ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Italy, Italia, Georgia Meloni
Φωτο: Shutterstock

Ιταλία: Επιβολή έκτακτου φόρου για τα «επιπλέον κέρδη» των τραπεζών

Η νέα εισφορά φθάνει το 40% για τα «επιπλέον κέρδη» και βάσει των εκτιμήσεων θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον έσοδα για το ιταλικό Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η ιταλική κυβέρνηση εξέπληξε τους πάντες εγκρίνοντας την εφαρμογή ενός νέου νόμου βάσει του οποίου θα επιβληθεί φόρος στα «επιπλέον» κέρδη των ιταλικών τραπεζών. 

Η εισφορά ενσωματώθηκε σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων που κυμαίνονταν από τις άδειες ταξί έως τις ξένες επενδύσεις. Ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Η Ιταλία συμφώνησε σε μια «εισφορά 40% από τα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών" για το 2023, η οποία θα χρηματοδοτήσει φορολογικές μειώσεις και στήριξη των ενυπόθηκων δανείων για τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη

Τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν κατακόρυφα το πρώτο εξάμηνο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε τα έσοδα από τις χορηγήσεις. Τον περασμένο μήνα, η Intesa Sanpaolo και η UniCredit αύξησαν τις ετήσιες προβλέψεις τους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, λόγω της ταχείας σύσφιξης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Το ενδεχόμενο πώλησης 8% της Monte dei Paschi εξετάζει η κυβέρνηση

Το ιταλικό δημόσιο κατέχει το 67% της τράπεζας, ενώ ένα ακόμη σχέδιο που εξετάζεται είναι η συγχώνευσή της με δύο ακόμη ομίλους, ώστε να δημιουργηθεί ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανέλαβε την ευθύνη για τον έκτακτο φόρο στις ιταλικές τράπεζες η Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε πως ο φόρος 40% δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα, αναφέροντας πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είχε ενημερωθεί πριν την ανακοίνωση αλλά όχι όλα τα μέλη της κυβέρνησης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΔΙΕΘΝΗ

«Μαζεύει» τον φόρο για τα κέρδη των τραπεζών η ιταλική κυβέρνηση

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού, ενώ ειδική θα είναι η αντιμετώπιση τραπεζών που έχουν αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρότεροι όροι στον ιταλικό «Ηρακλή» για να μην ζημιωθεί το κράτος

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η Ρώμη είναι και η δημιουργία ενός ειδικού δείκτη επιδόσεων για τις τιτλοποιήσεις αλλά και τις ανακτήσεις δανείων, ώστε να μη φορτωθεί το κράτος περαιτέρω δαπάνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Intensa Sanpaolo στηρίζει τις εταιρείες που επλήγησαν από τον κοροναϊό με 5 δισ.

Η κορυφαία τράπεζα λιανικής στην Ιταλία είναι έτοιμη να δωρίσει έως 100 εκατ. ευρώ στη χώρα για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κοροναϊού και θα χορηγήσει δάνεια 5 δισ. ευρώ σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την επιδημία.
ΔΙΕΘΝΗ

Unicredit: 8.000 απολύσεις και κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων στη Δ. Ευρώπη

Πολιτική και εργασιακή ένταση για τις 6.000 απολύσεις στην Ιταλία μόνο και 8.000 συνολικά σε όλη τη Δ. Ευρώπη, που ανακοίνωσε η τράπεζα Unicredit στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου αναδιάρθρωσής της.