ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:57:50 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νορβηγία: Νέα αύξηση επιτοκίων στο 4%, διατήρηση της σφιχτής πολιτικής

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας αν και παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 4% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, τονίζοντας πως είναι πιθανή μια νέα αύξηση τον επόμενο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός υψηλότερος του στόχου.

Η τράπεζα σημείωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και απαιτείται ένα υψηλότερο επιτόκιο για να επανέλθει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο. «Η μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις. Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται επί του παρόντος, το επιτόκιο θα αυξηθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η κυβερνήτης Ida Wolden Bache.

Δεν ανακοινώθηκαν νέες προβλέψεις, αλλά η πιο πρόσφατη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο «δείχνει» αύξηση 25 μονάδων βάσης τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου το επιτόκιο να φτάσει στο 4,25%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Tι συνεπάγονται τα υψηλά επιτόκια σε διαφορετικές οικονομίες

Με εξαίρεση την Κίνα και την Ιαπωνία, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα πληθωρισμού, οι μεγάλες οικονομίες είδαν το κόστος του χρήματος να κινείται σε ιστορικά ή κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
BANK OF JAPAN, BOJ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Iστορική απόφαση από την BoJ, τέλος στα αρνητικά επιτόκια

Πρόκειται για την τελευταία κορυφαία κεντρική τράπεζα που στρέφεται στην πολιτική έστω και ιδιαίτερα προσεκτικής αύξησης επιτοκίων, λήγοντας μία μακρά περίοδο συνεχούς στήριξης της ανάπτυξης μέσω εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.