ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ομάδα πόλο γυναικών
Φωτο: Άφιξη της ομάδας πόλο γυναικών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικο του Παγκοσμίου Πρωταθληματος της Σιγκαπούρης. Credit: Dimitris Peristeris / SOOC

Πώς τα κορίτσια του ελληνικού πόλο έφτασαν στην κορυφή του κόσμου

Η Εθνική Ελλάδας πόλο γυναικών στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Σιγκαπούρη, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, έχοντας πίσω της μια ιστορική διαδρομή γεμάτη πάθος και αφοσίωση.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιστορική για τον ελληνικό αθλητισμό, καθώς η Εθνική Ελλάδας στο πόλο γυναικών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Σιγκαπούρη, με τους άνδρες να παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο. 

Για πρώτα φορά στην ιστορία τα δύο τμήματα πήραν μετάλλια στην ίδια διοργάνωση του παγκοσμίου. Ήταν κοντά να γίνει στο παρελθόν; Η απάντηση είναι ναι, γιατί πάντα το πόλο κρατάει ψηλά την σημαία του ελληνικού αθλητισμού.

Η επιτυχία αυτή δεν είναι απλά μια πρωτιά ή ένα μετάλλιο, αλλά ήρθε να προστεθεί σε ένα τοίχο επιτυχιών που έχει καταφέρει το ελληνικό πόλο σε άνδρες και σε γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες. 

Ο κόπος, η προσπάθεια, η επίμονη, η υπομονή και η πολύ δουλειά πάντα ανταμείβονται και όλα αυτά προέρχονται από καθημερινούς ανθρώπους του πόλο, παίκτες και αθλητές.

 Αυτοί είναι κάθε μέρα στις πισίνες, αυτοί παλεύουν και προσπαθούν για το καλύτερο και έχουν χτίσει μια σχολή, η οποία έχει γίνει μια μεγάλη παραδοσιακή δύναμη. 

Διακρίσεις, μετάλλια και επιτυχίες από τα πιο μικρά εθνικά τμήματα μέχρι τους άνδρες και τις γυναίκες που αποτελούν την βιτρίνα όλης αυτής της προσπάθειας για την χώρα μας.

Για την εθνική Ελλάδας πόλο γυναικών το πρώτο μετάλλιο ήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με το ασημένιο. Μέσα σε δύο δεκαετίες, το άθλημα εκτοξεύτηκε, καθώς έγινε εξαιρετική δουλειά από παίκτριες και προπονητές, με αποτέλεσμα να έρθουν μετάλλια σε 15 διεθνείς διοργανώσεις. 

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει χρυσό δύο φορές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (2011, 2025), στο world league (2005), στο europa cup (2018) και στο παγκόσμιο κύπελλο (2025), τέσσερις φορές ασημένιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2010, 2012, 2018, 2022) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και χάλκινο τρεις φορές στο world league (2007, 2010, 2012), στους μεσογειακούς αγώνες (2018) και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2024).

Πώς η Ελλάδα κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του πόλο γυναικών το 2025

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι το πόλο γυναικών έδωσε μεγάλη μάχη, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια και παρά την πρόκριση στα προημιτελικά και την έβδομη θέση στην γενική κατάταξη, έμεινε μακριά από την ζώνη των μεταλλίων. Ήταν όμως η καλύτερη θέση μετά το ασημενιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την όγδοη θέση το 2008. 

Η γαλανόλευκη απέδειξε ότι ανέβαινε και πώς έχει δημιουργήσει ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο με πλουραλισμό, δηλαδή με ένα σύνολο παικτριών με εξαιρετικές δυνατότητες που σε κάθε αγώνα θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει και διαφορετική.

Η πρώτη φετινή επιτυχία έγινε στο Τσενγκντού της Κίνας στις 18-22 Απριλίου με το παγκόσμιο κύπελλο, με την Ελλάδα να αποκλείει σε νοκ άουτ την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία και να κατακτά τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τεράστιο κατόρθωμα. 

Επίσης, μιλήσαμε πιο πάνω για πλουραλισμό. Τοπ σκόρερς στον τελικό ήταν η Σιούτη, η Ξενάκη και η Ε. Πλευρίτου με τρία γκολ έκαστος. Προσέξτε σε αυτήν την λίστα δεν συμπεριλαμβάνεται η μετέπειτα πρώτη σκόρερ του παγκοσμίου πρωταθλήματος, Τριχά με 25 τέρματα.

