ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε εκ νέου σήμερα στην Κολομβία

Οι αντιπροσωπείες κυβέρνησης και ανταρτών διεξήγαγαν συζητήσεις από την Πέμπτη στα βουνά του νομού Κάουκα (νοτιοδυτικά). Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση διαπραγματευτών της κυβέρνησης και των διαφωνούντων των FARC.

Η κολομβιανή κυβέρνηση και η μεγαλύτερη ομάδα διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) συμφώνησαν να κηρύξουν εκ νέου κατάπαυση του πυρός, που ανεστάλη τον Μάιο, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο τα μέρη, που ετοιμάζονται για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η εκεχειρία –η ημερομηνία που θα τεθεί σε εφαρμογή δεν διευκρινίστηκε– «στοχεύει να μειωθούν οι αναμετρήσεις και η βία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι απεσταλμένοι του προέδρου Γουστάβο Πέτρο και του «Ιβάν Μορντίσκο», του επικεφαλής του λεγόμενου Κεντρικού Γενικού Επιτελείου των FARC (EMC).

Το EMC αποτελείται από αντάρτες που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την οργάνωση ανταρτών με μαρξιστικές αναφορές. Το κείμενο αναφέρει πως η κατάπαυση του πυρός θα έχει «προσωρινό» και «εθνικό» χαρακτήρα και υπόσχεται πρωτοβουλίες για να «προωθηθεί η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία» και η «οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης».

Οι αντιπροσωπείες διεξήγαγαν συζητήσεις από την Πέμπτη στα βουνά του νομού Κάουκα (νοτιοδυτικά). Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση διαπραγματευτών της κυβέρνησης και των διαφωνούντων των FARC, που σύμφωνα με τις αρχές χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και την εκμετάλλευση παράνομων μεταλλείων.

Οι διαφωνούντες, που υπολογίζεται πως έχουν σχεδόν 3.500 άνδρες και θεωρούν τους εαυτούς τους κληρονόμους των FARC, συνασπίστηκαν τους τελευταίους μήνες με διαφορετικά «Μέτωπα», τα οποία δρουν σε άλλες περιοχές της Κολομβίας — στον Αμαζόνιο, στις ακτές στον Ειρηνικό, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Πέτρο ανακοίνωνε αμοιβαία εκεχειρία με τις πέντε μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις της χώρας· όμως αποφάσισε την αναστολή της συμφωνίας αυτής με το EMC τον Μάιο, αφού αντάρτες κατηγορήθηκαν πως σκότωσαν τέσσερις νεαρούς ιθαγενείς που εναντιώθηκαν στη στρατολόγησή τους στην οργάνωση.

Τα μέρη ανήγγειλαν στην ανακοίνωση την προσεχή έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, χωρίς να διευκρινίσουν ούτε το πότε, ούτε το πού. Κατά το κείμενο, ρόλο εγγυητριών θα έχουν άλλες χώρες, χωρίς να αναφέρεται ποιες, ο ΟΗΕ, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), καθώς και το Οικουμενικό Συμβούλιο Εκκλησιών. Φωτογραφία που δημοσιοποίησε το γραφείο του ύπατου επιτρόπου για την ειρήνη εικονίζει τον αξιωματούχο, τον Ντανίλο Ρουέδα, χαμογελαστό, μαζί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του EMC, τον Καμίλο Γκονσάλες Πόσο, γνωστό επίσης ως Αντρέι Αβεντάνιο.

Ο διοικητής Αντρέι έθετε ως όρο γα την έναρξη διαπραγματεύσεων την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός. Ο πρόεδρος Πέτρο επιδιώκει να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη που μαίνεται για έξι δεκαετίες στην Κολομβία διεξάγοντας διαπραγματεύσεις με όλες τις παράνομες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Αντιμέτωπη με την χειρότερη λειψυδρία των τελευταίων δεκαετιών

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που έκανε την εμφάνισή του στην Κολομβία στα τέλη του 2023 συνοδεύτηκε από υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, που προκάλεσαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές και εξάντλησαν τα αποθέματα στους ταμιευτήρες νερού.
businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Σχόλια του Χαβιέρ Μιλέι προκαλούν κρίση μεταξύ Αργεντινής και Κολομβίας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Πατρίσια Χανιότ, ο πρόεδρος της Αργεντινής αποκάλεσε τον πρόεδρο της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο «κομμουνιστή δολοφόνο που καταστρέφει την χώρα του».
ΔΙΕΘΝΗ

Δήμαρχος και πέντε αυτόχθονες δολοφονήθηκαν στη νοτιοδυτική Κολομβία

Στη χώρα αυτή, οι σφαγές —ταυτόχρονη δολοφονία τριών ή περισσοτέρων ανυπεράσπιστων ανθρώπων στην ίδια τοποθεσία, κατά τον ορισμό του ΟΗΕ— είχαν 300 θύματα μέχρι στιγμής εντός 2023 κι έχουν φθάσει τις 93, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ινστιτούτο INDEPAZ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο κολομβιανός στρατός ελευθέρωσε δυο Καναδούς που κρατούνταν όμηροι

Οι απαγωγείς κατάφεραν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης, σύμφωνα με τον στρατό, ο οποίος προσφέρει αμοιβή για κάθε πληροφορία που θα επέτρεπε να εντοπιστούν.