ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Italy, Italia, Meloni
Φωτο: Shutterstock

Τζόρτζια Μελόνι: Το μεταναστευτικό απαιτεί καθημερινή δουλειά

Όπως σημείωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός, πρέπει να διαθέσουμε νέους πόρους για την Αφρική ώστε η χώρα να ζήσει από τα τόσα πράγματα που διαθέτει όπως η εύφορη γη.

Μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής στη Γρανάδα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός μίλησε στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ειδικότερα, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε:

«Είμαι σίγουρα ευχαριστημένη από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είκοσι επτά χώρες συμφωνούν στο ότι η προτεραιότητα είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, αρχίζοντας από την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να είμαστε ικανοί να το εφαρμόσουμε, και για τον λόγο αυτό οργανώθηκε και η χθεσινή πρωτοβουλία με εκπροσώπους χωρών εκτός ΕΕ αρχίζοντας από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρώτος στόχος είναι η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, αλλά παράλληλα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη, σοβαρή προσπάθεια σχετικά με τις αιτίες των μεταναστεύσεων στην Αφρική. Πρόκειται, δηλαδή, ακριβώς για τη θέση της χώρας μας».

«Είναι μια πολυεπίπεδη και καθημερινή δουλειά. Η φάση της διάγνωσης του φαινομένου τελείωσε, βρισκόμαστε σε εκείνη των συγκεκριμένων μέσων που χρειάζονται με στόχο την επίλυσή του. Είναι τα δέκα σημεία που παρουσίασε στη Λαμπεντούζα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τώρα προχωρούμε στην υλοποίησή τους», πρόσθεσε η Μελόνι.

Σε σχέση με την Τυνησία, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Μιλώντας για τη δουλειά που έγινε στην Τυνησία, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ομοφωνία, κάτι που σημαίνει ότι η όλη στρατηγική είναι ξεκάθαρη. Το σημαντικότερο είναι να τα καταφέρουμε, και όχι πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αν θα είναι ένας μήνας παραπάνω ή όχι. Θέλουμε μια δομική λύση για το φαινόμενο αυτό συνολικά».

Ερωτηθείσα, δε, για τη σημερινή διμερή συνάντησή της με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, δήλωσε: «Ο καγκελάριος Σολτς επιβεβαίωσε τη στήριξή του στη δουλειά που κάνουμε στην Τυνησία, ξέρει καλά ότι η δουλειά αυτή είναι η μόνη που μπορεί να φέρει σοβαρά αποτελέσματα. Όλοι λένε, μάλιστα, ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο και με άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής και όχι μόνον. Δεν προκύπτει να ζητήθηκε να κηρυχθεί μη ασφαλής χώρα η Τυνησία, ενώ είναι σημαντικό στοιχείο να έχουμε έναν ευρωπαϊκό κατάλογο των ασφαλών χωρών. Μίλησα αναλυτικά με τον καγκελάριο Σολτς και μου φάνηκε να έχει πλήρη επίγνωση ότι η στρατηγική που προτείνει η Ιταλία είναι η μόνη που μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική».

Αναφορικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε:

«Η Ιταλία ψήφισε υπέρ του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου διότι, πολύ απλά, οι νέοι κανόνες είναι καλύτεροι από τους προηγούμενους. Αλλά η προτεραιότητά μας δεν είναι αυτή. Όσο μιλάμε για το πώς πρέπει να ανακατανεμηθούν οι άνθρωποι αυτοί στο εσωτερικό της ΕΕ προκαλούμε αύξηση των ροών. Κυρίως όμως εμείς πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι θα λύσει το πρόβλημα που έχει σπίτι του, φορτώνοντάς το σε κάποιον άλλον. Η αρνητική στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας ως προς το Σύμφωνο, θεωρώ ότι οφείλεται στη διαφορετική γεωγραφική θέση των χωρών αυτών, όχι στην ιταλική στρατηγική. Και οι χώρες αυτές συμφωνούν στο ότι πρέπει να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση. Κατανοώ τη θέση τους και δεν πιστεύω ότι ζημιώνει τη δουλειά που κάνουμε».

Σε σχέση με τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, τέλος, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ολοκλήρωσε:

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να διαθέσουμε νέους πόρους για το κεφάλαιο μετανάστευση αλλά για την Αφρική. Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα εταιρική σχέση και να βοηθήσουμε την Αφρική να ζήσει από τα τόσα πράγματα που διαθέτει: πρώτες ύλες, εύφορη γη και παράλληλα να την στηρίξουμε με επενδύσεις. Κάτι που θα είναι υπέρ και των συμφερόντων μας, για παράδειγμα στον ενεργειακό τομέα. Πρόκειται δηλαδή για μια εταιρική σχέση στρατηγικού χαρακτήρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

prosfyges-metanastes-kataulismoi
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλοαλβανική συμφωνία για το μεταναστευτικό με δημιουργία δύο κέντρων

Η Ιταλία, χώρα μέλος της ΕΕ, θα χρηματοδοτήσει αυτά τα δύο κέντρα στην αλβανική ακτή της Αδριατικής. Η Αλβανία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα μπορεί έτσι να υποδέχεται στα κέντρα αυτά περίπου 3.000 ανθρώπους ταυτοχρόνως.
Italy, Italia, Meloni
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Βασικής σημασίας το δικαίωμα των ανθρώπων να μην μεταναστεύουν

«Δέσμευσή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, με την καταπολέμηση των διακινητών, αλλά και προσφέροντας εναλλακτικές στις χώρες της Αφρικής, με επαγγελματική κατάρτιση, εργασία και διαδικασίες για νόμιμη μετανάστευση», πρόσθεσε η Μελόνι.
Italy, Italia, Meloni
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Μελόνι: Η μετανάστευση στο επίκεντρο ενεργειακών συμφωνιών

Η Μελόνι αναμένεται να παρουσιάσει εκεί το «σχέδιο Ματέι», που έχει πάρει το όνομά του από τον Ενρίκο Ματέι ιδρυτή της Eni, του κρατικού ενεργειακού κολοσσού της Ιταλίας, ο οποίος τη δεκαετία του 1950 προωθούσε τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες.
Italy, Italia, Meloni
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελόνι ενισχύει τις σχέσεις της με το Παρίσι λόγω μεταναστευτικού

Η κυβέρνηση της βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπη με την αύξηση των αφίξεων στη Λαμπεντούζα και, έως τώρα, έδειξε να κινείται προς δυο κύριες κατευθύνσεις. Στο θέμα του μεταναστευτικού υπάρχει έντονη διαφωνία ανάμεσα σε Ιταλία και Γερμανία.