Μετά από αυτήν την επιτυχία, το εθνικό μας συγκρότημα πήγε...με άλλον αέρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης (11-24 Ιουλίου). 

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χάρης Παυλίδης είχε υπογραμμίσει στις δηλώσεις του ότι η μισή ομάδα της Ελλάδας αποτελείται από πρωτοεμφανιζόμενες παίκτριες και ο στόχος είναι να κεφαλαιοποιηθούν οι δεξιότητες και η αυτοπεποίθηση τους για τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις, αλλά κυρίως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες το 2028.

Η αρχή δεν ήταν η καλύτερη, καθώς ηττήθηκε από την Ουγγαρία με 10-9. Δεν έχει να κάνει με την ήττα, αλλά από το γεγονός ότι η γαλανόλευκη είχε προβάδισμα με 7-5 μετά τα δύο πρώτα οκτάλεπτα. 

Στα επόμενα δύο οκτάλεπτα, ήρθε η ανατροπή από τις Μαγυάρες, οι οποίες είχαν εκείνη την στιγμή έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες απέναντι στην χώρα μας σε αυτήν την διοργάνωση, ένα σερί που σταμάτησε άδοξα στον τελικό. 

Εύκολη αποστολή η επικράτηση της Ελλάδας επί της Κροατίας με 31-7 στην επόμενη αναμέτρηση, με την Τριχά να επισημαίνει στις δηλώσεις της, μεταξύ άλλων ότι: "παρότι ο αγώνας δεν είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας, προσπαθήσαμε πάρα πολύ και...είδαμε πολλά πράγματα στην άμυνα".

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε την Ιαπωνία με 25-15 στον τελευταίο αγώνα των ομίλων. Ήταν η μάχη για την δεύτερη θέση του γκρουπ, με την Σταματοπούλου να κάνει έντεκα αποκρούσεις και την Μυριοκεφαλιτάκη να σκοράρει επτά γκολ, ενώ ανέφερε στις δηλώσεις της ότι οι συμπαίκτριες της δημιούργησαν αυτά τα τέρματα και είναι πολύ χαρούμενη για την εξαιρετική επικοινωνία και συνεργασία που έχουν. 

Στα play-in, η ομάδα του κόουτς Χάρη Παυλίδη είχε μια άνετη νίκη επί της Γαλλίας με 23-9. Το σκορ δεν λέει όλη την αλήθεια, καθώς η χώρα μας ζορίστηκε στο πρώτο ημίχρονο από τις μπλε (8-7). 

Στο δεύτερο μισό άνοιξε η απόσταση και η γαλανόλευκη πήρε την νίκη, με την Τριχά να αναφέρει στις δηλώσεις της ότι: "Όταν είδαμε ότι οι δύο ομάδες ήταν τόσο κοντά στο σκορ, σκεφτήκαμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Ακολουθήσαμε αυτά που μας είπε ο προπονητής και (στο δεύτερο ημίχρονο) μεγαλώσαμε την διαφορά".

Η Ελλάδα κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά, εκεί που αντιμετώπισε την ασημένια Ολυμπιονίκη του Παρισιού, Αυστραλία.

 Πολύ κλειστό παιχνίδι, πολύ χαμηλό σκορ (8-7) και χρειάστηκε το buzzer beater γκολ της Μυριοκεφαλιτάκη για να πάρει την πρόκριση για τους "4", με την ίδια να δηλώνει: "Έχω χάσει πρόσφατα την θεία μου και είμαι πολύ στεναχωρημένη. Σε αυτό το γκολ με βόηθησε από τον παράδεισο για να τα καταφέρω. Εκεί θέλω να αφιερώσω το γκολ". 

Στα ημιτελικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπαιξε με την χρυσή Ολυμπιονίκη του Τόκιο και του παγκοσμίου πρωταθλήματος της περσινής χρονιάς. ΗΠΑ. 

