ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αντιδράσεις των αραβικών χωρών στο σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό

Με έντονες αντιδράσεις υποδέχθηκε ο αραβικός κόσμος το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για λύση στην ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση, με την Ρωσία να καλεί Ισραήλ και Παλαιστίνη να καταλήξουν από κοινού σε αμοιβαίο συμβιβασμό.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή προτείνει ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» παλαιστινιακό κράτος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος με την πρόταση του Αμερικανού προέδρου να συγκεντρώνει ήδη πλήθος αρνητικών αντιδράσεων από τον αραβικό κόσμο.

Το σχέδιο «εγγυάται ένα αποστρατιωτικοποιημένο Παλαιστινιακό κράτος να ζει ειρηνικά πλάι στο Ισραήλ», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωσή του που συνοψίζει τα βασικά σημεία του σχεδίου, που έχει ήδη απορριφθεί από τη Χαμάς.

Η προτεινόμενη παλαιστινιακή πρωτεύουσα στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή είναι το Αμπού Ντις, μια γειτονιά στα προάστια της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Νετανιάχου είπε σε δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως θα φέρει προς έγκριση στην επόμενη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, πιθανώς την Κυριακή, πρόταση για εφαρμογή ισραηλινής δικαιοδοσίας στην κοιλάδα του Ιορδάνη, τη Νεκρά Θάλασσα και τους εποικισμούς στην Δυτική Όχθη. «Το Ισραήλ προσφέρει στους Παλαιστίνιους, στο τέλος της πορείας, μια υπό όρους, περιορισμένη κυριαρχία», τόνισε ο Νετανιάχου.

Η Ρωσία από την πλευρά της προέτρεψε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «απευθείας διαπραγματεύσεις» για να βρεθεί ένας «αμοιβαίως αποδεκτός συμβιβασμός» μετά την παρουσίαση του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός αμοιβαίως αποδεκτού συμβιβασμού. Δεν γνωρίζουμε εάν η αμερικανική πρόταση είναι αμοιβαίως αποδεκτή ή όχι. Πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση των μερών», είπε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. «Το σημαντικό είναι ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες να διατυπώνουν την άποψή τους» συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα «μελετήσει» το αμερικανικό σχέδιο.

Πάντως το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του αραβικού κόσμου, με τον σύμβουλο του προέδρου του Ιράν να αναφέρει πως το σχέδιο είναι μονάχα μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, απορρίπτοντάς το ως πρόταση «επιβολής και κυρώσεων».

«Αυτή είναι μια συμφωνία μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και της Αμερικής. Αλληλεπίδραση με τους Παλαιστίνιους δεν υπάρχει στην ατζέντα της. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων», έγραψε ο Χισαμεντίν Ασένα στο Twitter μετά την παρουσίαση στην Ουάσινγκτον λεπτομερειών του σχεδίου.

Η Τουρκία επίσης απέρριψε το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ. «Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Τουρκία ο Α. Μπλίνκεν με φόντο τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ο πόλεμος στην Παλαιστίνη απειλεί να προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας. Αποφεύγει τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπ. Εξωτερικών ο Ερντογάν που επέλεξε να κάνει περιοδεία σε απομακρυσμένη περιφέρεια της Τουρκίας.
united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Βέτο στην προσπάθεια της Παλαιστίνης για ένταξη στον ΟΗΕ βάζουν οι ΗΠΑ

Το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από την Αλγερία έλαβε 12 ψήφους, καθώς Βρετανία και Ελβετία απείχαν. Οι ΗΠΑ επανέλαβαν πως δεν έχει αλλάξει η θέση τους για την Παλαιστίνη από το 2011.