ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Όμηροι» του Πούτιν οι δυτικοί όμιλοι που παραμένουν στη Ρωσία

Στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Danone και Carlsberg προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, με τα ηνία τους να παραδίδονται σε στενούς φίλους του Ρώσου προέδρου.

Οι δυτικές εταιρείες που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία παρά τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας συνειδητοποιούν με τρόμο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι φίλοι του δεν έχουν πλέον πολλά να χάσουν από την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως υπογραμμίζει σε ανάλυσή του το Politico.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πούτιν κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της γαλλικής εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού Danone και της δανέζικης ζυθοποιίας Carlsberg για να τα θέσει υπό την «προσωρινή» ιδιοκτησία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας. Είναι μια μοίρα που φοβούνται πλέον περισσότερες δυτικές εταιρείες, καθώς οι συνέπειες τέτοιων κινήσεων - κυρώσεις και φυγή κεφαλαίων - έχουν ήδη προκληθεί από τον πόλεμο.

«Οι ξένοι επενδυτές είναι σαν όμηροι του Πούτιν», δήλωσε ο Αντ. Ονοπριένκο, επικεφαλής του προγράμματος Leave Russia της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου, το οποίο παρακολουθεί τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. «Για τα δικαιώματα των επενδυτών, είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης - και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα». Οι τελικοί νικητές μπορεί να είναι οι κινεζικές εταιρείες, καθώς το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει σημαντική επιρροή στον Πούτιν και οι οποίες μπορούν να καλύψουν το κενό που άφησε η δυτική έξοδος.

Οι δυτικές εταιρείες που έχουν παραμείνει αντιμετωπίζουν τώρα μια δύσκολη επιλογή: να συνεργαστούν με το καθεστώς ή να προσπαθήσουν να φύγουν και να διακινδυνεύσουν να χάσουν τα πάντα. Η Danone και η Carlsberg προσπαθούσαν αμφότερες να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά όταν κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ η Carlsberg είχε μάλιστα υπογράψει συμφωνία για την πώληση της ρωσικής θυγατρικής της Baltika στα τέλη Ιουνίου.

Σε έναν απόηχο της μετασοβιετικής διανομής κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε ολιγάρχες, ο έλεγχος των εταιρειών παραδόθηκε σε άνδρες που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο. Η Baltika της Carlsberg διοικείται πλέον από τον Τ. Μπολόεφ, στενό φίλο του Πούτιν σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Izvestiya- η Danone βρίσκεται στα χέρια του Γ. Ζακρίεφ, του 32χρονου ανιψιού του Ramzan Kadyrov, του ηγέτη της ημιαυτόνομης Τσετσενίας.

Η Danone δήλωσε ότι «ερευνά» την εξαγορά και «ετοιμάζεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της». Η Carlsberg χαρακτήρισε την κίνηση «απροσδόκητη» και δήλωσε ότι «θα αξιολογήσει τις νομικές και λειτουργικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα». 

Ο Πούτιν δικαιολόγησε τις κινήσεις λέγοντας ότι «η διοίκηση αυτών των εταιρειών προσπάθησε να ασκήσει πίεση στους Ρώσους πολίτες», προσθέτοντας ότι «σε γενικές γραμμές είμαστε αρκετά φιλικοί απέναντι σε όσους από τους εταίρους μας δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η κατάσχεση της Carlsberg και της Danone από τη Μόσχα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου: Η Ρωσία κατέλαβε «προσωρινά» τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κολοσσούς Uniper και Fortum τον Απρίλιο. «Ο καθένας θα μπορούσε να είναι ο επόμενος», δήλωσε ο Ονοπριένκο. «Οποιαδήποτε εταιρεία της G7 για παράδειγμα ή της G20 -με κάποιες εξαιρέσεις- θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος».

Αναμενόμενες κινήσεις

Ο Ρ. Αμπραζεβίτσιους, ο οποίος διευθύνει το Ινστιτούτο Εταιρικής Διακυβέρνησης της Βαλτικής και προεδρεύει της Ένωσης Ευρωπαϊκών Διευθυντών της Συνομοσπονδίας, πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα έπρεπε να το έχουν προβλέψει αυτό.

