αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε, δηλαδή αποδίδουμε ενώ μεταμορφωνόμαστε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έβαλαν στο στόχαστρο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια έχουν δεχθεί επιτυχώς επιθέσεις φέτος, θέτοντας σήμερα εκτός λειτουργίας το 11% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.
Petrelaio, Oil, Brent, WTI, OPEC
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου και στο δεύτερο τρίμηνο

Τον περασμένο Νοέμβριο τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ υπό την Ρωσία συμφώνησαν σε εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής τους αναφορικά με ημερήσιες ποσότητες μείωσης περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του έτους.