ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dobrovskis, European Commission
Φωτό: Alexandros Michailidis / SOOC

Ανησυχία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τις δραστηριότητες στην Κίνα

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα παραμένει ακόμα ελκυστική για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το ολοένα και πιο αβέβαιο επιχειρηματικό κλίμα και το ασαφές πλαίσιο κανόνων δημιουργούν περισσότερους κινδύνους.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα «ανησυχούν» και αναρωτιούνται για το μέλλον τους στη χώρα όπως προειδοποίησε σήμερα από το Πεκίνο ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόφσκις που σημείωσε «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανησυχούν για την κατεύθυνση που παίρνει η Κίνα», επεσήμανε ο επίτροπος και «πολλές από αυτές διερωτώνται για τη θέση τους σε αυτή τη χώρα» εξαιτίας «ενός περισσότερο πολιτικοποιημένου εμπορικού περιβάλλοντος».

Ο Ντομπρόφσκις αναφέρθηκε στους νόμους για την εθνική ασφάλεια που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στην Κίνα«Η νέα νομοθεσία για τις σχέσεις με το εξωτερικό και η νέα εκδοχή του νόμου κατά της κατασκοπείας ανησυχούν επίσης πολύ την επιχειρηματική μας κοινότητα», υπογράμμισε, διότι «η αμφισημία τους αφήνει μεγάλα περιθώρια για ερμηνεία».

Πρόσφατη ετήσια έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ κατέληξε σε ανησυχητικά συμπεράσματα: οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα είναι αντιμέτωπες με ένα «ολοένα και πιο ασαφές» επιχειρηματικό κλίμα και η «ασάφεια» των κανονισμών τις εκθέτει σε περισσότερους «κινδύνους». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 11% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μετέφεραν τις επενδύσεις τους εκτός Κίνας.

Στη διάρκεια επίσκεψής της στο Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα είχε ζητήσει οι κανονισμοί να είναι πιο «ξεκάθαροι». Η αύξηση των επαφών μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ένωση φαίνεται να υψώνει τους τόνους αναφορικά με τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές, τις οποίες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει χαρακτηρίσει «δόλιες».

Ωστόσο ο Ντομπρόφσκις διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Κίνα παραμένει ελκυστική για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. «Η ΕΕ και η Κίνα ωφελούνται και οι δύο πολύ από το άνοιγμά τους στον κόσμο», «για τον λόγο αυτό θα εξακολουθήσω να υπερασπίζομαι το άνοιγμα ως μια επικερδή στρατηγική μακροπρόθεσμα».

Όμως πλέον οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «διερωτώνται αν αυτό που πολλοί θεωρούσαν στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών μια σχέση επικερδή για όλους, ενδέχεται τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει μια δυναμική στην οποία όλοι θα χάνουν», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Παράλληλα ο Ντομπρόφσκις προειδοποίησε την Κίνα για ένα ακόμη ζήτημα που βλάπτει την εικόνα της: τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η άρνηση του Πεκίνου να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή «αμαυρώνει την εικόνα» της Κίνας, εκτίμησε. «Υπάρχει (…) ένας κίνδυνος σε ό,τι αφορά τη φήμη της Κίνας» και αυτή η στάση «βλάπτει την εικόνα της χώρας όχι μόνο απέναντι στους Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις».

«Η εδαφική ακεραιότητα ήταν πάντα μια αρχή- κλειδί για την Κίνα στη διεθνή διπλωματία» και «η Κίνα πάντα ζητούσε κάθε χώρα να είναι ελεύθερη να επιλέγει τον δικό της δρόμο ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Ντομπρόφσκις«Οπότε είναι πολύ δύσκολο για εμάς να κατανοήσουμε τη στάση της Κίνας αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, διότι παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της Κίνας», συνέχισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kina, china
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Προς χαλάρωση οι περιορισμοί στην ιδιοκτησία επιχειρήσεων από ξένους

To Πεκίνο έχει προχωρήσει στην τροποποίηση της αρνητικής λίστας των ξένων επενδύσεων για πέντε συνεχή έτη, μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών στην ιδιοκτησία επιχειρήσεων από το ξένο κεφάλαιο.
borrell
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη Μπορέλ στην Κίνα, διμερείς σχέσεις και εμπόριο στο «τραπέζι»

Η επίσκεψη Μπορέλ, που είχε αναβληθεί δύο φορές φέτος, αναμένεται να διαρκέσει ως το Σάββατο και να επιτρέψει να συζητηθούν θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις, διεθνή ζητήματα και το εμπόριο.
autokinita-car-IX
ΔΙΕΘΝΗ

Πεδίο νέων συγκρούσεων Ευρώπης με Κίνα η βιομηχανία αυτοκινήτων

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας θα αποτελέσει πεδίο εμπορικής διαμάχης μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας, τονίζει η Alpha Bank. Η Κομισιόν άρχισε έρευνα για τα επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Κίνας με Ευρωπαϊκή Ένωση με φόντο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το Πεκίνο καταγγέλλει την έρευνα της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα ως «ξεκάθαρη πράξη προστατευτισμού». Η έρευνα που θα καθορίσει αν απαιτούνται τιμωρητικοί δασμοί για να προστατευθούν οι παραγωγοί της ΕΕ.