ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Paliria
Φωτο: Παλίρροια

Σε αναπτυξιακή τροχιά η Παλίρροια Σουλιώτης, με αύξηση των εξαγωγών

Για την εταιρεία το 2023 εξελίσσεται σε χρονιά «ορόσημο», καθώς αναμένεται να εμφανίσει έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ με ακόμα πιο βελτιωμένη ποσοστιαία κερδοφορία από το 2022.

Στα έτοιμα γεύματα ψυγείου επενδύει με εντατικούς ρυθμούς η Παλίρροια Σουλιώτης (Paliria), επιχειρώντας να διευρύνει το εξαγωγικό της αποτύπωμα ως πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν εκπρόσωποι της επιχείρησης την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης δημοσιογράφων στο εργοστάσιο στα Πολιτικά Ευβοίας, αν και προς το παρόν τα έτοιμα γεύματα ψυγείου έχουν μερίδιο μόνο 5% επί των πωλήσεων της εταιρείας, τρέχουν ετησίως με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η Παλίρροια Σουλιώτης διαθέτει ήδη 18 κωδικούς και από τον Ιανουάριο του νέου έτους ξεκινούν οι εξαγωγές σε Αγγλία και Ολλανδία. Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για μια ραγδαία ανερχόμενη τάση στην Ελλάδα και το εξωτερικό η οποία έχει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης λόγω των έντονων ρυθμών ζωής, της οικονομικής στενότητας, της ανάγκης για υγιεινή διατροφή αλλά και της αναζήτησης σπιτικών-παραδοσιακών γεύσεων από τους καταναλωτές.

Για την Παλίρροια Σουλιώτης, το 2023 εξελίσσεται σε χρονιά «ορόσημο», καθώς αναμένεται να εμφανίσει έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ με ακόμα πιο βελτιωμένη ποσοστιαία κερδοφορία από το 2022. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας, Κώστας Σουλιώτης, η εξαγορά της βιομηχανίας κατεψυγμένων ζυμών Τσαμπάσης στις αρχές του 2023 δίνει σημαντική ώθηση στα μεγέθη, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει νέα αναπτυξιακή ώθηση στην διεθνή παρουσία του ομίλου.

Μεγάλο κομμάτι του τζίρου της Παλίρροια Σουλιώτης (περίπου 65%) προέρχεται από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παρασκευάζει για λογαριασμό αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία παράγει το σύνολο των φασολιών γίγαντες που πωλούνται με ιδιωτική ετικέτα της Lidl στην Ευρώπη, ενώ συνεργασία υπάρχει με την Aldi, τη Metro, τη Walmart και πολλές άλλες.

Το αποτύπωμα του Ομίλου στην εγχώρια αγορά, μαζί με την νεοαποκτηθείσα εταιρεία Τσαμπάσης, αφορά στο 30% του τζίρου και στο 40% της συνολικής παραγωγής. Συνολικά ο όμιλος παράγει περίπου 250 κωδικούς εκ των οποίων οι 130 αφορούν σε προϊόντα ζύμης. Από τους υπόλοιπους 120 κωδικούς το 35% αφορά στο ντολμαδάκι, το 25% κατεψυγμένα, το 5% έτοιμα φαγητά ψυγείου και το υπόλοιπο άλλους κωδικούς του χαρτοφυλακίου (όσπρια, λαδερά, λαχανικά κ.ά.)

Στόχος της διοίκησης είναι την επόμενη πενταετία να επιτευχθεί ανάπτυξη με ρυθμό 10% ετησίως τόσο σε επίπεδο αξίας όσο κυρίως σε όγκο, με αιχμή τις επιδόσεις των εξαγωγών.

Την ίδια στιγμή, δρομολογούνται επενδύσεις 18-19 εκατ. ευρώ για την διετία 2023-2024 που εστιάζουν στην επέκταση της μονάδας της Τσαμπάσης στο Άργος (επένδυση περίπου 7 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο), καθώς επίσης και στην ενδυνάμωση των υπόλοιπων μονάδων για την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής.

Το εργοστάσιο στα Πολιτικά είναι σημείο αναφοράς για την Παλίρροια Σουλιώτης, αφού η ιστορία της άρχισε από αυτό το χωριό το 1957, όταν ο Αντώνης Σουλιώτης ίδρυσε την οικοτεχνία που εξελίχθηκε στην ανώνυμη εταιρεία που σήμερα δραστηριοποιείται σε 60 χώρες, από την Κίνα και τις ΗΠΑ μέχρι τη Σαουδική Αραβία και το Μεξικό. Πλέον, αντλεί το 87% των εσόδων της από εξαγωγές και διαθέτει ηγετική θέση στην κατηγορία γευμάτων ραφιού. Σημειώνεται ότι η εταιρεία άρχισε τις εξαγωγές το 1974 εγκαινιάζοντας δραστηριότητα στην Αμερική και σήμερα εξάγει κονσερβοποιημένα και παστεριωμένα γεύματα άνω των 24.000 τόνων.

Διαθέτει παγκόσμιο αποτύπωμα με 1.800 εργαζόμενους και επτά παραγωγικές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, δύο εργοστάσια στην Ελλάδα, δύο στη Βουλγαρία, δύο στην Κίνα και ένα στην Ιορδανία.

Σημειώνεται ότι η Παλίρροια Σουλιώτης διοικείται από τα αδέρφια Κώστα και Βασίλη Σουλιώτη ενώ το 2019, μέσω της σύναψης στρατηγικής συνεργασίας, η VNK Capital απέκτησε συμμετοχή σε ποσοστό 35% επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξωστρέφεια από  οκτώ ελληνικές εταιρείες τροφίμων - ποτών στις αγορές της Ασίας

Επιχειρηματική αποστολή σε Τόκυο, Σεούλ, Τζακάρτα, Μπανγκόκ και Σιγκαπούρη διοργανώθηκε από το Ελληνο-Ασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Aggelakis, Trofima
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην αγορά τροφίμων του Χονγκ Κονγκ εισέρχεται η εταιρεία Αγγελάκης

Οι προϊοντικοί κωδικοί «Ελαιοπουλάκι» της Αγγελάκης που εξάγονται στο Χονγκ Κονγκ, διανέμονται από τοπικό συνεργάτη σε δίκτυα λιανικής αλλά και στην αγορά του food service, ενώ διατίθενται παράλληλα και σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Krop προχώρησε το SMERC fund

Η SMERC επικεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον της στις μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας Τι δήλωσε ο εκτελεστικός της πρόεδρος, Νικόλαος Καραμούζης.
Avoel-Avokanto-Xania-exagoges
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το ελληνικό αβοκάντο ταξιδεύει στις αγορές της Ευρώπης και των Αραβικών χωρών

Η παραγωγή αβοκάντο που καλλιεργείται στα Χανιά, ανέρχεται στους 30 τόνους, με τη μισή να καταναλώνεται εντός των συνόρων και η άλλη μισή να εξάγεται στις διεθνείς αγορές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΨΑ: Αυξημένες πωλήσεις το 2023, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 εκατ. το 2024

Η ελληνική εταιρεία παραγωγής και διανομής αναψυκτικών έχει μεγάλα σχέδια για το 2024 μεταξύ αυτών και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να καλυφθούν οι επενδύσεις που απαιτούνται.