ΓΔ: 2697.81 -1.05% Τζίρος: 51.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:40:38
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία

Ο Ρούμπιο έτοιμος για συνάντηση με Λαβρόφ και Ουάνγκ στην ASEAN

Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Κίνας και Ρωσίας στη σύνοδο της ASEAN στις Φιλιππίνες, με φόντο τις αμερικανικές ανησυχίες για την κινεζική επιρροή και τις κατηγορίες Τραμπ για ανάμιξη της Κίνας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κίνα και τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα στις Φιλιππίνες, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του συνδέσμου κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η παρουσία του κ. Ρούμπιο στη Μανίλα εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή. Παράλληλα, έρχεται μετά τις κατηγορίες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ανάμιξη της Κίνας στις αμερικανικές εκλογές του 2020.

«Είμαστε διατεθειμένοι να τους συναντήσουμε», δήλωσε ο κ. Ρούμπιο σε δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επαφών με τον Ουάνγκ Γι ή τον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν επρόκειτο να σας πω ποτέ, σε συνέντευξη Τύπου, ποια θέματα θα θίγαμε σε τέτοιες συναντήσεις. Αυτά είναι λεπτά ζητήματα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη διακριτικότητα που απαιτούν οι διπλωματικές επαφές.

Την προηγούμενη χρονιά, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN στην Κουάλα Λουμπούρ. Οι δύο άνδρες είχαν επίσης τηλεφωνική επικοινωνία πρόσφατα, μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο την άνοιξη.

Το Ιράν και η ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο

Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το Ιράν, καθώς οι ασιατικές χώρες, ιδίως όσες δεν διαθέτουν δική τους παραγωγή πετρελαίου, πλήττονται από τις επιπτώσεις του πολέμου και το κλείσιμο του στενού του Ορμούζ.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), περίπου το 80% των υδρογονανθράκων που διέρχονται από το στενό αυτό κατευθύνεται προς ασιατικές αγορές, γεγονός που καθιστά τη σταθερότητα της περιοχής κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο ASEAN αποτελεί τον «κυριότερο φορέα της δέσμευσης (των ΗΠΑ) στην περιοχή» της Ασίας. Στο περιθώριο της συνόδου, αναμένεται να έχει σειρά διμερών συναντήσεων, καθώς και επαφές με τους ομολόγους του από τα υπόλοιπα μέλη της Quad –την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Μόντι και Σι ζήτησαν ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ναρέντρα Μόντι πρότειναν να μεσολαβήσουν για την ειρήνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, με τον Πούτιν να καλωσορίζει την πρωτοβουλία στη σύνοδο των BRICS στο Νέο Δελχί, όπου συζήτησαν και τη μεθοριακή διαμάχη τους.
Χαρτονομίσματα BRICS
ΔΙΕΘΝΗ

BRICS: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή και συμφωνία Κίνας-Ινδίας

Οι ηγέτες των BRICS κάλεσαν για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας ανησυχία για την κλιμάκωση. Ζητούν αποφυγή ενεργειών που μπορεί να χειροτερεύσουν την κατάσταση, κατά την κοινή διακήρυξή τους.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Σι θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής APEC

Ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ θα έχουν εκτενείς συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής του APEC τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος Ουσακόφ. Δεν προγραμματίζεται ξεχωριστή συνάντηση τους στη σύνοδο των BRICS το προσεχές Σαββατοκύριακο.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Κίνα κυριαρχεί στις αγορές ενέργειας, όχι ο ΟΠΕΚ, λέει η Rosneft

Ο Ίγκορ Σέτσιν τόνισε ότι η Κίνα, μειώνοντας τις εισαγωγές πετρελαίου κατά 5,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς, ξεπερνώντας τον ρόλο του ΟΠΕΚ.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Σι Τζινπίνγκ σε Πούτιν: Ενδυναμώνουμε τα θεμέλια των σχέσεών μας

Ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε τον Πούτιν πως υπό την κοινή τους στρατηγική καθοδήγηση οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας θα ενισχυθούν, παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες, και τόνισε τη δέσμευση της Κίνας για πολυπολικό κόσμο και συνεργασία.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Σι συζητούν για τον αγωγό Power of Siberia 2 την επόμενη εβδομάδα

Ο Πούτιν και ο Σι θα έχουν συνάντηση στην Μπισκέκ στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Θα συζητήσουν το έργο του αγωγού Power of Siberia 2, που αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω διαφωνιών στις τιμές.