ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Olaf Scholz, Germany, Germania
Φωτο: Shutterstock

O Σολτς καλεί σε νέες προσπάθειες για διπλωματική λύση στην Ουκρανία

Το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένως από το Βερολίνο πυραύλους Cruise Taurus μακρού βεληνεκούς για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά η Γερμανία δεν έχει ικανοποιήσει μέχρι στιγμής το αίτημα.

Σε νέες διπλωματικές προσπάθειες για την ειρήνευση στην Ουκρανία προέτρεψε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μία εβδομάδα μετά τις συνομιλίες για το θέμα στην Σαουδική Αραβία. Εκπρόσωποι από σαράντα περίπου χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα, η Γερμανία, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετείχαν στις 5 Αυγούστου στην συνάντηση της Τζέντα στην οποία δεν προσεκλήθη η Ρωσία.

«Είναι λογικό για μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες αυτές, διότι αυξάνουν την πίεση επί της Ρωσίας ώστε να αντιληφθεί ότι έχει πάρει κακό δρόμο και ότι θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της και να κάνει δυνατή την ειρήνη», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος στην ετήσια καλοκαιρινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Ο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τις συνομιλίες που έγιναν σε επίπεδο συμβούλων Εξωτερικής Πολιτικής, τόσο στην Τζέντα πρόσφατα, όσο και στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο, «πολύ σημαντικές» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι παρά η αρχή».

Η Ουκρανία δήλωσε ικανοποιημένη από την σύνοδο της Σαουδικής Αραβίας, κατά την διάρκεια της οποίας επεδίωξε να κερδίσει υποστήριξή απέναντι στο ειρηνευτικό της σχέδιο εκ δέκα σημείων, που περιλαμβάνει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφός της. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μία ειρηνική διευθέτηση δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν οι Ουκρανοί καταθέσουν τα όπλα.

Το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένως από το Βερολίνο πυραύλους Cruise Taurus μακρού βεληνεκούς για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά η Γερμανία δεν έχει ικανοποιήσει μέχρι στιγμής το αίτημα φοβούμενη ότι οι πύραυλοι αυτοί θα φθάσουν μέχρι το ρωσικό έδαφος κλιμακώνοντας την σύρραξη. Ο Ολαφ Σολτς επανέλαβε στην σημερινή του συνέντευξη ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ. Αλλά σε ό,τι αφορά τους πυραύλους Taurus απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια. «Όπως και το παρελθόν, θα εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή κάθε απόφαση, όποια είναι εφικτή, όποια έχει νόημα, ποια μπορεί να είναι η συμβολή μας», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

O εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, καταδίκασε τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε κατασκευαστικές εργασίες στην κατεχόμενη πόλη, , θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες τους εξυπηρετούν τον πόλεμο.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίθετοι στην αποστολή πυραύλων Τaurus στην Ουκρανία οι Γερμανοί

Αυξάνεται ο φόβος των Γερμανών για ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία και αρνούνται να παραδοθούν στο Κίεβο οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Επιπλέον αμυντικές δαπάνες επιθυμούν οι Γερμανοί.
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστάτωση στη Γερμανία μετά από υποκλοπή συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών

Η συνομιλία δημοσιοποιήθηκε χθες, από την επικεφαλής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT. Σ' αυτή αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας συζητούν τις θεωρητικές δυνατότητες ενδεχόμενης ανάπτυξης γερμανικών πυραύλων κρουζ Taurus στην Ουκρανία.
opla-weapon
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό σχεδιασμό βρίσκεται η νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η νέα στρατηγική αναμένεται να παρουσιαστεί σε τρεις εβδομάδες, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να ενισχύσει η Ευρώπη την άμυνά της.