ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-ADMHE

Συστάθηκε η “Saudi Greek Interconnection” από ΑΔΜΗΕ και National Grid

Η σύμπραξη εξειδικεύει την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της Ενέργειας, η οποία είχε συμφωνηθεί σε υψηλότατο διακρατικό επίπεδο το καλοκαίρι του 2022.

Τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού «Saudi Greek Interconnection» με αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, υπέγραψε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κ. Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid κ. Waleed Al-Saadi σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διαχειριστή στην Αθήνα. 

Η σύμπραξη του ΑΔΜΗΕ και της National Grid - που εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας - εξειδικεύει την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της Ενέργειας, η οποία είχε συμφωνηθεί σε υψηλότατο διακρατικό επίπεδο το καλοκαίρι του 2022, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα η Αυτού Υψηλότητα Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, πρίγκηπας διάδοχος του θρόνου και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι δυο Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς υπέγραψαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αθήνα τη Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement - SHA)

Όπως ορίζεται στο καταστατικό της "Saudi Greek Interconnection”, ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος.  

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Saudi Greek Interconnection” έχει ως εξής:

  1.  Waleed Al-Saadi, Πρόεδρος Δ.Σ.
  2.  Μάνος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος
  3.  Abulaziz Almuhaiza, Οικονομικός Διευθυντής – Μέλος Δ.Σ.
  4.  Khalid Alshammari, Μέλος Δ.Σ.
  5.  Προκόπης Μαυρωνάς, Μέλος Δ.Σ.
  6.  Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Μέλος Δ.Σ.

Σημειώνεται ότι τεχνικές ομάδες του ΑΔΜΗΕ και της National Grid εργάζονται ήδη για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με τον σχεδιασμό των επόμενων μελετητικών βημάτων. 

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ  και Διευθύνων Σύμβουλος της “Saudi Greek Interconnection” κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ευρώπη που μπορεί να επιταχύνει το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος  της Ηπείρου, δίνοντας πρόσβαση σε νέες πηγές καθαρής ενέργειας. Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη National Grid, το  έργο Saudi Greek Interconnection λαμβάνει πλέον πραγματική υπόσταση. Η διασύνδεση αυτή θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους ενεργειακούς διαδρόμους μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, στους οποίους ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής. Με δεδομένη την αξία του Saudi Greek Interconnection για τους ενεργειακούς στόχους της Ευρώπης και της Ασίας, επιδίωξή μας είναι η ταχεία ωρίμανσή της διασύνδεσης και η προώθησή της ως Έργου Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος για την Ε.Ε.». 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid και Πρόεδρος του ΔΣ της “Saudi Greek Interconnection” κ. Waleed Al-Saadi, τόνισε: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας είναι ένα έργο κομβικής σημασίας που επισφραγίζει την στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στο ενεργειακό πεδίο. Το Saudi Greek Interconnection που θα διασυνδέσει για πρώτη φορά τη Σαουδική Αραβία με την ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι η αρχή για την ενίσχυση της διασύνδεσης του Βασιλείου και της Ευρώπης προς την ενεργειακή μετάβαση και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών, καθώς οι δυο χώρες (Ελλάδα και Σαουδική Αραβία) τόνισαν τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους σε μια σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος στην ενέργεια όπως η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, η ενίσχυση των δικτύων και η εξαγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Το project αυτό θα επιτρέψει την αποδοτικότερη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Θα έχει κοινωνικοοικονομικά οφέλη και για τις δυο χώρες. Ευχαριστούμε τις ομάδες και των δυο πλευρών για τις προσπάθειές τους στα κοινά βήματα που έχουμε μέχρι στιγμής κάνει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-ADMHE-kalodio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους της ΕΕ συμβάλλοντας στην επίτευξη των υψηλών στόχων που έχει θέσει  η Ένωση για διείσδυση ΑΠΕ μέχρι το 2040.
businessdaily-ADMHE-Margaris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Το κόστος δικτύων αμελητέο σε σχέση με το κόστος προμήθειας ενέργειας

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός λογαριασμού ρεύματος 206 ευρώ, εκ των οποίων το κόστος των δικτύων του ΑΔΜΗΕ που πληρώνει ο καταναλωτής είναι 6 ευρώ.
businessdaily-ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Σε δημόσια διαβούλευση το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης ύψους 5,5 δισ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται για πρώτη φορά οι νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις Green Aegean Interconnector και Saudi Greek Interconnection, που ξεκίνησε να ωριμάζει ο Διαχειριστής την προηγούμενη χρονιά.
businessdaily-Manousakis-Manos-ADMHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Πόσο αναγκαία είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη υπογράμμισε τη νευραλγική σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της νέας γραμμής.