ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγές: Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ΑΔΜΗΕ

Μπαίνει μπροστά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Σαουδική Αραβία

Ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος, στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα εκπονήσει τις μελέτες για την εμπορική βιωσιμότητα του project της διασύνδεσης. Σε ποιους άλλους τομείς ενέργειας θα ενώσουν δυνάμεις οι δυο χώρες.

Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και ειδικότερα η προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Saudi Greek Interconnection, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τον βοηθό υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, υπεύθυνο για θέματα Ηλεκτρισμού, Nasser Hadi Al- Qahtani. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης της υφυπουργού προς τον Σαουδάραβα ομόλογό της, τον περασμένο Αύγουστο.

Οι δύο αξιωματούχοι αναγνώρισαν ως τομείς προτεραιότητας της ελληνοσαουδαραβικής συνεργασίας τα θέματα Υδρογόνου, ΑΠΕ και Ηλεκτρικών Υποδομών. Έμφαση δόθηκε στη Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement-SHA) που υπέγραψαν οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και της Σαουδικής Αραβίας (National Grid S.A- Saudi Electricity Company).

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν σήμερα -στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης- ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της National Grid, Eng. Abdullah Waleed Al-Saadi. Αντικείμενο της Saudi Greek Interconnection είναι η εκπόνηση των μελετών για την εμπορική βιωσιμότητα του project της διασύνδεσης. Ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος, στην εταιρεία ειδικού σκοπού.

Η σύμπραξη των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας -που επισφραγίζεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω της σύστασης της Saudi Greek Interconnection- έρχεται σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 και των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Συμφωνητικό (MoU) που είχε υπογραφεί τότε για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα πεδία έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Saudi Greek Interconnection, που αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο πεδίο εξειδίκευσης της συνεργασίας αυτής.

Η συμφωνία με τη National Grid εντάσσεται στη στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχουν, ενεργά, στην υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών διαδρόμων για τη μεταφορά προς την Ευρώπη καθαρής ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ηλεκτρικός χώρος 2 GW για αγορά ΥΑΠ στην Ελλάδα

Τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα είναι κρίσιμα για την επίτευξη ενός κεντρικού στόχου της ενεργειακής πολιτικής, που είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας, από εισαγωγέα ορυκτών καυσίμων που ήταν ιστορικά, σημείωσε ο κ. Μανουσάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Ιταλία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης συναντήθηκε με την Ιταλίδα ομόλογό του όπου και επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να τριπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης: Η μεσογειακή λεκάνη να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με ενέργεια

Αναφερόμενος στα οφέλη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Μεσογείου, υπογράμμισε ότι είναι μεταξύ άλλων υποδομές που μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των πολιτικών εντάσεων και στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού των εμπλεκόμενων χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μάργαρης: Προτεραιότητα οι νέοι διάδρομοι μεταφοράς ηλ. ενέργειας

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ επεσήμανε ότι η χώρα έχει πραγματικές προοπτικές να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας καθώς διαθέτει πλούσιο χερσαίο και υπεράκτιο ανανεώσιμο δυναμικό.