ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ

Το πλοίο Ocean Viking διέσωσε 438 μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο

Χθες το πρωί η SOS Méditerranée επεσήμανε ότι την Πέμπτη διέσωσε «272 ανθρώπους» που επέβαιναν σε τρία πλοία, ανάμεσά τους «32 ασυνόδευτοι ανήλικοι, εννέα βρέφη και πέντε άτομα με αναπηρία», που προέρχονταν από 23 χώρες.

Το Ocean Viking, το πλοίο που έχει ναυλώσει η SOS Méditerranée, διέσωσε σε διάστημα δύο ημερών 438 μετανάστες που βρίσκονταν σε κίνδυνο στα διεθνή ύδατα, στα ανοικτά της Λιβύης και της Τυνησίας, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Γαλλία. Χθες το πρωί η SOS Méditerranée επεσήμανε ότι την Πέμπτη διέσωσε «272 ανθρώπους» που επέβαιναν σε τρία πλοία, ανάμεσά τους «32 ασυνόδευτοι ανήλικοι, εννέα βρέφη και πέντε άτομα με αναπηρία», που προέρχονταν από 23 χώρες.

Λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι διέσωσε ακόμη 166 ανθρώπους αφού «συνέδραμε πολλά πλοία που αντιμετώπιζαν πρόβλημα και απομάκρυνε τους επιβαίνοντες, σε συντονισμό με το ιταλικό λιμενικό στη ζώνη έρευνας και διάσωσης μεταξύ της Τυνησίας και της Λαμπεντούζας». Συνολικά «438 διασωθέντες βρίσκονται στο πλοίο» αυτή τη στιγμή, επεσήμανε η ΜΚΟ διευκρινίζοντας ότι το Ocean Viking «κατευθύνεται προς τη Γένοβα (στη βόρεια Ιταλία) το απομακρυσμένο, ασφαλές λιμάνι που όρισαν οι ιταλικές αρχές για την αποβίβαση των διασωθέντων».

Η κεντρική Μεσόγειος θεωρείται η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι από τις αρχές του έτους υπάρχουν 2.013 αγνοούμενοι μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο, έναντι 1.417 όλο το 2022. Το Ocean Viking είχε κατασχεθεί επί 10 ημέρες τον Ιούλιο από τις ιταλικές αρχές, με τη δικαιολογία ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας στο πλοίο, αλλά έλαβε άδεια να επιστρέψει στη θάλασσα στις 21 Ιουλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στους 2.500 οι μετανάστες που έχουν πνιγεί φέτος στη κεντρική Μεσόγειο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν βρει τον θάνατο στη Μεσόγειο έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2022. Παραμένει ακόμα άγνωστο πόσα από τα θύματα ήταν παιδιά.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα νομοθεσία της ΕΕ για την παράνομη διακίνηση μεταναστών

Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη κατά της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών συμμετείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης που σημείωσε ότι είναι ευτύχημα που η ελληνική έκκληση να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της διακίνησης, την επαύριον της τραγωδίας της Πύλου, εισακούστηκε.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών

Η δημόσια παρότρυνση για είσοδο στην ΕΕ χωρίς άδεια θα γίνει επίσης ποινικό αδίκημα. Αυτό καλύπτει τη διακίνηση μεταναστών που διαφημίζεται μέσω ψηφιακών εργαλείων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.