ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lavipharm

Lavipharm: Αύξηση 58,9% στα προσαρμοσμένα EBITDA το 2023

Παράλληλα, οι ενοποιημένες Πωλήσεις από συνεχιζόμενη δραστηριότητα προ Rebate & Clawback υπερέβησαν τον προσαρμοσμένο στόχο της διοίκησης ύψους Ευρώ 52,27 εκατ. κατά 9,8%.

Η Lavipharm ανακοίνωσε ότι οι ενοποιημένες Πωλήσεις από συνεχιζόμενη δραστηριότητα προ Rebate & Clawback ανήλθαν σε Ευρώ 57,43 εκατ. το 2023 έναντι Ευρώ 45,14 εκατ. κατά τη χρήση 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,2%.

Παράλληλα, οι ενοποιημένες Πωλήσεις από συνεχιζόμενη δραστηριότητα προ Rebate & Clawback υπερέβησαν τον προσαρμοσμένο στόχο της διοίκησης ύψους Ευρώ 52,27 εκατ. κατά 9,8%.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσαρμογές στις Πωλήσεις της χρήσης 2023 αλλά και της χρήσης 2022 πραγματοποιήθηκαν λόγω της διακοπής της δραστηριότητας φαρμακαποθήκης και παροχής υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL) κατά τον Φεβρουάριο του 2024.

Το μικτό κέρδος ανήλθε στο ποσό των Ευρώ 23,20 εκατ. έναντι ποσού Ευρώ 17,62 εκατ. κατά τη χρήση 2022 παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 31,6%.

Τα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στο ποσό των Ευρώ 9,59 εκατ. έναντι Ευρώ 5,56 εκατ. κατά τη χρήση του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 72,4%.

Το προσαρμοσμένα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν στο ποσό των Ευρώ 9,13 εκατ. έναντι Ευρώ 5,74 εκατ. κατά τη χρήση του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 58,9%.

Σημειώνεται ότι τα EBITDA του Ομίλου έχουν επιβαρυνθεί κατά το ποσό των Ευρώ 635χιλ. λόγω της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 2, που αφορά τη λογιστική απεικόνιση της αποτίμησης των προγραμμάτων επιβράβευσης εργαζομένων (Stock Option Plan και Stock Award Plan) του Ομίλου.

Το συγκεκριμένο ποσό λόγω της φύσης του, ενώ επηρεάζει όπως αναφέρθηκε τα οικονομικά αποτελέσματα, δεν απαιτεί εκταμίευση στον Όμιλο.

Τα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη προ Φόρων και Τόκων (EBIT) ανήλθαν στο ποσό των Ευρώ 3,25 εκατ. έναντι ποσού Ευρώ 2,26 εκατ. κατά τη χρήση 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 43,9%.

Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας ανήλθαν στο ποσό των Ευρώ 1,87 εκατ. έναντι Ευρώ 0,83 εκατ. για τη χρήση 2022 σημειώνοντας αύξηση κατά 125,2%.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί και κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων περιόδων του έτους 2023, το εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα επιβαρύνει τα κέρδη του Ομίλου λόγω των υψηλών αποσβέσεων σε σχέση με το έτος 2022.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου Lavipharm κατά την 31/12/2023 ανήλθε στο ποσό των Ευρώ 23,44 εκατ. από Ευρώ 18,82 εκατ. την 31/12/2022, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού είναι πλέον μακροπρόθεσμο λόγω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

Πορεία του Ομίλου κατά το πρώτο δίμηνο του 2024

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής του Ομίλου και της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος, έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω ενέργειες:

  • Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του φαρμακευτικού προϊόντος Flagyl.
  • Διακόπηκε η δραστηριότητα φαρμακαποθήκης και υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL).
  • Ανατέθηκε η διακίνηση των προϊόντων και των εμπορευμάτων του Ομίλου στην εταιρεία Διακίνησις Α.Ε.
  • Ξεκίνησε η διάθεση στην Ελληνική αγορά του πρώτου τοπικώς παραγόμενου συνταγογραφούμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης.

Οι παραπάνω ενέργειες και η έναρξη των πωλήσεων των φαρμακευτικών σκευασμάτων Lonarid N® και Lonalgal® που θα ακολουθήσει, αναμένεται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις του Ομίλου κατά το έτος 2024.

«Καθώς αναλογιζόμαστε την εξαιρετική μας απόδοση το 2023, αισθανόμαστε βαθιά υπερήφανοι για την αφοσίωση και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε ολόκληρη η ομάδα της Lavipharm. Οι ενέργειές μας δεν οδήγησαν μόνο σε εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας, αλλά, πιο σημαντικό, συνέβαλαν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών ανά τον κόσμο», σχολίασε ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. «Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο δυναμικό χώρο της υγείας, με ξεκάθαρο όραμα, σαφή στρατηγική και αδιάκοπη αναζήτηση της αριστείας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lavipharm: Συμφωνία με Profarm για φαρμακαποθήκη και υπηρεσίες logistics

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για το απασχολούμενο προσωπικό, μέρος του οποίου αναλαμβάνει εργασία στην Profarm S.A. ή μεταφέρεται στις κύριες δραστηριότητες του ομίλου Lavipharm».
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα συμφωνία για εξαγορά φαρμάκου από τη Lavipharm, πήρε το Flagyl

Οι ιστορικές πωλήσεις του φαρμακευτικού προϊόντος στην Ελλάδα ανέρχονται στο ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως (Χονδρικές Τιμές). Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια της Laνipharm.
Lavipharm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη συμφωνία από την Lavipharm, που παίρνει τα Lonarid και Lonalgal

Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Και τα δύο προϊόντα διατίθενται κανονικά στην ελληνική αγορά, ενώ η διάθεσή τους από την εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Α’ τριμήνου 2024.