«Η συνεχιζόμενη επιδείνωση του τρόπου λειτουργίας της Ρωσίας ήταν προβλέψιμη. Και όμως, υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις και διοικητικά συμβούλια που ακόμη και σε αυτό το σημείο ελπίζουν σε κάτι καλύτερο», τονίζει, χαρακτηρίζοντας το ως «ευσεβή πόθο στην καλύτερη περίπτωση».

Οι εταιρείες που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία λένε ότι δεν είναι εύκολο να φύγουν. Ο γαλλικός κατασκευαστικός γίγαντας Saint-Gobain λέει ότι θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της τεχνολογίας του. «Οι τοπικές δραστηριότητες λειτουργούν τώρα στο ελάχιστο (με περιορισμένο εύρος) και σε αυτόνομη βάση», δήλωσε η εκπρόσωπος Π. Μερ και προσέθεσε «δεν κλείνουμε ή δεν πουλάμε επειδή δεν θέλουμε να δώσουμε την τεχνολογία».

Η Unilever δήλωσε ότι «η έξοδος δεν είναι απλή», οπότε προς το παρόν αποφάσισε να παραμείνει στη χώρα. «Είναι σαφές ότι, αν εγκαταλείπαμε τις επιχειρήσεις και τα εμπορικά μας σήματα στη χώρα, θα τα οικειοποιούνταν -και στη συνέχεια θα τα διαχειριζόταν- το ρωσικό κράτος», αναφέρει.

Αυτά τα επιχειρήματα δεν πείθουν τους ακτιβιστές που θέλουν οι δυτικές εταιρείες να φύγουν από τη Ρωσία. «Η τελευταία λέξη της μόδας είναι να λέμε, «α, είναι πολύ δύσκολο να φύγουμε». Λοιπόν, φυσικά και είναι δύσκολο να φύγεις, διότι όσο περισσότερο περιμένεις, τόσο πιο επιθετικός γίνεται ο Πούτιν, τόσο λιγότεροι αγοραστές υπάρχουν ... και οι τιμές που θα μπορούσες να πάρεις για μια εταιρεία πέφτουν στο κενό. Οπότε πρόκειται για μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία», δήλωσε ο Μαρκ Ντίξον, ο οποίος είναι επικεφαλής του Moral Rating Agency, μιας ΜΚΟ που υποστηρίζει την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία για να πλήξει την πολεμική της προσπάθεια.

«Οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να βγουν, χρησιμοποιούν τώρα τη δική τους αποτυχία που προκαλεί τις δυσκολίες τους ως δικαιολογία για να μην βγουν - είναι πλήρης κυκλική λογική», πρόσθεσε.

Ένα παράδειγμα αυτής της άσκησης ομηρίας είναι η ομάδα εργασίας δυτικών ή πρώην δυτικών εταιρειών υπό την αιγίδα του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας, η οποία ασχολείται με τις επιχειρήσεις που θέλουν να φύγουν.

Από την περασμένη άνοιξη, αυτή η ομάδα εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Ξένων Επενδύσεων της Ρωσίας εξετάζει τις αιτήσεις αποχώρησης, σύμφωνα με τον Ονοπριένκο. Συνεδριάζει τρεις φορές το μήνα, με μόλις μια χούφτα αιτήσεις να εξετάζονται ανά συνεδρίαση. Η ειρωνεία είναι ότι αυτό το συμβούλιο είχε αρχικά συσταθεί το 1994 ακριβώς για να «βελτιώσει την επενδυτική ελκυστικότητα της ρωσικής οικονομίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κατέρρευσε ο μύθος της στρατιωτικής υπερδύναμης, αντέχει η οικονομία

Έξι μήνες μετά την απόφαση του Β. Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία η στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας αποδεικνύεται ασθενέστερη απ' ότι παρουσίαζαν τα επίσημα στοιχεία. Το φυσικό αέριο διασώζει την οικονομία.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Η κυβέρνηση κατηγορεί το ακροδεξιό κόμμα για ρωσική κατασκοπεία

Πληθαίνουν οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Αυστριακός πρώην διευθυντής της Wirecard Γιάν Μάρσαλεκ ενορχήστρωσε δραστηριότητες ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας στη χώρα.