Πηγη: Huawei

«Πράσινο φως» κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Huawei για το 5G

Η Ουάσινγκτον πάντως ασκεί πιέσεις προς τους συμμάχους της να αποκλείσουν την Huawei, την οποία υποψιάζεται για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

Έπειτα από το «ναι» υπό περιορισμούς του Λονδίνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε με την σειρά της την πόρτα στην κινεζική Huawei για την ανάπτυξη του δικτύου 5G, υπό αυστηρούς όρους, με κίνδυνο να δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς.

Η Huawei έσπευσε να χαιρετίσει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για μία προσέγγιση «αντικειμενική και βασισμένη στα γεγονότα» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του 5G.

Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις προς τους συμμάχους της να αποκλείσουν την Huawei, την οποία υποψιάζεται για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου: η Αυστραλία και η Ιαπωνία υπάκουσαν στα αμερικανικά κελεύσματα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση ανθίσταται, παρά το γεγονός ότι τελεί υπό την απειλή εμπορικού πολέμου εκ μέρους των ΗΠΑ.

«Εμείς στην Ευρώπη τους αποδεχόμαστε όλους, αλλά έχουμε κανόνες, αυτοί οι κανόνες είναι ξεκάθαροι, απαιτητικοί», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν κατά την διάρκεια της παρουσίασης της σειράς των μέτρων που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να εγγυηθεί την ασφάλεια των δικτύων 5G.

Αυτή η «εργαλειοθήκη», η οποία συγκροτήθηκε από όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιέχει οδηγίες για αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι που αφορούν την εγκατάσταση των υποδομών της νέας κινητής τεχνολογίας 5G.

Οι οδηγίες αυτές, τις οποίες όλες οι χώρες υποσχέθηκαν να ακολουθήσουν, δεν είναι δεσμευτικές.

Στην δεύτερη θέση παγκοσμίως στην αγορά των smartphones, η Huawei έχει επιβληθεί στην ανάπτυξη του υψηλής ταχύτητας 5G Mobile Internet απέναντι στις ανταγωνίστριές της, την σουηδική Ericsson, την φινλανδική Nokia και την νοτιοκορεατική Samsung.

Σε συνέντευξή του χθες στην βελγική Echo, ο Ουόλτερ Τζι, επικεφαλής της Huawei Europe, θεωρεί «αδύνατον» η εταιρεία του να αποκλεισθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εχουμε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και έχουμε θέσει στερεά θεμέλια τους τοπικούς τεχνολογικούς μας εταίρους, Η τεχνολογία μας είναι αιχμής και αντιπροσωπεύει μεγάλη εμπορική αξία στα μάτια των παρόχων. Ο αποκλεισμός δεν θα συμβεί», προέβλεψε.

Δύσκολη η παράκαμψη της Huawei

Αν και ο Τιερί Μπρετόν επαναλαμβάνει ότι «η Ευρώπη δεν έχει καθυστερήσει στο 5G», υπενθυμίζοντας ότι διαθέτει το 50% των υποδομών παγκοσμίως στον τομέα, φαίνεται ότι η παράκαμψη της Huawei είναι δύσκολη: σε βιομηχανικό επίπεδο, διαθέτει τεχνολογικό προβάδισμα απέναντι στους ανταγωνιστές της και είναι ήδη παρούσα σε πολλές χώρες. Αλλωστε, αυτό το επιχείρημα επικαλέσθηκε η βρετανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την χθεσινή της απόφαση για την συμμετοχή της Huawei στο βρετανικό 5G.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποχωρεί την Παρασκευή από την Ενωση, συνεργάσθηκε με τις Βρυξέλλες στην δημιουργία της «εργαλειοθήκης».

Στη Γερμανία, αν η Ανγκελα Μέρκελ τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του κινεζικού κολοσσού, ο οποίος άλλωστε συμμετείχε στην ανάπτυξη των γερμανικών δικτύων 3G και 4G, οι σοσιαλδημοκράτες τάσσονται κατά.

Στη Γαλλία, αν και νόμος προβλέπει την ενίσχυση του ελέγχου του εξοπλισμού των δικτύων πριν από την εγκατάστασή τους για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του, δεν υπάρχει πρόβλεψη ειδικά για την Huawei.

Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελλάδα, έχει ήδη προβλεφθεί ότι οι πάροχοι θα χρησιμοποιήσουν την Huawei στην ανάπτυξή τους, μαζί με τις Ericsson και Nokia.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Ανησυχεί» για τις διαπραγματεύσεις Βρετανίας - ΕΕ ο Μπαρνιέ

Σε παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώπιον φοιτητών της Εcole superieure de commerce de Paris, του πανεπιστημίου όπου φοίτησε, ο Μπαρνιέ είπε ότι διακατέχεται από «μια ανησυχία» προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, που έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρνιέ: Λέει όχι σε συμφωνία «με κάθε τίμημα» με το Λονδίνο

Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου θα είναι «δύσκολες και ίσως πολύ δύσκολες», προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Δεν επαναφέρει τους εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορα λόγω του κοροναϊού

«Αυτή τη στιγμή η σύστασή μας προς τις χώρες μέλη δεν περιλαμβάνει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα», ανέφερε ο Ανταλμπέρτ Γιανζ, ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιταχύνει τις προσπάθειες να κυριαρχήσει στις μπαταρίες EV η Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει μόνο μικρές εταιρείες μπαταριών. Η Κίνα, η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών κατάλληλων για ηλεκτρικά οχήματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Γαλλία είναι αντίθετη της στις περικοπές αγροτικών επιδοτήσεων

Οι ηγέτες της ΕΕ δε συμφώνησαν για τον επταετή προϋπολογισμό, καθώς η μείωση του προϋπολογισμού από την αποχώρηση της Βρετανίας, κλιμάκωσε τις συζητήσεις για τον καθορισμό προτεραιοτήτων, αναφορικά με τις δαπάνες.