Πολλά γράφτηκαν για τις Αμερικανίδες, όπως ότι προπονούνται με την SEALs, την ομάδα υποβρύχιων καταστροφών. Αν και οι παίκτριες των ΗΠΑ αγωνίστηκαν πολύ καλά και με συνέπεια, η γαλανόλευκη βρήκε απαντήσεις με πολύ δυναμική και με συνεργασίες μέσα στην πισίνα που έχουν χτιστεί μέσα από πολλά χρόνια δουλειάς.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε το momentum στο δεύτερο οκτάλεπτο (6-5) και φυσικά με το επί μέρους σκορ 5-2 στην τέταρτη περίοδο. 

Παρά το γεγονός ότι είχαμε τρία γκολ σε δέκα προσπάθειες στην παραπάνω παίκτρια, τα κλεψίματα έξι έναντι ενός και τα 39 σουτ έναντι 31, έκαναν την διαφορά. 

«Είχαμε τον έλεγχο του αγώνα. Μετά το χρυσό μετάλλιο στο world cup πριν από λίγους μήνες στην Κίνα, νομίζω ότι αποκτήσαμε την αυτοπεποίθηση που μας βοήθησε να έρθουμε εδώ πιο δυνατές, με καθαρό μυαλό, γνωρίζοντας τι μπορούμε να κάνουμε», υπογράμμισε η Ελ. Πλευρίτου, με την συμπαίκτρια της, Νίνου να επισημαίνει ότι: «Νιώθω πως ήμασταν ασταμάτητες. Τα μπλοκ μας, ο τρόπος που παίζαμε η μία για την άλλη, προσπαθώντας να βοηθήσουμε η μία την άλλη, νομίζω ότι αυτό ήταν το κλειδί. Αλλά μπορώ επίσης να πω πως η επίθεσή μας ήταν αυτή που μας έκανε να παίξουμε τόσο καλή άμυνα».

Στον τελικό η γαλανόλευκη αντιμετώπισε και πάλι την Ουγγαρία. Με ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο (8-4) και την Β. Πλευρίτου να αυξάνει την διαφορά στο 9-4 στο τρίτο οκτάλεπτο, το momentum και το προβάδισμα ήταν στην Ελλάδα, η οποία διατήρησε την απόσταση της και νίκησε με 12-9. 

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε σε αυτόν τον αγώνα χάρη στην αποτελεσματικότητα στις επιθέσεις με παίκτρια παραπάνω, μετατρέποντας πέντε από τις οκτώ ευκαιρίες, με τις Μαγυάρες να έχουν μόλις μία στις έντεκα σε αυτήν την κατηγορία. Η Ελλάδα ευστόχησε και στα τρία πέναλτι και έκλεψε την μπάλα πέντε φορές έναντι τριών.

Η χώρα μας αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην ιστορία της, με τον κόουτς Χάρη Παυλίδη να αναφέρει ότι: «Νιώθω ανακούφιση και χαρά. Ήταν κάτι πολύ δύσκολο. Είναι η πρώτη μου χρονιά. Είμαι εδώ μόλις οκτώ μήνες και κατακτήσαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. 

Είμαι πολύ συγκινημένος για αυτή τη στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω τις παίκτριες μου, γιατί χωρίς αυτές, τίποτα δεν μπορούσε να γίνει. Τα πάντα είναι οι παίκτριες. Αν πιστεύουν στο σύστημα, αν πιστεύουν στον προπονητή και αν πιστεύουν στον εαυτό τους, τότε όλα είναι δυνατά».

Η Φωτεινή Τριχά, πρώτη σκόρερ του τουρνουά με 25 γκολ, δεν έκρυψε τη συγκίνησή της μετά την μεγάλη επιτυχία: «Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα. Είμαι πραγματικά περήφανη για την ομάδα μου και για όλες όσοι εκπροσωπούν τη χώρα μας. 

Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, πιστέψαμε στους εαυτούς μας, στην ομάδα και στο σύστημά μας και αυτό μας οδήγησε στο χρυσό μετάλλιο...Είχαμε προετοιμαστεί πολύ καλά γι’ αυτό το παιχνίδι, γνωρίζαμε τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας.

 Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο ήταν ότι ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες του προπονητή μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναίκα σε επαγγελματικό χώρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Νομική κατοχύρωση στη Μονή Σινά και στις θρησκευτικές μειονότητες

Η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη νομική προσωπικότητα της Μονής Σινά και ενισχύει τη θρησκευτική ελευθερία και τον εκκλησιαστικό ρόλο της Ελλάδας.