ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η ΕΕ αποδέσμευσε 5,2 εκατ. ευρώ για τη Λιβύη για ανθρωπιστικούς σκοπούς

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ που αποδεσμεύθηκε σήμερα θα διοχετευτεί στη Λιβύη, μέσω ανθρωπιστικών εταίρων της ΕΕ που δραστηριοποιούνται εκεί.

Την ώρα που οι ανάγκες στη Λιβύη αυξάνονται δραματικά, η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύει την υποστήριξή της στη χώρα αποδεσμεύοντας 5,2 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση. Παράλληλα, η ΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια της για το θάνατο των μελών της ελληνικής ομάδας διάσωσης στη Λιβύη.

«Η έκτακτη ανάγκη για τις πλημμύρες στη Λιβύη προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κρατών μελών της ΕΕ, θέτοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ σε δράση επί τόπου. Είναι τραγικό, το γεγονός ότι τα μέλη μιας ελληνικής ομάδας διάσωσης στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα χθες, Κυριακή, καθώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν άλλους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους πληγέντες και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει με δήλωσή του ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιανς Λέναρτσιτς.

Συνολικά, η χρηματοδότηση για ανθρωπιστικούς σκοπούς στη Λιβύη ανέρχεται σε πάνω από 5,7 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει βοήθεια σε είδος μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη (Γερμανία, Ρουμανία, Φινλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο και μια νέα προσφορά από την Αυστρία) μέσω του Μηχανισμού.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ που αποδεσμεύθηκε σήμερα θα διοχετευτεί στη Λιβύη, μέσω ανθρωπιστικών εταίρων της ΕΕ που δραστηριοποιούνται εκεί, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη βοήθεια με επίκεντρο τη στέγαση, την υγεία, την τροφή, το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή και την προστασία.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης έχει επίσης αναπτύξει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και έναν αξιωματικό σύνδεσμο για την υποστήριξη των χερσαίων επιχειρήσεων, εκτός από τη διάθεση περιβαλλοντικής εμπειρογνωμοσύνης.

Η βοήθεια σε είδος και άλλη ζωτική υποστήριξη έφτασε ήδη σε ορισμένες από τις πιο πληγείσες περιοχές στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Piter-Stano-Comision
ΔΙΕΘΝΗ

Π. Στάνο: Καταδικάζει το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα η διεύρυνση της ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι εξετάζονται μια σειρά από πολιτικές αξιολόγησης προ διεύρυνσης ενώ τόνισε ότι έχει επιστρατευτεί προσωπικό του FRONTEX και έχουν κινητοποιηθεί 63 εκ. ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την επιτήρηση των συνόρων.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ευκαιρία για μελλοντική ευημερία

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία «υποστηρίχτηκε από τεράστιες επενδύσεις - NextGenerationEU και REPowerEU - για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή οικονομία του αύριο».
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Ομοιότητες και διαφορές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της Fed

Την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει ξανά η Fed, αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθει με νέα αύξηση έως το τέλος του έτους.