ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

SYNKA: Πώς κινήθηκαν πωλήσεις και κέρδη στην πρώτη συγκατοίκηση με Μασούτη

Παρθενική χρήση το 2022 για την ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε., την εταιρεία που προέκυψε από την είσοδο της Μασούτης στα καταστήματα της πρώην συνεταιριστικής αλυσίδας στην Κρήτη.

Πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις του «ΣΥΝ.ΚΑ. Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.» της νέας εταιρείας που ελέγχουν από κοινού (50% -50%) οι παλιοί συνεταιριστές του ΣΥΝΚΑ και η Μασούτης και αφορά μόνο τα καταστήματα της Κρήτης καθώς τα υπόλοιπα σε Αιγαίο και Κέρκυρα πέρασαν στην Μασούτης. Για τον λόγο αυτό τα μεγέθη του νέου ΣΥΝΚΑ που το 2022 ολοκλήρωσε την πρώτη του εταιρική χρήση με αυτά της προγενέστερης εταιρείας δεν είναι συγκρίσιμα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η χρήση του 2022 αφορά μόνο επτά μήνες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον πρώτο ισολογισμός του ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης για την περίοδο 1/6/2022 έως 31/12/2022 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 114,8 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 743 χιλ. ευρώ και μετά από φόρους να περιορίζονται σε 440 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία πριν από την απόσχιση των εκτός Κρήτης καταστημάτων είχε πραγματοποιήσει στο σύνολο τους 2021 πωλήσεις 191 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 826 χιλ. ευρώ ενώ μετά από την αφαίρεση των φόρων τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί σε 621 χιλ. ευρώ.

Η νέα εταιρεία διαθέτει 42 καταστήματα και δύο αποθήκες στην Κρήτη ενώ απασχολεί πάνω από 1.500 εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2022 ο δανεισμός της εταιρείας άγγιζε τα 30 εκατ. ευρώ με τα 28,5 από αυτά να αφορούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό διάρκειας έως ένα έτος. Αντίστοιχα οι εμπορικές υποχρεώσεις του ΣΥΝΚΑ διαμορφώθηκαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς σε 42,1 εκατ. ευρώ.

Κατά την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 2,3 εκατ. ευρώ που αφορούσαν κυρίως βελτιώσεις κτηριακών εγκαταστάσεων, μηχανογραφικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των γραφείων και των καταστημάτων της. Σύμφωνα με πληροφορίες το 2023 το επενδυτικό πρόγραμμα ήταν σημαντικό μεγαλύτερο με στόχευση στον εκσυγχρονισμό του δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2022. Βάσει του σχεδίου που υλοποιήθηκε αποσχίσθηκε ο κλάδος χονδρικού και λιανικού εμπορίου του ΣΥΝΚΑ με την δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος (ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.) στο οποίο εισήλθε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίο με ποσοστό 50% η Μασούτης. Η νέα εταιρεία εντάχθηκε στο σύστημα παραγγελιών της Μασούτης στοιχείο που ωφέλησε και τις δύο πλευρές καθώς ενίσχυσαν την διαπραγματευτική τους ισχύ.

Η πλευρά του ΣΥΝ.ΚΑ. διαθέτει τρεις θέσεις στο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και το management. Όπως προαναφέρθηκε τα καταστήματα που βρίσκονται στην Κρήτη συνεχίζουν με το σήμα «SYNKA» ενώ αυτά σε Κυκλάδες, Κέρκυρα, Χίο και Κάλυμνο έχουν ήδη ενταχθεί στο δίκτυο της Μασούτης. Οι παραπάνω προσθήκες βοήθησαν τον βορειοελλαδικό όμιλο να πετύχει πωλήσεις ύψους 924 εκατ. ευρώ το 2022. Στο παραπάνω ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται το ποσοστό από τις πωλήσεις του ΣΥΝΚΑ στην Κρήτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Ανταγωνισμού: Έγκριση της εξαγοράς της Αφοι Δεναξά από τη Μασούτης

Η αλυσίδα Μασούτης θα αποκτήσει ένα κατάστημα της Αφοι Δεναξά στο Π. Φάληρο και ακόμα τρία που βρίσκονται στη Σαντορίνη, καθώς η Επ. Ανταγωνισμού έκρινε ότι στις επιμέρους αγορές ασκούνται ισχυρές ανταγωνιστικές πιέσεις.
masoutis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έπεσαν» οι υπογραφές στη συμφωνία της «Μασούτης» με τον ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης

Με τη συμφωνία αυτή η εταιρεία Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. διευρύνει την παρουσία της σε νέες περιοχές μέσα από μια στρατηγική συμφωνία με την εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.