ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Πλαστικά Θράκης

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση των παραγγελιών, αλλά έμειναν χαμηλά οι τιμές

Η εταιρεία στέλνει για τρίτη φορά τους μετόχους στο ταμείο εντός του 2023. Προβλέπει ότι τα συγκρίσιμα EBITDA φέτος θα ανέλθουν στα επίπεδα του 2022. Σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Η μείωση στις τιμές των τεχνικών υφασμάτων και της συσκευασίας λόγω της χαμηλής ζήτησης και η διακοπή της παραγωγής προϊόντων για την Covid 19 πίεσαν εκ νέου τα οικονομικά μεγέθη των Πλαστικών Θράκης στο 9μηνο. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τους όγκους πωλήσεων και τα συγκρίσιμα EBITDA στο τρίτο τρίμηνο, να συνεχίσει τις επενδύσεις και να «στείλει» στο ταμείο για τρίτη φορά εντός του 2023 τους μετόχους.

Στο 9μηνο ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 269,7 εκατ. μειωμένος κατά 14,6%, τα κέρδη EBITDA έπεσαν στα 37,02 εκατ. ευρώ (-13%) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατήλθαν στα 14,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας  πτώση 43,5% σε σχέση με το περσινό 9μηνο.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, αν αφαιρεθούν από τα περσινά EBITDA 5,3 εκατ. ευρώ που προήλθαν από τη δραστηριότητα των μασκών, η οποία σήμερα δεν υφίσταται, τότε τα EBITDA του φετινού 9μηνου θα ήταν μειωμένα κατά 0,7% σε σχέση με τα προσαρμοσμένα EBTDA ύψους 37,3 εκατ. ευρώ του περσινού 9μηνου. Επίσης, από την εταιρεία σημειώνουν πως το τρίτο τρίμηνο τα συγκρίσιμα EBITDA (χωρίς τις μάσκες πέρσι) είναι αυξημένα κατά 7,7% στα 13 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ πέρσι. Το τρίτο τρίμηνο αποτέλεσε και μια έκπληξη για τα ίδια τα στελέχη, καθώς καταγράφηκε άνοδος 6,9% στον όγκο των πωλήσεων, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια.

Στο 9μηνο η αξία των πωλήσεων για προϊόντα συσκευασίας για τους κλάδους των τροφίμων και των χρωμάτων υποχώρησε κατά 7%, ενώ στα τεχνικά υφάσματα (μονώσεις για κατασκευές, φίλτρα σε οδοποιίες, ελαιόπανα και άλλες εφαρμογές στον αγροτικό τομέα) η πτώση έφτασε το 18%.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε φέτος επενδύσεις αποδοτικότητας κόστους 30 εκατ. ευρώ  και δρομολογεί νέες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ  στη θυγατρική Πλαστικά Θράκης Pack και ειδικότερα στα εργοστάσια της τελευταίας σε Ξάνθη και Ιωάννινα.

Πρόκειται για νέες γραμμές παραγωγής για προϊόντα πλαστικά και χάρτινα με εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων, στα χρώματα αλλά και την εστίαση. Με τις επενδύσεις αυτές που θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπως υποστηρίζουν από τη διοίκηση, η εταιρεία θα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια κατά την παραγωγική διαδικασία, τα πλαστικά προϊόντα θα είναι φτιαγμένα από ένα και μόνο υλικό, οπότε θα μπορούν να ανακυκλωθούν στο σύνολό τους αλλά θα έχουν και χαμηλότερο βάρος, γεγονός που σημαίνει λιγότερο κόστος πρώτης ύλης για την επιχείρηση αλλά και λιγότερο πλαστικό στο περιβάλλον.

Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα διανείμει εντός του Δεκεμβρίου προμέρισμα για τη χρήση του 2023 ύψους 0,068 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα αυξηθεί στην πορεία καθώς θα αφαιρεθούν οι ίδιες μετοχές που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία. Είναι η τρίτη διανομή εντός του 2023 (0,068 ευρώ προμέρισμα για τη χρήση 2022 τον περασμένο Φεβρουάριο και υπόλοιπο μερίσματος 0,19 ευρώ για το 2022 το Καλοκαίρι) με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται σε 14,3 εκατ. ευρώ και να συνιστά  μερισματική απόδοση 8% για κάποιον που είχε αγοράσει τη μετοχή στις αρχές του έτους.

Η εταιρεία διατηρεί χαμηλό καθαρό δανεισμό στα 19,5 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA να διαμορφώνεται στο 0,45x, γεγονός που περιορίζει τον αντίκτυπο από την άνοδο των επιτοκίων.

Για το σύνολο του 2023 η  εταιρεία εκτιμά πως θα «πιάσει» τα EBITDA του 2022 τα οποία χωρίς τη συνεισφορά του υγειονομικού υλικού είχαν διαμορφωθεί στα 43 εκατ. ευρώ (48 εκατ. ευρώ δημοσιευμένα). Το 2019, πριν εκκινήσει η παραγωγή υγειονομικού υλικού, τα EBITDA της εταιρείας από τις παραδοσιακές δραστηριότητες  ήταν 30 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ποντάρει η Πλαστικά Θράκης για καλύτερες επιδόσεις το 2023

Η ζήτηση για τεχνικά υφάσματα και προϊόντα συσκευασίας παραμένει χαμηλή αλλά έχει ανακάμψει σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ φέτος για αύξηση παραγωγής και καλύτερη αποδοτικότητα κόστους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea Investments: Στόχος για free float 15% έως το τέλος του έτους

Η διασπορά της μετοχής βρίσκεται σήμερα στο 7,5% και πρέπει να διπλασιαστεί. Με υψηλό premium, 30% διαπραγματεύεται η μετοχή λόγω της περιορισμένης διασποράς. Επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 700 εκατ. ευρώ με έμφαση στα «πράσινα» κτήρια.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Σκανάρει» η Ideal την αγορά για εξαγορές, εντόπισε έξι πιθανούς στόχους

Ευκαιρίες σε βιομηχανικό τομέα και πληροφορική, δυνατότητα άντλησης δανεισμού έως 70 εκατ. για χρηματοδότηση συμφωνιών. Αναμένεται αύξηση μεγεθών από τις λειτουργικές δραστηριότητες. Οι εκτιμήσεις για την αξία της μετοχές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι θα μοιράζει στους μετόχους του ο ΟΤΕ, αλλαγή πορείας για τη Ρουμανία

Γιατί μειώθηκαν φέτος η διανομή μερίσματος και οι αγορές μετοχών, πώς θα γίνονται οι υπολογισμοί στο εξής. Ο αιφνιδιασμός της αγοράς και οι εξηγήσεις της διοίκησης. Για πρώτη φορά δεν αποκλείστηκε η πώληση της Telekom Romania.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυρίαρχοι στον ΟΤΕ με ποσοστό 50,86% οι Γερμανοί της Deutsche Telelom

Πώς οι Γερμανοί, χωρίς να ξοδέψουν δικά τους κεφάλαια, θα αποκτήσουν την πλειοψηφία του ΟΤΕ χωρίς να έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν δημόσια πρόταση. Κλειδί το πρόγραμμα αγοράς και ακύρωσης ιδίων μετοχών.
Merismata, Merisma, Dividends
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απόδοση σχεδόν 4% από μερίσματα στο ΧΑ, μοιράζουν 1,95 δισ. οι εισηγμένες

Προς ρεκόρ κερδών για το 2022 κινούνται οι επιχειρήσεις και συνεχίζουν να ανταμείβουν τους μετόχους τους. Συνεχίζεται το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς από τα «ζόμπι», λιγότερες αλλά ποιοτικότερες επιλογές για τους μετόχους. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου.