ΓΔ: 1801.93 -0.81% Τζίρος: 185.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καπιτώλιο
Φωτο: Το Αμερικανικό Καπιτώλιο / Shutterstock

ΗΠΑ-Κίνα: Πρόοδος στις συνομιλίες για το εμπόριο, ένα βήμα πριν τη συμφωνία

ΗΠΑ και Κίνα κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, με τον Υπ. Οικονομικών και τον Εκπρ. Εμπορίου να κάνουν λόγο για εποικοδομητικό διάλογο.

Ένα βήμα πριν την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας βρίσκονται Ουάσινγκτον και Πεκίνο όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και του Εκπροσώπου Εμπορίου, Τζέιμισον Γκριρ, μετά το πέρας διήμερων εμπορικών συνομιλιών στην Ελβετία. 

Με φόντο το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει ο πρόεδρος Τραμπ, η αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνει πως υπήρξε πρόοδος, με σαφείς ενδείξεις πως οι διαφορές με την Κίνα είναι πλέον γεφυρώσιμες.

Σε δηλώσεις του από την Ελβετία, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «παραγωγικές» και ευχαρίστησε την ελβετική κυβέρνηση για τη φιλοξενία, τονίζοντας ότι το θετικό περιβάλλον συνέβαλε στην πρόοδο που καταγράφηκε. Όπως ανέφερε, στις συνομιλίες συμμετείχαν υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι, ενώ ο ίδιος και ο πρέσβης Γκριρ είχαν άμεση επικοινωνία με τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος παραμένει πλήρως ενημερωμένος για τις εξελίξεις. Λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα.

Αναλυτικά ο κ. Μπέσεντ δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στις πολύ σημαντικές εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ευχαριστήσω τη χώρα υποδοχής μας, την Ελβετία. Η ελβετική κυβέρνηση υπήρξε ιδιαίτερα φιλόξενη προσφέροντάς μας αυτόν τον υπέροχο χώρο, και πιστεύω ότι αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγικότητα που είδαμε. Οι λεπτομέρειες θα δοθούν αύριο, αλλά μπορώ να σας πω ότι οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές. Συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δύο Αναπληρωτές Υπουργοί, ο Πρέσβης Τζέιμισον και εγώ. Τόσο εγώ όσο και ο Πρέσβης Τζέιμισον μιλήσαμε με τον Πρόεδρο Τραμπ χθες το βράδυ, και είναι πλήρως ενήμερος για τις εξελίξεις. Θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση αύριο το πρωί.»

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, επεσήμανε ότι η ταχύτητα με την οποία επετεύχθη προκαταρκτική συμφωνία υποδηλώνει ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών ίσως να μην ήταν τόσο μεγάλες όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες διεξάγονται στο πλαίσιο μιας σοβαρής εσωτερικής πρόκλησης για τις ΗΠΑ, καθώς το εμπορικό έλλειμμα ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων έχει οδηγήσει τον Αμερικανό πρόεδρο να κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης και να επιβάλει δασμούς.

«Όπως ανέφερε ο Υπουργός, πρόκειται για δύο ιδιαίτερα εποικοδομητικές ημέρες. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία, γεγονός που δείχνει ότι ίσως οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο αρχικά νομίζαμε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν προηγήθηκε σκληρή προεργασία για αυτές τις δύο ημέρες. Ας θυμηθούμε γιατί βρισκόμαστε εδώ εξαρχής — οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος να κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης και να επιβάλει δασμούς. Είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που επιτύχαμε με τους Κινέζους εταίρους μας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.» υπογράμμισε ο κ. Γκριρ.

Η Ουάσιγκτον εκφράζει αισιοδοξία ότι η συμφωνία που διαμορφώνεται θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση της εμπορικής ισορροπίας και στη σταδιακή αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με το Πεκίνο.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