ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το νέο smartphone που έχει σχεδιαστεί για χρήση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία κυκλοφόρησε το Nio Phone το οποίο θα είναι αρχικά διαθέσιμο μόνο στην Κίνα, προσφέροντας τη δυνατότητα στον οδηγό να ειδοποιήσει το αυτοκίνητό του να οδηγηθεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Nio παρουσίασε ένα νέο smartphone ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας, το οποίο σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, είναι σχεδιασμένο για χρήση στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της και καλύπτει πληθώρα σχετικών λειτουργιών, όπως η χρήση του τηλεφώνου για να δώσει οδηγίες στο αυτοκίνητο να παρκάρει μόνο του.

Η κυκλοφορία του Nio Phone -του πρώτου τηλεφώνου για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα(EV) που πωλείται από κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, υπογραμμίζει την προηγμένη τεχνολογία των EV. Η Nio και άλλες κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν στόχο την κατάκτηση του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου στην αγορά της Κίνας, καθώς και στις υπόλοιπες αγορές όπου αναμένεται να επικρατήσουν τα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων.

Στην αγορά της Κίνας, στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, όπου τα EV αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο των πωλήσεων οχημάτων, οι κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν νέα μοντέλα και καινούργιες τεχνολογίες, αναφέρει το Reuters.

Ο οδηγός ενός μοντέλου της μάρκας Nio μπορεί να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο για να ειδοποιήσει το αυτοκίνητό του να οδηγηθεί μόνο του σε συγκεκριμένη τοποθεσία (επιτρέπεται στην Κίνα σε περιορισμένους χώρους και σε χαμηλές ταχύτητες). Επίσης ο οδηγός μπορεί και να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο του ακόμα και όταν το κινητό τηλέφωνο του είναι απενεργοποιημένο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, δήλωσε ότι το Nio Phone έχει περισσότερες από 30 λειτουργίες ειδικά για το αυτοκίνητο και έχει ανοίξει νέους δρόμους με τις τεχνολογίες σύνδεσης. «Πιστεύω ότι πολλοί από τους ανταγωνιστές μας θα μάθουν από τις καινοτομίες μας στα smartphone και τους καλωσορίζω να το κάνουν», είπε.

Διατίθενται τρία μοντέλα, με τιμή από 836 ευρώ έως 968 ευρώ. Το νέο κινητό τηλέφωνο αρχικά πωλείται μόνο στην Κίνα και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τις 28 Σεπτεμβρίου, αναφέρει το Reuters.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος για το καινοτομικό κινητό τηλέφωνο, παρά την ανησυχία ορισμένων επενδυτών ότι η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία σημείωσε διεύρυνση των απώλειών της λόγω του εντόνου ανταγωνισμού μεταξύ των μαρκών στο επίπεδο των τιμών στην αγορά της Κίνας, «αναλαμβάνει πάρα πολλά».

Το πρωταρχικό ενδιαφέρον της αυτοκινητοβιομηχανίας για τον σχεδιασμό του τηλεφώνου είναι πιθανώς η συλλογή δεδομένων του χρήστη αντί να επιδιώκει να κάνει το τηλέφωνο βασικό συνεισφέροντα στα έσοδα, σύμφωνα με τον αναλυτή της IDC Will Wong.

«Τα smartphone θα είναι μια καλή πλατφόρμα για τη συλλογή περισσότερων δεδομένων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας στον τρέχοντα τεχνολογικό κόσμο και θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καλύτερη εμπειρία χρήστη και σταθερότητα πελατών», είπε.

Η κίνηση της Nio σηματοδοτεί μια ακόμη σύνδεση μεταξύ του κόσμου του smartphone και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Meizu, που εξαγοράστηκε από μια επιχείρηση που ανήκει στην Geely, παρουσίασε τον Μάρτιο smartphone που μπορεί να συνδεθεί με τα αυτοκίνητα της μάρκας Lynk & CO της Geely.

Η εταιρεία κατασκευής smartphone Xiaomi πρόκειται επίσης να αρχίσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα. Η Nio, η οποία κατατάσσεται στην 9η θέση μεταξύ των κατασκευαστών ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων στην Κίνα, έχει διπλασιάσει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες που αναπτύσσει μόνη της για βασικά εξαρτήματα, όπως τσιπ και μπαταρίες.

Έχει επίσης δημιουργήσει μια βάση οπαδών μεταξύ των οδηγών της στην Κίνα, με τη δημιουργία αποκλειστικών κλαμπ για τα μέλη της. Προσφέρει διαφορά προϊόντα όπως ακόμη και κρασί με το σήμα Nio. «Η εταιρεία διαθέτει μια ομάδα 11.000 μηχανικών που εργάζονται σε τεχνολογίες των EV, από τσιπ, μπαταρίες μέχρι την αυτόνομη οδήγηση και την καινοτόμο κατασκευή», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η κινεζική βιομηχανία αυτοκινήτων BYD φέρνει την παραγωγή στην Ευρώπη

Στην Ουγγαρία σχεδιάζει να κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο αυτοκινήτων η κινεζική εταιρεία, που θέλει να ξεπεράσει την Tesla σε πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε ποιες χώρες στοχεύει η BYD.
citroen_eC3
ΔΙΕΘΝΗ

ë-C3: Το πρώτο προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο από εταιρεία της Ευρώπης

Στην τιμή των 23.300 ευρώ θα διατεθεί το μοντέλο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που αποτελεί την πρώτη απάντηση στην «εισβολή» φθηνών κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά.
ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Κίνας με Ευρωπαϊκή Ένωση με φόντο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το Πεκίνο καταγγέλλει την έρευνα της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα ως «ξεκάθαρη πράξη προστατευτισμού». Η έρευνα που θα καθορίσει αν απαιτούνται τιμωρητικοί δασμοί για να προστατευθούν οι παραγωγοί της ΕΕ.
electric-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Η ηλεκτροκίνηση ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Κίνας

Οι επικεφαλής των BMW και Mercedes-Benz στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Μονάχου, τονίζουν πως οι δυο χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια βαθύτερη σχέση και να αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο.