ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Hellenic Seaplanes

Στα «ραντάρ» της Hellenic Seaplanes η ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Αλβανία

Σε εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές που φέρνει μαζί της η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων με επίκεντρο το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας, τον Αυλώνα.

Ευκαιρία να συζητήσει τις δυνατότητες διεύρυνσης του δικτύου υδατοδρομίων της στην Αλβανία είχε η Hellenic Seaplanes, μετά και τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα του Ιουλίου στα Ιωάννινα με θέμα την ενημέρωση για τις τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζονται για τη δημιουργία υδατοδρομίων στην αλβανική ριβιέρα.

Σε αυτή συμμετείχαν η Γενική Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα κα Irida Laci, ο Δήμαρχος Αυλώνας Αλβανίας κ. Ermal Dredha, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους και το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων κ. Στάθης Σιούτης.

Η Αλβανία εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για τη διασύνδεση με την Ελλάδα μέσω υδροπλάνων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον τομέα των μεταφορών.

Ένα Οραματικό Σχέδιο για Δέκα Υδατοδρόμια με κέντρο τον Αυλώνα

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους παρουσίασε τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές που φέρνει μαζί της η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων με επίκεντρο το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας, τον Αυλώνα και έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων τη δημιουργία δέκα υδατοδρομίων, περιλαμβάνοντας στις υποδομές ένα μητροπολιτικό υδατοδρόμιο καθώς και περιφερειακά στην Αδριατική θάλασσα. 

Με την εμπειρία της Hellenic Seaplanes στην αδειοδότηση και κατασκευή υποδομών υδροπλάνου και έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 150 projects υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων, δόθηκαν σημαντικές κατευθύνσεις ώστε η επιχειρηματική πρόταση να προχωρήσει άμεσα στα επόμενα βήματα.

Συζήτηση για το υδατοδρόμιο στο Δημαρχείο Ιωαννίνων 

Η επίσκεψη στα Ιωάννινα περιλάμβανε και ενημερωτική συνάντηση του κ. Χαραλάμπους με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Θωμά Μπέγκα. Η ατζέντα της Hellenic Seaplanes επικεντρώθηκε γύρω από το στάδιο ετοιμότητας που βρίσκεται το υδατοδρόμιο στη λίμνη Παμβώτιδα, τους τρόπους επιτάχυνσης των διαδικασιών μέχρι την τελική του αδειοδότηση καθώς και τη διασύνδεση της Κέρκυρας με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της έναρξης των πτήσεων με υδροπλάνα το προσεχές διάστημα. 

Επίσης τέθηκε επί τάπητος η πιθανή διοργάνωση του παγκόσμιου συνέδριου υδροπλάνων στη λίμνη και συζητήθηκαν οι προοπτικές που θα φέρει για την ηπειρώτικη πόλη η φιλοξενία ενός τέτοιου event. Σκοπός δημοτικής αρχής και Hellenic Seaplanes είναι η λίμνη των Ιωαννίνων, να αποτελέσει την πρώτη της χώρας που θα διαθέτει υδατοδρόμιο.

Για το πρότζεκτ των υδροπλάνων ο κ. Μπέγκας δήλωσε: «Τα Ιωάννινα θέλουν να γίνουν προορισμός κλειδί για το πρότζεκτ των υδροπλάνων, με ένα σύγχρονο υδατοδρόμιο που θα μπορεί να διασυνδεθεί εύκολα και γρήγορα με άλλους προορισμούς της δυτικής Ελλάδας και τα νησιά του Ιονίου. Τα Ιωάννινα έχουν όλες τις προδιαγραφές να ενισχύσουν τον τουρισμό τους, με την άφιξη των υδροπλάνων στη λίμνη Παμβώτιδα αλλά και στο αεροδρόμιό μας»

Το αναπτυσσόμενο τουριστικό προφίλ της Αλβανίας και τα υδροπλάνα 

Η Αλβανία έχει μετατραπεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια σε έναν αρκετά δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η αύξηση των τουριστικών της θερέτρων και καταλυμάτων δημιούργησε την ανάγκη για βελτιστοποίηση των μεθόδων μεταφοράς και υποδομών της, με αποτέλεσμα την εκδήλωση ενδιαφέροντος η χώρα να φέρει και αυτή τα υδροπλάνα στις θάλασσές της. Το παράδειγμα της Ελλάδας που δημιουργεί το δικό της δίκτυο αλλά και δημοφιλών διεθνών προορισμών όπως οι Μαλδίβες που χρησιμοποιούν δεκαετίες τα υδροπλάνα αποτελούν ορόσημο για την Αλβανία που φιλοδοξεί να φέρει τον εναλλακτικό αλλά γρήγορο και ασφαλή τρόπο μετακίνησης με υδροπλάνα στις θάλασσές της. 

Οι συμμετέχοντες μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσαν τα εξής:

H Γενική Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα κα Irida Laci δήλωσε: «Εκτιμώ πως η πρωτοβουλία για τη δημιουργία υδατοδρομίων στην Αλβανία θα έχει σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο για τη χώρα. Η ένταξη της στο δίκτυο δρομολογίων υδροπλάνων, θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στους Αλβανούς πολίτες όσο και στους επισκέπτες να μετακινούνται γρήγορα, ευέλικτα και με ασφάλεια.

Για εμάς η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων θα αποτελέσει έναν ακόμα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας, ενώ θα βελτιστοποιήσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μας, αφού με την έλευση των υδροπλάνων θα εκτελούνται πτήσεις από/προς άλλες πόλεις της χώρας καθώς και προορισμούς του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι μελλοντικές συνδέσεις με προορισμούς της Ελλάδας και δη η αεροπορική σύνδεση μέσω υδροπλάνων της Αυλώνας με τα Ιωάννινα».

Ο δήμαρχος Αυλώνα Αλβανίας κ. Ermal Dredha ανέφερε: «Η κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων στην Αλβανία και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Αυλώνας, αναμένεται να δώσουν αφενός περαιτέρω ώθηση στην τουριστική, επιχειρηματική και εμπορική ανάπτυξη της Αλβανίας και αφετέρου στο δήμο μας θα συμβάλλει στη δημιουργία νεών θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει ένα νέο επενδυτικό έργο για την περαιτέρω στήριξη του λιμανιού και του αεροδρομίου μας. Η λειτουργία τους θα είναι κομβικής σημασίας και για την αεροπορική μας σύνδεση με άλλες χώρες και φυσικά με την Ελλάδα και τα Ιωάννινα που θα φέρουν μαζί τους νέες εμπορικές, επιχειρηματικές και τουριστικές συνεργασίες».

Ο CEO της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους σημείωσε: «Η ίδρυση και λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Αλβανία θα αποτελέσει καινοτόμα αναπτυξιακή προοπτική σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο για τη χώρα. Οι προοπτικές αυτές εδράζονται στην ενίσχυση του τουριστικού, εμπορικού και επιχειρηματικού προϊόντος της χώρας, μέσα από την εισαγωγή ενός νέου ευέλικτου μεταφορικού και ασφαλούς μέσου. Η Hellenic Seaplanes σχεδιάζει σύγχρονα υδατοδρόμια που αναμένεται σε συνεργασία με την Αλβανική κυβέρνηση και τον Δήμο Αυλώνας να προσελκύσουν επισκέπτες από διάφορες χώρες. Πιστεύουμε στις δυνατότητες και τα οφέλη που θα φέρουν τα υδατοδρόμια που κατασκευάζονται στην Ελλάδα αλλά και αυτά που θα κατασκευαστούν και στην Αλβανία. Τα υδροπλάνα έχουν δοκιμαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλές ξένες χώρες και είναι αποδεδειγμένο πως μπορούν να αποτελέσουν για τις δύο χώρες μια αξιόπιστη λύση ως μια επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή».

Τέλος, το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων κ. Στάθης Σιούτης δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την αλβανική κυβέρνηση και δη με τον Δήμο Αυλώνας θα προσδώσουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο, προσφέροντας στους πολίτες και στους επισκέπτες μας μια μοναδική εμπειρία μετακίνησης, ενώ παράλληλα θα ανοίξει νέες προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας των φορέων του τουρισμού του Νομού Ιωαννίνων με τους συναδέλφους μας στην Αλβανία.

Είναι ευκαιρία να συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα των δυο χωρών και των δυο πόλεων και να κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην τουριστική, επιχειρηματική και εμπορική συνεργασία μας. Για εμάς, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, που θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των δύο περιοχών και χωρών».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hellenic Seaplanes-Ydatodromio-Kalamatas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hellenic Seaplanes: Αναλαμβάνει το υδατοδρόμιο στην Κυλλήνη

Το υδατοδρόμιο Κυλλήνης έχει μπει στην τελική ευθεία τώρα που έχει επιλεχθεί ο κατάλληλος φορέας που θα κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις και τις υδάτινες υποδομές του καθώς και να διαχειριστεί την ορθή λειτουργία του.
kimi hellenic seaplanes ydatodromio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υδατοδρόμιο στην Κύμη - Το πρώτο από τα πέντε στο νησί της Εύβοιας

Ή άδεια ίδρυσης θα ανήκει στο Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας ΑΕ (ΟΛΝΕ) το οποίο είχε ορίσει με διαγωνιστική διαδικασία ως Ανάδοχο για την κατασκευή και λειτουργία  του Υδατοδρομίου στην «Υδατοδρόμια Ευβοίας ΙΚΕ», θυγατρική εταιρεία της Hellenic Seaplanes.
Hellenic Seaplanes-Ydatodromio-Kalamatas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hellenic Seaplanes: Η ανάδοχος του υδατοδρομίου της Καλαμάτας

H απόφαση πάρθηκε με την λήξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξήγαγε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, επιλέγοντας την εταιρεία ως ανάδοχο για την έκδοση της άδειας λειτουργίας, διαχείρισης καθώς και της κατασκευής του υδατοδρομίου.