ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέα ένταση μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων στη Σινική Θάλασσα

Το Πεκίνο αναφέρει πως συζητά εδώ και καιρό το ζήτημα του παλιού πολεμικού πλοίου με τη Μανίλα, όμως η κυβέρνηση των Φιλιππίνων συνεχίζει την ενίσχυση του πλοίου «κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Κίνα κάλεσε έντονα και πάλι σήμερα τις Φιλιππίνες να απομακρύνουν παλιό πολεμικό πλοίο που είχαν προσαράξει πριν από δυο δεκαετίες σε διαφιλονικούμενη ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα, πηγή εντάσεων τις τελευταίες ημέρες.

Οι δύο χώρες, όπως και το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και η Μαλαισία, διεκδικούν την εθνική κυριαρχία πολλών νησίδων και υφάλων στο αρχιπέλαγος των Σπράτλι. Το Πεκίνο διεκδικεί την περιοχή στο σύνολό της, ενώ όλες οι χώρες που βρέχονται από αυτήν ελέγχουν κάποιο τμήμα.

Οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν την κινεζική ακτοφυλακή ότι χρησιμοποίησε το σαββατοκύριακο εκτοξευτήρα πεπιεσμένου νερού εναντίον φιλιππινέζικων σκαφών που μετέφεραν εφόδια για το στρατιωτικό προσωπικού τους στην ατόλη Σέκοντ Τόμας — η οποία ελέγχεται από τη Μανίλα.

Το 1999, οι Φιλιππίνες προσάραξαν επίτηδες στην ατόλη παλιό πολεμικό πλοίο, το BRP Sierra Madre, με σκοπό να το μετατρέψουν σε προκεχωρημένο φυλάκιο, για να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους, ανταγωνιστικές με αυτές της Κίνας.

Το πλοίο αυτό έκτοτε έχει μετατραπεί σε πηγή εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Μανίλα. Οι πεζοναύτες των Φιλιππίνων που το επανδρώνουν εξαρτώνται από αποστολές ανεφοδιασμού για να επιβιώσουν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Φέρντιναντ Μάρκος κατηγόρησε την κινεζική ακτοφυλακή ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας πρόσφατη αποστολή ανεφοδιασμού με την εκτόξευση νερού υπό πίεση. Το ένα από τα πλοία δεν μπόρεσε να φθάσει στην ατόλη.

Η Κίνα, που χαρακτήρισε τις ενέργειες της ακτοφυλακής της «επαγγελματικές» και «μετρημένες», κατηγόρησε σήμερα τις Φιλιππίνες που ήθελαν να «προμηθεύσουν παράνομα με υλικό κατασκευών» τους στρατιωτικούς τους στο προσαραγμένο πολεμικό.

«Οι Φιλιππίνες, επανειλημμένα, είχαν δεσμευτεί ρητώς ότι θα απομάκρυναν αυτό το πλοίο ρυμουλκώντας το», ανέφερε στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. «Όμως πέρασαν 24 χρόνια» και όχι μόνο «οι Φιλιππίνες δεν το απομάκρυναν, αλλά προσπαθούν να το επισκευάσουν και να το στερεώσουν, σε μεγάλη κλίμακα, προκειμένου να εδραιώσουν τη μόνιμη κατοχή τους στο Ρεν’άι», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία του νησιού.

Το Πεκίνο λέει πως συζητά εδώ και καιρό το ζήτημα του πλοίου με τη Μανίλα, όμως οι αρχές των Φιλιππίνων δείχνουν επιδεικνύουν κακή θέληση συνεχίζοντας την ενίσχυση του πλοίου «κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Κίνα «καλεί για ακόμη μια φορά τις Φιλιππίνες να απομακρύνουν αμέσως αυτό το πολεμικό πλοίο» και «να αποκαταστήσουν την (προηγούμενη) κατάσταση, στην οποία κανένας και καμιά εγκατάσταση δεν βρισκόταν πάνω στο ύφαλο», πρόσθεσε το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Η Μανίλα αντιτείνει πως πλοία της που περιπολούν σε διεθνή ύδατα παρακολουθούνται, παρενοχλούνται ή εμποδίζονται από σκάφη του κινεζικού λιμενικού και του κινεζικού πολεμικού ναυτικού.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την ατόλη Αγιουνγκίν», ξεκαθάρισε χθες Δευτέρα στον Τύπο ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας των Φιλιππίνων Τζόναθαν Μαλέια, χρησιμοποιώντας τη φιλιππινέζικη ονομασία της ατόλης.

Μανίλα και Πεκίνο έχουν για δεκαετίες διενέξεις για τη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά ο πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε δίσταζε να επικρίνει τον ισχυρό γείτονα. Αντίθετα αφότου ανέλαβε ο Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος τηρεί πιο σκληρή στάση επιδιώκοντας παράλληλα στενότερη προσέγγιση με τις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία και Φιλιππίνες αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους λόγω Κίνας

Οι Φιλιππίνες διεξήγαγαν τον περασμένο μήνα στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στη Νότια Σινική Θάλασσα με την Αυστραλία καθώς οι εντάσεις στην περιοχή παραμένουν εξαιτίας των αξιώσεων της Κίνας.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων κοντά σε ένοπλη βάση

Σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής κατηύθυνε δυο φορές πράσινο λέιζερ «στρατιωτικού τύπου» προς το φιλιππινέζικο πλοίο με αποτέλεσμα να υποστεί «προσωρινή τύφλωση το πλήρωμα και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μη εμπορικές πρακτικές

«Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας είναι το αποτέλεσμα της τεχνολογικής καινοτομίας των επιχειρήσεων και της ενεργούς συμμετοχής τους στον ανταγωνισμό της αγοράς» εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Θα τριπλασιάσει τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και αλουμίνιο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ξεκινά έρευνα για τις «αθέμιτες πρακτικές της Κίνας στους τομείς της ναυπήγησης, των θαλάσσιων μεταφορών και της επιμελετειακής υποστήριξης».