ΓΔ: 2695.21 0.01% Τζίρος: 339.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρήση κινητού τηλεφώνου
Χρήση smartphone σε αστικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της νύχτας, εστίαση στην οθόνη και τα δάκτυλα.

Γιατί οι Γερμανοί προτιμούν τα μεταχειρισμένα κινητά από τα καινούργια

Αυξάνονται στη Γερμανία οι εταιρείες που αγοράζουν μεταχειρισμένες συσκευές και τις ανανεώνουν. Πολλοί αγοραστές δίνουν πλέον βάρος στην τιμή και όχι στις καινοτομίες.

Kαθαρισμός, διαγραφή δεδομένων και ανανέωση λογισμικού: Τα ανακαινισμένα κινητά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σε καλύτερη κατάσταση όταν φθάσουν μέσω ταχυδρομείου στο πελάτη. Ολοένα και περισσότερες εταιρίες στη Γερμανία εξειδικεύονται στην ανανέωση, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Αγοράζουν μεταχειρισμένες συσκευές, τις ανακαινίζουν και στη συνέχεια τις πωλούν. Μια σχετικά νέα τάση, την οποία πολλοί καταναλωτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Η ετικέτα «μεταχειρισμένο» προκαλεί συχνά αμφιβολίες για την ποιότητα του προϊόντος.

Η εταιρεία Interzero, με παρουσία σε Βερολίνο και Κολωνία, φιλοδοξεί να βελτιώσει τη φήμη των μεταχειρισμένων. «Η εμπειρία αγοράς μεταχειρισμένης τεχνολογίας δεν πρέπει να διαφέρει από την εμπειρία αγοράς ενός ολοκαίνουργιου προϊόντος», λέει ο Ντιρκ Κρολικόβσκι, επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας και Διαδικασιών. «Μόνο τότε οι πελάτες θα έχουν κάτι καλό να πουν για τα μεταχειρισμένα και την εταιρία μας», προσθέτει.

Τα διαδικτυακά καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένης τεχνολογίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Διαφημίζονται με σλόγκαν όπως «Καλό για το κάρμα, καλό για το πορτοφόλι - Ανακαινισμένο αντί καινούργιο». Σύμφωνα με τις ενώσεις προστασίας καταναλωτών η τιμή παίζει καθοριστικό ρόλο. Έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των αγοραστών δεν ενδιαφέρεται τόσο για τις καινοτομίες: «Το πιο σημαντικό είναι η τιμή. Όποιος αγοράζει μεταχειρισμένα εξοικονομεί χρήματα και πόρους», αναφέρουν οι ενώσεις προστασίας καταναλωτών.

Σε σύγκριση με την αγορά ενός καινούργιου προϊόντος οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και το 50% της αρχικής τιμής. Οι ενώσεις προστασίας καταναλωτών εφιστούν την προσοχή των πελατών επισημαίνοντας πως οι αγοραστές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εταιρίες διάθεσης ανακαινισμένων προϊόντων έχουν εφαρμόσει διαδικασίες ελέγχου ποιότητας. Ήδη οι φωτογραφίες θεωρούνται ενδεικτικές: «Πρόκειται για το προσφερόμενο προϊόν στην τρέχουσα κατάστασή του ή για φωτογραφία καταλόγου;»

Στην Interzero ο δρόμος ανανέωσης ενός προϊόντος είναι μακρύς μέχρις ότου το tablet, το κινητό ή ο υπολογιστής χαρακτηριστεί refurbished: «Πρώτα αφαιρούνται οι συσκευασίες και τα μηχανήματα ταυτοποιούνται και απογράφονται», λέει ο Ντιρκ Κρολικόβσκι: «Οι εταιρείες προσέχουν περισσότερο τα προϊόντα τεχνολογίας από ό,τι οι ιδιώτες στα σπίτια τους», αναφέρει για να προσθέσει ότι η εταιρία του αγοράζει κυρίως από εταιρίες και λιγότερο από ιδιώτες.

Από οικολογική άποψη θα ήταν θετικό να αγοράζουμε όλοι μεταχειρισμένα εξοικονομώντας πόρους και ρύπους. Σύμφωνα ωστόσο με τη Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια όλα αυτά δεν αρκούν: «Πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός έλεγχος δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών», δηλώνει ο Τόμας Φίσερ, επικεφαλής της διαχείρισης ανακύκλωσης της γερμανικής οργάνωσης. Θεωρεί ότι ο έλεγχος θα έπρεπε να βρίσκεται στο πεδίο ευθύνης της γερμανικής κυβέρνησης. «Σήμερα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο ή κανόνες για την επαναχρησιμοποίηση συσκευών. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με ένα σημαντικό έλλειμμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη εργασίας χέρια
ΔΙΕΘΝΗ

Η O2 Telefónica προχωρά σε περικοπές 1.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία

Η O2 Telefónica Γερμανίας ετοιμάζει εκτεταμένες απολύσεις στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Συζητούνται περικοπές περίπου 1.000 θέσεων από τους 6.820 εργαζόμενους της.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ευρώπη μπορεί να χτίσει ανθεκτική οικονομία με μεταρρυθμίσεις

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε από το Βερολίνο ότι οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας αποδίδουν καρπούς, με τη χώρα να μειώνει το χρέος της ταχύτερα από κάθε άλλη. Επισήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας και μεταρρυθμίσεων.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο καγκελάριος Μερτς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα του

Ο Φρίντριχ Μερτς αναμένεται να ζητήσει, έμμεσα, ψήφο εμπιστοσύνης από την ηγεσία του CDU, θέτοντας τελεσίγραφο μετά τα χαμηλά ποσοστά: είτε κοινή πορεία υπό την ηγεσία του είτε παραίτηση. Σχεδιάζει επίσης μεταρρυθμίσεις και συνεργασίες.
Παλιές δερματόδετες ιστορικές εκδόσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ντοκιμαντέρ «Τάναϊς» παρουσιάζεται σε σχολεία της Γερμανίας

Το ντοκιμαντέρ «Τάναϊς: Στην Αγκαλιά της Αβύσσου» θα προβληθεί σε μαθητές Λυκείου στη Θουριγγία Γερμανίας, με τη σκηνοθέτιδα παρούσα, μεταφέροντας ιστορίες θυμάτων του 1944 και θέτοντας ερωτήματα για μνήμη και ειρήνη.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ανάγκη για άρση εμποδίων με στόχο μια ισχυρότερη Ευρώπη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε πως το κόστος της "μη-Ευρώπης" είναι υψηλότερο και υποστήριξε μια ισχυρότερη ΕΕ χωρίς εμπόδια, με έμφαση στην τεχνολογία και τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας τη σημασία της εναρμόνισης στις αγορές.