ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ενισχύει τις δυνάμεις στα σύνορα με επιπλέον 10.000 στρατιώτες η Πολωνία

Ο επικεφαλής της πολωνικής Συνοριακής Φρουράς Τόμας Πράγκα είχε δηλώσει πως 19.000 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν φέτος παράνομα τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.

Η Πολωνία σχεδιάζει να μετακινήσει έως 10.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να ενισχύσει τη Συνοριακή Φρουρά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

«Περίπου 10.000 στρατιώτες θα πάνε στα σύνορα, από τους οποίους 4.000 θα ενισχύσουν άμεσα τη Συνοριακή Φρουρά και 6.000 θα είναι στην εφεδρεία», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο. «Μετακινούμε το στρατό πιο κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να φοβίσουμε τον επιτιθέμενο ώστε να μην τολμήσει να μας επιτεθεί», δήλωσε ο Μπλάστσακ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ματσιέι Βάσικ δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η Πολωνία θα στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

Ο επικεφαλής της πολωνικής Συνοριακής Φρουράς Τόμας Πράγκα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως 19.000 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν φέτος παράνομα τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, από 16.000 που ήταν πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισήμανε χθες πως η Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ανακοινώσει ήδη σχέδια για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της ενώ πρόσθεσε πως αναμένει ότι σημαντικές δυνάμεις και οπλισμός του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στη Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στην υπό τις ΗΠΑ δυτική συμμαχία με αποτέλεσμα σχεδόν να διπλασιαστεί το μήκος των χερσαίων συνόρων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

«Η συλλογική Δύση διεξάγει πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το υπουργείο του, και επισήμανε την «άνευ προηγουμένου» υποστήριξη που παρέχει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, προσφέροντάς της εξοπλισμό δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τη βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Σοϊγκού χαρακτήρισε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τη μελλοντική ένταξη της Σουηδίας «σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα». «Στο φινλανδικό έδαφος είναι πιθανό να αναπτυχθούν πρόσθετα στρατιωτικά αποσπάσματα και επιθετικά όπλα του ΝΑΤΟ, ικανά να πλήξουν κρίσιμης σημασίας στόχους στη βορειδυτική Ρωσία σε σημαντικό βάθος», δήλωσε ο Σοϊγκού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία και Ρωσία ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία τους στα σύνορα

Κινήσεις τακτικής από τη Μόσχα καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στα σύνορα τους. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ διπλασίασε τα χερσαία σύνορα της Ρωσίας με τη Συμμαχία.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαρσοβία παρακολουθεί την κατάσταση στο σύνορο με την Λευκορωσία

Τα σύνορα της Πολωνίας είναι ασφαλή, παρακολουθούμε την κατάσταση στο ανατολικό σύνορο σε συνεχή βάση και είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.