ΓΔ: 2123.51 -0.20% Τζίρος: 164.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
russia-polemos-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Η Ρωσία στρατολογεί μετανάστες και πολίτες γειτονικών χωρών

Μετανάστες από την κεντρική Ασία φέρονται να στρατολογούνται από τον Μάιο του 2023, πάντα σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, με υποσχέσεις για υψηλούς μισθούς και απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας ανέφερε πως η Ρωσία στρατολογεί μετανάστες από χώρες της κεντρικής Ασίας και υπηκόους γειτονικών χωρών για πολεμήσουν στην Ουκρανία, γνωστοποίησε χθες το βρετανικό υπουργείο Άμυνας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Υπάρχουν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια μετανάστες από την κεντρική Ασία στη Ρωσία, τους οποίους το Κρεμλίνο πιθανόν θεωρεί δυνητικούς στρατεύσιμους», υποστήριξε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο.

Η Μόσχα θέλει να αποφύγει κάθε νέα επιστράτευση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2025, σημειώνεται στην ανάρτηση. «Η αξιοποίηση ξένων επιτρέπει στο Κρεμλίνο να εξασφαλίσει επιπλέον προσωπικό για την πολεμική του προσπάθεια μπροστά στις αυξανόμενες απώλειες» των ρωσικών δυνάμεων, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία τοποθέτησε σε γειτονικές χώρες, όπως η Αρμενία και το Καζακστάν, διαφημίσεις για να δελεάσει πολίτες ρωσικής καταγωγής να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό, προσφέροντας αρχική εφάπαξ πληρωμή 495.000 ρούβλια (σχεδόν 4,8 χιλιάδες ευρώ) και μισθό 190.000 ρούβλια, πολύ υψηλότερο από τις μέσες αμοιβές των εργαζομένων στα δύο κράτη.

Μετανάστες από την κεντρική Ασία φέρονται να στρατολογούνται από τον Μάιο του 2023, πάντα σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, με υποσχέσεις για υψηλούς μισθούς και απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας με ταχείες διαδικασίες. Ορισμένοι στρατολογήθηκαν εξαναγκαστικά, ανάμεσά τους ουζμπέκοι οικοδόμοι που δούλευαν στη Μαριούπολη, πόλη υπό έλεγχο της Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Λονδίνο πως επιδίδεται σε προπαγάνδα και διασπείρει παραπληροφόρηση στις καθημερινές ενημερώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Βλέπουμε βρετανικό ρόλο στις πρόσφατες κινήσεις της Ουκρανίας

Η Μόσχα αποδίδει στη Βρετανία ρόλο στις πρόσφατες «προκλήσεις» της Ουκρανίας που επιδιώκουν να εμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών. Η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις θα επανεξεταστεί.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Έτοιμοι για πόλεμο λόγω απειλών, λέει ο στρατηγός

Ο Βρετανός αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Ρίτσαρντ Νάιτον προειδοποίησε πως περισσότεροι πολίτες θα χρειαστεί να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν λόγω της αυξημένης ρωσικής απειλής, καλώντας για ενίσχυση της άμυνας στη Βρετανία.
Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Προειδοποίηση νέας αρχηγού MI6 για αυξημένη ρωσική απειλή

Η νέα αρχηγός της MI6, Μπλέιζ Μετρεουέλι, θα τονίσει την αυξανόμενη απειλή της Ρωσίας και την ανάγκη οι κατάσκοποι να εκπαιδευτούν στην τεχνολογία, υπογραμμίζοντας ότι «η πρώτη γραμμή είναι παντού» στην παγκόσμια ασφάλεια.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ζητά εξηγήσεις από Βρετανία για τον στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα ζητά από τη Βρετανία να αποκαλύψει τον ρόλο του Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία, κατηγορώντας το Λονδίνο για υποστήριξη «τρομοκρατικών ενεργειών» του Κιέβου.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: «Προκλητική η απειλή Πούτιν για πόλεμο με την Ευρώπη»

Ο Βρετανός υπ. Υγείας χαρακτήρισε "παντιέρα παλληκαρισμών" τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για πόλεμο με την Ευρώπη. Η υπ. Εξωτερικών ζητά από Πούτιν να σταματήσει τους λεονταρισμούς στο περιθώριο συνόδου ΝΑΤΟ.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός πρωθυπουργός: Στήριξη για δίκαιη ειρήνη και πίεση στη Ρωσία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» την ανάγκη ενότητας και συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία και χαιρέτισε τις αμερικανικές προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.