ΓΔ: 2087.2 1.05% Τζίρος: 225.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Image by Steve Buissinne from Pixabay

Στα 170 δισ. το χρόνο οι απώλειες για τα κράτη-μέλη της ΕΕ από τη φοροδιαφυγή

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το βράδυ στο Νταβός, με το πάνελ των ομιλητών να περιλαμβάνει τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνουν 170 δισεκ. ευρώ τον χρόνο λόγω της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, ανέφερε πολωνικό κρατικό ινστιτούτο σε μελέτη του που αναμένεται να συζητηθεί αργότερα σήμερα στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Οι συντάκτες της μελέτης, από το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο, πρότειναν επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει την εξουσιοδότηση να επιβάλει κυρώσεις ως «φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ» σε χώρες που επωφελούνται από την τεχνητή μετατόπιση κερδών από τις εταιρίες.

«Οι απώλειες που προκύπτουν από τη χρήση διεθνών συναλλαγών για φορολογικές απάτες και για φοροαποφυγή μειώνουν τα έσοδα των κρατών-μελών της ΕΕ κατά περίπου 170 δισεκ. ευρώ ετησίως», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Πιοτρ Άρακ, διευθυντής του Ινστιτούτου.

«Η Ένωση θα πρέπει να λάβει ολοκληρωμένα μέτρα για να θωρακίσει το φορολογικό σύστημα προκειμένου να έχει μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης για τον νέο προϋπολογισμό, που θα καταρτιστεί χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα με σημαντική συνεισφορά με αυτόν», ανέφερε το Ινστιτούτο.

Η μελέτη αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το βράδυ στο Νταβός, με το πάνελ των ομιλητών να περιλαμβάνει τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Το γενικότερο θέμα της φορολογίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Νταβός, ενώ φαίνεται να ελλοχεύει μια διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης για το πώς φορολογούνται οι μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου.

Από τα 170 δισεκ. ευρώ που χάνει κάθε χρόνο η ΕΕ, τα 60 δισεκ. ευρώ προέρχονται από τεχνητή μετατόπιση κερδών από πολυεθνικές εταιρίες - η μεταφορά εσόδων από μια χώρα υψηλότερου φορολογικού συντελεστή σε μια άλλη με χαμηλότερη φορολογία - 46 δισεκ. ευρώ λόγω της μεταφοράς πλούτου από οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες και 64 δισεκ. ευρώ λόγω διασυνοριακής απάτης με τον ΦΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις απώλειες αυτές λόγω της τεχνητής μετατόπισης κερδών είναι η Γερμανία (18 δισεκ. ευρώ), η Βρετανία (14 δισεκ. ευρώ) και η Γαλλία (11 δισεκ. ευρώ), ανέφερε το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ επωφελούνται από τη διαδικασία τεχνητής μετατόπισης κερδών και θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ευρωπαϊκοί φορολογικοί παράδεισοι», σύμφωνα με τη μελέτη. «Αυτά είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς (ΠΑΣΟΚ): Η κυβέρνηση αύξησε δραματικά τους έμμεσους φόρους

Ο Κ. Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αύξησε σημαντικά τους έμμεσους φόρους, με συνέπεια μόνο το 20% των πολιτών να βιώνει βελτίωση, ενώ το υπόλοιπο 80% ζει στα ίδια ή και χειρότερα οικονομικά επίπεδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 1.236 φοροαπαλλαγές κόστισαν σχεδόν 23 δισ. ευρώ μόνο το 2024

Σε σχέση με το 2023 η αξία των φοροαπαλλαγών εκτοξεύτηκε κατά 4 δισ. ευρώ με το υψηλότερο κόστος να αφορά τις απαλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, και ακολουθούν η φορολογία των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «μαγική» εικόνα του Προϋπολογισμού: Αύξηση των εσόδων με μείωση φόρων

Ο προϋπολογισμός του 2026 προβλέπει φοροελαφρύνσεις 1,76 δισ., αλλά τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται χάρη στην άνοδο του ΑΕΠ, της απασχόλησης και των εισοδημάτων, διατηρώντας τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για χρέος, οικονομική πολιτική και ΕΡΤ

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούστηκαν στη Βουλή για τη διαχείριση της οικονομίας, το δημόσιο χρέος και την ΕΡΤ, με αιχμηρές τοποθετήσεις Μαρινάκη, Τζανακόπουλου και Καραμέρου σε μια συνεδρίαση υψηλής έντασης.
Νέα Αριστερά εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά

Η Νέα Αριστερά τονίζει ότι τα αιτήματα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» παραμένουν επίκαιρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαστρέβλωση του νοήματος της εξέγερσης και υποβάθμιση των κοινωνικών αγώνων.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Στήριξη Ελλάδας για κατάργηση ορίου δασμών 150 ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Πιερρακάκης στη συνεδρίαση του Ecofin τονίζει τη στήριξη της Ελλάδας στην κατάργηση του ορίου δασμών 150€, ενισχύοντας τη διαφάνεια στο e-commerce και τον υγιή ανταγωνισμό.