ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
Φωτο: Shutterstock

Αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες για πωλήσεις όπλων στη Ρωσία

Όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε τρεις οντότητες που διευκόλυναν την πώληση όπλων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Β. Κορέα παρά τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις νομικές οντότητες που κατηγορούνται ότι επιδίωξαν να διευκολύνουν τις πωλήσεις όπλων ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, παρά τους περιορισμούς της Ουάσινγκτον στην υποστήριξη προς τη Μόσχα, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι τρεις οντότητες συνδέονται με έναν Σλοβάκο υπήκοο, τον Ασότ Μκρτίτσεφ, που υπόκειται ήδη σε κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών από τον Μάρτιο επειδή επέτρεψε τις πωλήσεις όπλων ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και στη Μόσχα, ανέφερε χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών, ενάμισι χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως «επέβαλε κυρώσεις σε τρεις οντότητες που συνδέονταν με ένα δίκτυο παράκαμψης των κυρώσεων, επιχειρώντας να υποστηρίξουν συμβόλαια εξοπλισμών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας».

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει σκοπό να ταυτοποιήσει, εκθέσει και παρεμποδίσει δρώντες τρίτων χωρών που επιδιώκουν να υποστηρίξουν τον στυγνό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Οι εταιρείες που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων είναι οι Versor, Verus και Defence Engineering. Ο Μκρτίτσεφ είναι πρόεδρος της Versor, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Verus και διευθυντής της Defence Engineering, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Του είχαν επιβληθεί κυρώσεις τον Μάρτιο στις ΗΠΑ επειδή «εργάστηκε» από τα τέλη του 2022 μέχρι τις αρχές του 2023 από κοινού «με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας προκειμένου να εξασφαλίσει πάνω από δύο δωδεκάδες είδη όπλων και πυρομαχικών για τη Ρωσία, με αντάλλαγμα ένα εύρος προϊόντων, περιλαμβανομένων πρώτων υλών και εμπορευμάτων, για τη Βόρεια Κορέα», είχε αναφέρει τότε η Ουάσινγκτον.

Η Βρετανία είχε ανακοινώσει επίσης στις 8 Αυγούστου κυρώσεις σε βάρος 25 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Ασότ Μκρτίτσεφ, «για την εμπλοκή του σε μια προσπάθεια συμφωνίας για την προμήθεια όπλων ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία».

«Στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων μας, παραμένουμε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε και να διαταράξουμε το εμπόριο όπλων που αποτελεί τη βάση του στυγνού πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία», ανέφερε στην ανακοίνωση του υπουργείου ο υφυπουργός Οικονομικών Μπράιαν Νίλσον. Βάσει των κυρώσεων όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα των τριών εταιριών που υπόκεινται στην αμερικανική δικαιοδοσία θα μπλοκαριστούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Βρετανίας σε ΗΠΑ για παροχή νέας βοήθειας στην Ουκρανία

Την ανάγκη να υπάρξει οικονομική, ηθική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας πως το Κίεβο πρέπει να βοηθηθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος να χάσει το πόλεμο η Ουκρανία αν αναβληθεί η βοήθεια των ΗΠΑ

Οι δηλώσεις του Άντριι Γερμάκ ήταν από τις πιο ευθείς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κιέβου καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των ζωτικής σημασίας πακέτων βοήθειας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.