ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Αμετακίνητη παραμένει η Μόσχα, καθώς μετά τη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα θα επιστρέψει στη συμφωνία μόλις εκπληρωθούν τα ρωσικά αιτήματα.

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να επανενταχθεί στην συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και να σταματήσει την παράνομη επίθεση και τον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας μέσω του στρατού της, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

«Όταν η Ρωσία αποχώρησε τον Ιούλιο από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ουσιαστικά υπονόμευσε τον πιο βιώσιμο τρόπο εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία επιτίθεται σε λιμενικές υποδομές για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Δούναβη, αλλά και στους εναλλακτικούς τρόπους για την έξοδο των σιτηρών, όπως είναι οι λωρίδες αλληλεγγύης, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευάλωτα άτομα σε όλο τον κόσμο. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία επωφελείται από αυτή την κατάσταση γιατί ανεβαίνουν οι παγκόσμιες τιμές και αυξάνει τις δικές της εξαγωγές.

«Η γενική προσδοκία είναι τουλάχιστον η Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και η κύρια προσδοκία είναι η Ρωσία να σταματήσει την παράνομη επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, μέρος της οποίας είναι και ο αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας που στοχεύει ιδιαίτερα τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Αμετακίνητη η Ρωσία, νέες προτάσεις ετοιμάζει η Τουρκία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, που τον επισκέπτεται στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ότι είναι «ανοικτός σε συνομιλίες» για την συμφωνία εξαγωγής σιτηρών, από την οποία η Μόσχα αποχώρησε τον Ιούνιο.

Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε τη θέση του ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα μόλις εκπληρωθούν τα ρωσικά αιτήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία. Ο Πούτιν επανέλαβε την κριτική του στη Δύση σχετικά με τη συμφωνία, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον Ιούλιο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προετοιμάζει με τον ΟΗΕ «νέες προτάσεις» για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά. «Έχουμε ετοιμάσει μια νέα σειρά προτάσεων σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να επιτύχουμε αποτελέσματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος δίπλα στον Ρώσο ομόλογό του.

«Γνωρίζω ότι έχετε την πρόθεση να εγείρετε το ζήτημα της συμφωνίας για τα σιτηρά. Είμαστε ανοικτοί σε συνομιλίες», είχε δηλώσει αρχικά ο Πούτιν όταν υποδέχθηκε τον Ερντογάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αύξηση θανάτων και τραυματισμών αμάχων στην Ουκρανία τον Μάρτιο

«Η αύξηση των απωλειών αμάχων τον Μάρτιο οφείλεται κυρίως στις πυραυλικές επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη την Ουκρανία και σε αυξημένο αριθμό αεροπορικών βομβαρδισμών κοντά στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Παραβίασε τμήματα της συνθήκης του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας

Η Ουκρανία είχε καταθέσει την αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο, το 2017, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει μια συνθήκη κατά της τρομοκρατίας χρηματοδοτώντας φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.