ΓΔ: 1376.9 0.84% Τζίρος: 20.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:14:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kina-asthenoforo-koronaios
Shutterstock

Θλιβερό ρεκόρ θανάτων από τον κοραναϊό: 43 σε μία ημέρα

Σε κατάσταση συναγερμού η Ιταλία μετά την επιβεβαίωση δυο κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα, ενώ επιβεβαιώθηκαν και άλλα δυο κρούσματα στην Βρετανία. Σε καραντίνα τέθηκαν 40.000 εργάτες στην Ινδονησία.

Θλιβερό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από τον κοροναϊό καταγράφεται σήμερα, καθώς αυξήθηκαν από 170 σε 213, δηλαδή μέσα σε μία ημέρα κατεγράφησαν 43 θάνατοι, οι περισσότεροι που έχουν σημειωθεί από το ξέσπασμα της επιδημίας.

Επίσης, ανεβαίνει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα καθώς έχει ξεπεράσει τα 9.800. Όπως ανέφερε ο Κινέζος απεσταλμένος στον ΟΗΕ Ουάνγκ Κουν, «συνολικά υπάρχουν 9.809 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά, 1.527 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχουν επιπλέον 15.238 ύποπτα κρούσματα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας. Παρόλα αυτά όμως σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

Επιβεβαίωση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την εμφάνιση δύο πρώτων κρουσμάτων της νέας ιογενούς πνευμονίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

«Οι ασθενείς περιθάλπονται από τους ειδικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ακολουθούμε τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων για την αποφυγή νέας εξάπλωσης του ιού», πρόσθεσε. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες για «να εντοπισθούν γρήγορα» τα άτομα που είναι πιθανόν να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς.

Οι βρετανικές αρχές δεν διευκρίνισαν πού εντοπίσθηκαν τα δύο κρούσματα, ούτε εάν τα πρόσωπα αυτά είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα.

Η Ιταλία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες μετά την απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντα. Η απόφαση ελήφθη αφού επιβεβαιώθηκε οτι δυο κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης πάσχουν από κοροναϊό ενώ εκφράζονται φόβοι και για έναν ακόμα Ιταλό υπήκοο. 

Παράλληλα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας Ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε μόλις και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης στο οποίο διέμειναν οι δυο Κινέζοι που μολύνθηκαν με τον ιό.

Μέχρι χθες, οι ειδικοί εμφανίζονταν σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κοροναϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%.

Επίσης σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας.

Ανησυχία στη ΝΑ Ασία

Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του νέου κοροναϊού από την Κίνα από άνθρωπο σε άνθρωπο καταγράφηκε στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών.

Το κρούσμα αφορά έναν Ταϊλανδό οδηγό ταξί, εξήγησε ο Ταναράκ Πιπάτ, αναπληρωτής γενικός διεθυντής της υπηρεσίας Ελέγχου Ασθενειών. «Ο Ταϊλανδός που προσβλήθηκε δεν έχει ταξιδέψει στην Κίνα και είναι πιθανό να μολύνθηκε από έναν άρρωστο τουρίστα από την Κίνα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλα τα προηγούμενα κρούσματα είχαν καταγραφεί είτε σε Κινέζους τουρίστες ή σε Ταϊλανδούς που είχαν επισκεφθεί την Κίνα από όπου ξεκίνησε ο ιός.

Στην Ινδονησία περισσότεροι από 40.000 εργάτες σε ένα τεράστιο κινεζικό βιομηχανικό πάρκο στην Ινδονησία έχουν τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 213 άνθρωποι στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Ο όμιλος PT Indonesia Morowali Industrial Park θέτει από το Σαββατοκύριακο σε καραντίνα τους εργάτες στις εγκαταστάσεις εξόρυξης νικελίου και στα εργοστάσιά της ανοξείδωτου χάλυβα στο νησί Σουλαουέσι, συνολικά 43.000 άνθρωποι, απαγορεύοντάς τους να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το βιομηχανικό πάρκο χωρίς γραπτή άδεια.

Από τους περίπου 5.000 Κινέζους που εργάζονται εκεί «εντοπίσαμε και εξετάσαμε όσους κατάγονται από την Ουχάν», την κινεζική πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία του νέου κοροναϊού, δήλωσε ο Ντέντι Κουρνιαουάν εκπρόσωπος του ομίλου. Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα του ιού, όμως ο όμιλος έχει τοποθετήσει θερμικές κάμερες στις εισόδους των κτιρίων και έχει απαγορεύσει την είσοδο στο βιομηχανικό πάρκο σε όσους δεν έχουν εργασία.

Οι εγκαταστάσεις, που εκτείνονται σε περίπου 20.000 στρέμματα, ελέγχονται από την κινεζική εταιρεία Shanfhai Decetn Investment Group.

Στην Ινδονησία δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κρούσματα του νέου κοροναϊού, αν και μεγάλος αριθμός τουριστών και εργατών από την Κίνα περνούν από τη χώρα. Εξάλλου οι αρχές της χώρας προετοιμάζονται να απομακρύνουν περίπου 240 πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο στην Κίνα της επιδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υποχώρησαν κατά 80% οι θάνατοι από κορονοϊό στην Κίνα

Η μείωση των θανάτων σημειώνεται μετά την κορύφωση του κύματος της πανδημίας στα τέλη του Δεκεμβρίου, ενώ και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε κατά 72%, από τους 128.000 την 5η Ιανουαρίου στους 36.000.
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις επιστημόνων για εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορονοϊού

Ο ελλιπώς εμβολιασμένος κινεζικός πληθυσμός και το ξαφνικό τέλος των περιοριστικών μέτρων της κινεζικής κυβέρνησης δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη νέων στελεχών του κορονοϊού, προκαλώντας συναγερμό σε όλο τον πλανήτη.