ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στα 109 δισ. ευρώ το κόστος των φυσικών καταστροφών στο α' εξάμηνο 2023

Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό όμιλο Swiss Re ο φετινός λογαριασμός είναι ελαφρώς χαμηλότερος από το 2022, με την πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή να είναι ο σεισμός στα σύνορα Τουρκίας με Συρία.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ανέρχονται σε περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια (109 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με εκτίμηση του παγκόσμιου αντασφαλιστικού ομίλου Swiss Re, καθώς οι καταιγίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες διόγκωσαν το λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν οι ζημιές είχαν ανέλθει σε περίπου 123 δισ. δολάρια, ενώ αντίθετα οι ζημιές που καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες αυξήθηκαν κάπως, στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, από 48 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή τoυ ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος.

Η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή ήταν ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Οι οικονομικές απώλειες υπολογίζονται σε 34 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τα έξοδα για τους ασφαλιστές να φθάνουν τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Swiss Re, η οποία ασφαλίζει τους ασφαλιστές.

Ωστόσο οι καταιγίδες και τα μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται μ' αυτές, μεταξύ των οποίων το χαλάζι, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι άνεμοι και οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, ήταν τα φαινόμενα που αύξησαν περισσότερο το λογαριασμό των ασφαλιστών.

Τα φαινόμενα αυτά αντιπροσώπευσαν σχεδόν το 70% των ζημιών που καλύφθηκαν, με το λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιρειών να φθάνει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

volcano-ifaisteio
ΔΙΕΘΝΗ

Ισλανδία: Η λάβα από το ηφαίστειο δεν απειλεί τις κοντινές πόλεις

Η κυβέρνηση ανέφερε πως οι πτήσεις είναι απίθανο να επηρεαστούν, καταστέλλοντας τις ανησυχίες για τις μεταφορές σε διεθνές επίπεδο, μετά το χάος το οποίο είχε προκληθεί από τα σύννεφα τέφρας που είχαν υψωθεί έπειτα από μια έκρηξη στο νησί του βορείου Ατλαντικού το 2010.
volcano-ifaisteio
ΔΙΕΘΝΗ

Ισλανδία: Ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης

Σχεδόν 4000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους το Σαββατοκύριακο, την ώρα που οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μάγμα θα μπορούσε να πλήξει μια παράκτια πόλη και έναν σταθμό γεωθερμικής ενέργειας.
kalliergeies-klimatiki allagi
ΔΙΕΘΝΗ

Στα 560 δισ. ο λογαριασμός της κλιματικής αλλαγής για την Ευρώπη

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή εξαπλασίασε την πιθανότητα ξηρασίας το 2022 με τις ξηρασίες να γίνονται ιδιαίτερα δαπανηρές καθώς το κόστος τους αναμένεται στα τέλη του αιώνα να φτάσει έως και τα 45 δισ. ευρώ.