ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
energeia_revma
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την Ουκρανία με 522 εκατ. για ενεργειακή στήριξη

Η Ουκρανία θα λάβει 422 εκατομμύρια δολάρια ως νέα ενεργειακή βοήθεια και άλλα 100 εκατ. δολάρια θα υπόκεινται στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων περιλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) με βάση το οποίο το Κίεβο θα λάβει έως 522 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την αντοχή του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, καθώς έχει πληγεί σημαντικά από τις ρωσικές επιθέσεις που έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2022.

Όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, το Κίεβο θα λάβει 422 εκατομμύρια δολάρια ως νέα ενεργειακή βοήθεια και άλλα 100 εκατ. δολάρια θα υπόκεινται στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων περιλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων, ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Κυριακή.

Ένας από τους σκοπούς του μνημονίου είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει κρίσιμης σημασίας υποδομές, ανέφερε, μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μετασχηματιστές που είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό κατά περιόδους πέρυσι τον χειμώνα.

Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες επισκευές από τότε, αξιωματούχοι όμως έχουν προειδοποιήσει για νέες επιθέσεις αυτόν τον χειμώνα και η Ρωσία έπληξε εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Το MoU αποσκοπεί επίσης να βοηθήσει την Ουκρανία να εργαστεί προς τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη μετάβασή της μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία σε μια χαμηλού άνθρακα, ανταγωνιστική ενεργειακή οικονομία, ενσωματωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η πρεσβεία ανακοίνωσε την υπογραφή του MoU έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Βρετανίας σε ΗΠΑ για παροχή νέας βοήθειας στην Ουκρανία

Την ανάγκη να υπάρξει οικονομική, ηθική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας πως το Κίεβο πρέπει να βοηθηθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος να χάσει το πόλεμο η Ουκρανία αν αναβληθεί η βοήθεια των ΗΠΑ

Οι δηλώσεις του Άντριι Γερμάκ ήταν από τις πιο ευθείς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κιέβου καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των ζωτικής σημασίας πακέτων βοήθειας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.