ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Dolario, Dolar
Πηγή: Shutterstock

Επιπλέον στήριξη 13 δισ. δολαρίων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία

Θα διατεθούν άλλα 7,3 δισ. για να προσφερθεί οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και σε άλλα κράτη που επλήγησαν από την εισβολή του ρωσικού στρατού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον χρηματοδότηση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανίαι.

Μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση αποθεμάτων του στρατού των ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας άντλησε εν μέρει από αυτά. Δεν είναι ακόμα σαφές αν μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν άλλα κράτη.

Πέραν του ποσού αυτού, θα διατεθούν άλλα 7,3 δισεκ. δολάρια για να προσφερθεί οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και σε άλλα κράτη που επλήγησαν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην επικράτειά της τον Φεβρουάριο του 2022. Μέρος των κεφαλαίων αυτών θα διατεθεί μέσω Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρείται ο κυριότερος σύμμαχος της Ουκρανίας. Από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, έχει δεσμευτεί να διαθέσει ή έχει διαθέσει ήδη στρατιωτική βοήθεια αξίας 43 δισεκ. δολαρίων, χωρίς να λογαριάζονται η ανθρωπιστική και η οικονομική βοήθεια.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, το Κογκρέσο ενέκρινε προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε δαπάνη ποσού 45 δισεκ. δολαρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όταν ολοκληρώνεται το οικονομικό έτος. Επρόκειτο για ποσό λίγο υψηλότερο από αυτό που είχε ζητήσει η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν.

Ωστόσο η κατάσταση στο Κογκρέσο είναι πλέον διαφορετική, καθώς κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και άλλοι είναι ως και εχθρικοί έναντι της ιδέας.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως τα κονδύλια για το τρέχον οικονομικό έτος επαρκούν προς το παρόν, ωστόσο η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιη πόσο ακόμη θα κρατήσει η σύρραξη, αν και υποθέτει πως τον Οκτώβριο, όταν ξεκινά το νέο οικονομικό έτος, θα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Εξάλλου, στην Ουάσιγκτον συζητείται η χορήγηση υποστήριξης σε αφρικανικά κράτη ώστε να προστατευθούν από τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ. Η κυβέρνηση ζητεί ακόμη έκτακτη χρηματοδότηση για τη διαχείριση των συνόρων και καταστροφών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Βρετανίας σε ΗΠΑ για παροχή νέας βοήθειας στην Ουκρανία

Την ανάγκη να υπάρξει οικονομική, ηθική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας πως το Κίεβο πρέπει να βοηθηθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος να χάσει το πόλεμο η Ουκρανία αν αναβληθεί η βοήθεια των ΗΠΑ

Οι δηλώσεις του Άντριι Γερμάκ ήταν από τις πιο ευθείς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κιέβου καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των ζωτικής σημασίας πακέτων βοήθειας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.