ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υψηλό το πλήγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, η Γερμανία ήταν η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο από τη ρωσική εισβολή ενώ εκτιμάται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις να είναι μεγαλύτερες μεσομακροπρόθεσμα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μειώσει την οικονομική ανάπτυξη και έχει οδηγήσει «σημαντικά» προς τα επάνω τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη, ανέφερε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενώ οι χειρότερες επιπτώσεις δεν έχουν γίνει ακόμα εμφανείς.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη έχει καταγράψει αύξηση στις τιμές ενέργειας, αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές και σημαντική συρρίκνωση των οικονομιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Εξετάζοντας τον αντίκτυπο του πολέμου στις οικονομίες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας, η έκθεση ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα ήταν κατά 0,1% έως 0,7% υψηλότερο το τέταρτο τρίμηνο του 2022, εάν η Μόσχα δεν είχε επιτεθεί στο Κίεβο. Ο πληθωρισμός στην καθεμία από τις χώρες θα ήταν κατά 0,2% με 0,4% χαμηλότερος, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερες μεσομακροπρόθεσμα, ειδικά σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης. «Σε ένα με δύο χρόνια, ο αντίκτυπος αυτός πιθανόν να είναι περίπου διπλάσιος».

Η Γερμανία ήταν η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο, σύμφωνα με την έκθεση. Το ΑΕΠ της θα ήταν κατά 0,7% υψηλότερο και ο πληθωρισμός κατά 0,4% χαμηλότερος το τέταρτο τρίμηνο του 2022, εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί ούτε απειλήσει την Ουκρανία, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Η Βρετανία υπέστη ιδιαιτέρως σκληρό πλήγμα, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,7% και ο πληθωρισμός να αυξάνεται κατά 0,2%. Η Γαλλία θα είχε πληθωρισμό κατά 0,3% χαμηλότερο και ΑΕΠ κατά 0,1% υψηλότερο χωρίς τη σύγκρουση, ενώ στην Ιταλία ο πληθωρισμός θα ήταν κατά 0,2% χαμηλότερος και το ΑΕΠ 0,3% υψηλότερο. Επίσης, το ελβετικό ΑΕΠ θα ήταν 0,3% υψηλότερο και ο πληθωρισμός 0,4% χαμηλότερος χωρίς τον πόλεμο, σύμφωνα με την έκθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο» από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μακροχρόνια στήριξη της Ουκρανίας

Ο ειδικός μηχανισμός στήριξης της ΕΕ θα διοχετεύσει 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία μέχρι το 2027 μέσω επιχορηγήσεων και δανείων. Στο τραπέζι να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και Ρώσων ολιγαρχών.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

Οδηγίες της ΕΕ στους εξαγωγείς για να μην σπάσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία

H Ρωσία έχει αναπτύξει περίτεχνα σχέδια και τεχνικές για να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και να αποκτήσει τα αγαθά που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει την εισβολή της στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ζ. Μπορέλ: Ένας «τραυματισμένος» Β. Πούτιν είναι πιο επικίνδυνος

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ υπογράμμισε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα προχωρήσει σε εσωτερική εκκαθάριση μετά την ανταρσία της Wagner που κατέδειξε τις βαθιές ρωγμές που υπάρχουν στο σύστημα Πούτιν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ανταρσία της Βάγκνερ στο επίκεντρο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών

Εκτός από τις εσωτερικές αναταράξεις που αφορούν τη Ρωσία, στην ατζέντα της συνάντησης που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο υπάρχει και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου καθώς και η συνεχιζόμενη σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών για να ενισχύσει την Ουκρανία

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν το σχέδιο για επιτάχυνση της παραγωγής πυρομαχικών που πρόκειται να διατεθούν στην Ουκρανία και την αναπλήρωση των αποθεμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ευρωπαϊκών χωρών.