ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Ουκρανία άνοιξε ανθρωπιστικό διάδρομο για τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Οι διαδρομές είναι για μη στρατιωτικά πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στα ουκρανικά λιμάνια, ωστόσο το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε ότι παραμένει ο κίνδυνος των ναρκών και της στρατιωτικής απειλής από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα «ανθρωπιστικό διάδρομο» για να επιτραπεί σε δεκάδες εμπορικά πλοία, που έχουν εγκλωβιστεί στα λιμάνια της από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, να πλεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι θαλάσσιες διαδρομές βρίσκονται υπό εξέταση από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

Στην αρχική του φάση τουλάχιστον, ο διάδρομος φαίνεται να αφορά σκάφη, όπως πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχουν εγκλωβιστεί στα ουκρανικά λιμάνια μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022 και δεν καλύπτονταν από τη συμφωνία που άνοιξε τα λιμάνια για μεταφορές σιτηρών πέρυσι.

Αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για την ικανότητα της Ουκρανίας να ξανανοίξει τους θαλασσίους διαδρόμους σε μια περίοδο που η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει εκ νέου το de facto μπλόκο της, έχοντας αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά τον περασμένο μήνα.

«Σήμερα ένας νέος προσωρινός ανθρωπιστικός διάδρομος άρχισε να λειτουργεί», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Όλεχ Τσάλικ, εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού. «Ο διάδρομος θα είναι διαφανής, θα τοποθετήσουμε κάμερες στα πλοία και θα υπάρχει ανακοίνωση που θα δείχνει ότι είναι απολύτως ανθρωπιστική αποστολή και δεν έχει στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε ο ίδιος.

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι διαδρομές είχαν ήδη προταθεί από την Ουκρανία απευθείας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Οι διαδρομές θα «χρησιμοποιηθούν κυρίως για μη στρατιωτικά πλοία που βρίσκονται στα ουκρανικά λιμάνια Χορνομόρσκ, Οδησσού και Πιβντένι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου του 2022»«Σε σκάφη, των οποίων οι ιδιοκτήτες/πλοίαρχοι θα επιβεβαιώσουν επίσημα ότι είναι έτοιμα να αποπλεύσουν σε αυτές τις συνθήκες, θα επιτραπεί να περάσουν από αυτές τις διαδρομές», ανέφερε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα και της στρατιωτικής απειλής από τη Ρωσία.

Γερμανός έμπορος σιτηρών δήλωσε στο Reuters: «Ο κόσμος θέλει περισσότερες λεπτομέρειες για το ουκρανικό προσωρινό θαλάσσιο δίαυλο που ανακοινώθηκε σήμερα καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει εκτός κι αν η Ρωσία δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις να μην επιτεθεί στα πλοία».

Ο Τσάλικ δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε συμφωνήθηκε ο διάδρομος αυτός με τη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, που είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια τα αγροτικά της προϊόντα, λέγοντας ότι δεν εφαρμοζόταν η παράλληλη συμφωνία που είχε στόχο να βοηθήσει να διευκολυνθούν οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αύξηση θανάτων και τραυματισμών αμάχων στην Ουκρανία τον Μάρτιο

«Η αύξηση των απωλειών αμάχων τον Μάρτιο οφείλεται κυρίως στις πυραυλικές επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη την Ουκρανία και σε αυξημένο αριθμό αεροπορικών βομβαρδισμών κοντά στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
businessdaily-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια

H Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερες από 24 επιθέσεις με drones εναντίον της Ουκρανίας, πλήττοντας κρίσιμες υποδομές στην επαρχία Ζίτομιρ και προκαλώντας ζημιές σε επιμελητειακές εγκαταστάσεις στα νότια.
businessdaily-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο με έξι ανθρώπους νεκρούς και δέκα τραυματίες

Η αστυνομία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση εξαπολύθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δρόμους της πόλης και δίπλα σε κτίρια.