ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υψηλά κέρδη για τις τράπεζες στις ΗΠΑ αλλά ανησυχούν για την οικονομία

Οι μεγαλύτερες τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τα κέρδη τους χάρη στην αύξηση των επιτοκίων, αλλά οι διοικήσεις επισημαίνουν ότι επιδεινώνεται η θέση των Αμερικανών καταναλωτών.

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσαν την Παρασκευή αύξηση των κερδών τους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στα δάνεια, αλλά προειδοποίησαν ότι η οικονομία επιβραδύνεται και οι καταναλωτές εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους.

Τα κέρδη της JPMorgan αυξήθηκαν κατά 35% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη της Wells Fargo εκτινάχθηκαν κατά 60%. Η Citigroup ανακοίνωσε μια πιο μετριοπαθή αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι τράπεζες επωφελήθηκαν από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία ενίσχυσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), δηλαδή τη διαφορά μεταξύ αυτών που κερδίζουν από τα δάνεια και πληρώνουν για τις καταθέσεις. Η JPMorgan και η Wells Fargo, η πρώτη και η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, αντίστοιχα, αύξησαν επίσης τις προβλέψεις τους για το NII.

Οι τράπεζες, ωστόσο, εξέφρασαν επιφυλακτικότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές. «Επί του παρόντος, οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις παραμένουν γενικά υγιείς, αν και οι καταναλωτές ξοδεύουν τα πλεονάζοντα αποθέματα μετρητών τους», δήλωσε ο Jamie Dimon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan.

Η Wells Fargo δήλωσε ότι βλέπει να αυξάνονται τα δάνεια που διαγράφονται στο χαρτοφυλάκιο καταναλωτικής πίστης. «Ενώ η οικονομία συνέχισε να είναι ανθεκτική, βλέπουμε τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της οικονομίας με τα υπόλοιπα των δανείων να μειώνονται και τις διαγραφές να συνεχίζουν να επιδεινώνονται σε μέτριο βαθμό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo, Charlie Scharf.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, Jane Fraser, δήλωσε ότι βλέπει συνεχή επιβράδυνση των δαπανών, γεγονός που υποδηλώνει «έναν όλο και πιο επιφυλακτικό καταναλωτή».

Η περιφερειακή τράπεζα PNC Financial Services, εν τω μεταξύ, ανέφερε υψηλότερες καθυστερήσεις καταναλωτικών δανείων.

Το NII της JPMorgan αυξήθηκε κατά 30% στα 22,9 δισ. δολάρια, ενώ η Wells σημείωσε άνοδο 8% στα 13,1 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη της PNC μειώθηκαν κατά 4,26% σε ετήσια βάση στα 1,57 δισ. δολάρια, ενώ το NII της μειώθηκε κατά 2%. Η τράπεζα ανέφερε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των τοκοφόρων περιουσιακών στοιχείων υπεραντισταθμίστηκαν από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης.

Η JPM και η Wells ανέφεραν μείωση του μέσου όρου των καταθέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Καταρρέει η τράπεζα PacWest στις ΗΠΑ και ψάχνει για αγοραστή

Σε ανακοίνωσή της, η περιφερειακή τράπεζα που αποτελεί μια από τις 100 κορυφαίες των ΗΠΑ, αναφέρει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων και διερευνά τις στρατηγικές της επιλογές.
ΔΙΕΘΝΗ

Kλείνει η First Republic Bank: Στην J.P. Morgan περνά μέρος του ενεργητικού

Η κορυφαία αμερικανική τράπεζα θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της First Republic και όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων. Κόστος 13 δισ. δολ. για το ταμείο εγγύησης καταθέσεων.
halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δίκη στο Εφετείο των ΗΠΑ για να κριθεί αν έχει ασυλία η Halkbank

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η τουρκική τράπεζα δεν έχει ασυλία με βάση τον ειδικό νόμο για ξένες κρατικές οντότητες, αλλά ζήτησε από το Εφετείο να αποφασίσει αν υπάρχει ασυλία με βάση την κοινή νομοθεσία.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Προς νέα αύξηση των επιτοκίων στις 3 Μαΐου, ενδεχομένως την τελευταία

Στην τελευταία συνεδρίαση της στις 21 Μαρτίου, όταν είχε ήδη ξεσπάσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β.